Rinkimų biuletenių kelias- tyrimas, kuris sudrebins Lietuvą

nuotrauka0416meslaisvi redakcija nusprendė atlikti žurnalistinį tyrimą, koks rinkimų biuletenių kelias yra nuo spaustuvės iki rinkėjo rankų. Kai kurios tyrimo detalės mus šokiravo,  labai nesiplėsime įžangoje ir pradėsime viską išsamiai.

Pirmasis mūsų telefoninis skambutis buvo Vyriausiosios rinkimų komisijos rinkimų organizavimo skyriaus specialistui Tomui Jurkui, jo paklausėme , kokia spaustuvė spausdina VRK užsakymu rinkimų biuletenius. Iš specialisto sužinojome, kad tai UAB Lodvila. Apie ją ir įdomybes aplink ją rašysime žemiau. Pradžioje mus domino tik biuletenių maršrutas ir kelionės metu vykdoma jų apskaita.

-Tomai, tai kaip vyksta biuletenių kelionė iš spaustuvės pas rinkėjus?

„Tiesiogiai iš spaustuvės biuleteniai važiuoja į apygardas, o apygardos vėliau išdalina apylinkėms”.

-Ar yra reglamentuota, kas turi dalyvauti biuletenius priimant iš vežėjo?

„Ne, jokio reglamentavimo nėra, pasirašo apygardos komisijos pirmininkas ir jis sprendžia, ar jam reikia kitų narių pagalbos susinešti ir susiskaičiuoti iš kurjerio gautus biuletenius. Vėliau apygardos komisijos pirmininkas susikviečia apylinkių komisijų pirmininkus ir pagal tam tikrą perdavimo priėmimo formą juos perduoda apylinkei.”

-O tai kaip šiame procese figūruoja rinkėjų skaičius?

” Mes spausdiname 90 procentų biuletenių.., šioje vietoje pertraukėme T.Jakutį ir paklausėme, kodėl toks kiekis, į ką specialistas iš VRK atsakė: „Jūs gal orakulas koks, kad žinote kiek ateis balsuoti rinkėjų? Tuomet paaiškinome, kad mes ne orakulai, o tiesiog norime žinoti, kodėl nėra spausdinama visi 100 procentų rinkimams reikalingų biuletenių?

„Šimto procentų negalime spausdinti iš principo, na mes rizikuojame ir prisiimame atsakomybę”- toliau kalbėjo specialistas. Pokalbiui besitęsiant T.Jakutis pradėjo smarkiai nerimauti ir karščiuotis, todėl teko jį raminti ir įtikinti, kad mes jo niekuo nekaltiname, o tik norime išsiaiškinti visas detales, susijusias su rinkimų biuletenių kelione pas rinkėjus. Kai specialistas nurimo, jo paklausėme, ar apygardos rinkimų komisijos pirmininkas turi galimybę apylinkėm neperduoti visų tai apylinkei pagal rinkėjų skaičių priklausančių biuletenių. T.Jakutis tą patvirtino ir netgi pasakė, kad tai būtina padaryti, nes apygardos rinkimų komisijos pirmininkas turi būti pasilikęs rezervą, nes gali būti, kad kažkokioje tai apylinkėje rinkėjai bus tokie aktyvūs, kad biuletenių neužteks. „Apygardos komisijos pirmininkas pats nusprendžia pagal savo ilgametę patirtį, jis žino kokios apylinkės aktyvesnės, pasirenka taktiką kaip elgtis su rinkėjų biuleteniais”- toliau kalbėjo T.Jakutis. Toliau domėjomės, kas atsitinka su rezerviniais biuleteniais, kurie taip ir nebuvo panaudoti rinkimų metu. T.Jakutis sakė, kad jie iš karto po rinkimų sudedami į maišą ir atvežami į VRK kaip šiukšlės. Tiems biuleteniams turi būti nukirpti kampai.

-Sakykite Tomai, ar įmanoma sutikrinti, kiek jūs atidavėte į apygardas biuletenių, kiek jų savo eile apygarda atidavė apylinkei ir kiek biuletenių privalėjo atsidurti maiše, kaip nepanaudoti biuleteniai?

„Ne, to patikrinti neįmanoma, jeigu kyla panašūs įtarimai, tuomet reiktų kreiptis į teisėsaugos institucijas, turėtų būti pradėtas tyrimas, mes turėtume gauti iš prokuratūros oficialų kreipimąsį, reikalavimą,tik tada mes galėtume išimti maišus, kurie yra surašyti, užplombuoti, tik tokiu būdu galima patikrinti, ar nebuvo šioje vietoje daromi rinkimų nusikaltimai. Šiaip jeigu jūs įsivaizduojate, kad įmanoma patikrinti apie penkis tūkstančius maišų, o tuose maišuose jūs įsivaizduojate, kiek yra dokumentų tai tada rinkimai vyktų metus, pusantrų.”

-Tai sakykite Tomai, žinodami tokį sudėtinga biuletenių sutikrinimo būdą, gali kažkas bandyti per šią vietą klastoti rinkimus?

„Viskas yra gyvenime įmanoma, tobulų sistemų ir tuo labiau tobulų įstatymų niekada nebuvo ir nebus, todėl suklastoti rinkimus per šią vietą žinoma įmanoma, bet tam gi yra stebėtojai, tam tikros institucijos kurios turėtų prižiūrėti.

Vėliau bandėme paaiškinti VRK specialistui, kad prieš daugiau nei metus, kuomet vyko savivaldybių tarybų rinkimai, bandėme iš VRK išsireikalauti peržiūros sugadintų biuletenių maišo, į ką T.Jakutis pasakė: ” žinote kiek yra tų rinkimų dalyvių, kurie neturi ką veikti, jeigu mes dėl kiekvieno atidarinėsime maišą tai žinote kiek užsitęs viskas”- pokalbio pabaigoje pasakė T.Jakutis.

fauga-paulius-gricius

Paulis Gricius prieš tapdamas spaustuvės vadovu vadovavo langų gamybos įmonei.(asmen.archyvo nuotrauka)

Biuletenių spaustuvei , kuri laimėjo VRK konkursą spausdinti biuletenius, vadovauja buvęs langų gamybos įmonės vadovas

Baigę pokalbį su VRK atstovu, pradėjome domėtis spaustuve, kuri buvo vienintelė dalyvė VRK konkurse spausdinimo paslaugoms pirkti, skelbtame 2014 metais. 19 mln. 724 tūkst. 294 Lt suma  kurią UAB Lodvila pasiūlė VRK už savo paslaugas. Kadangi tai buvo vienintelis dalyvis, šį konkursą minėta spaustuvė laimėjo. Įdomybės su spaustuve prasidėjo iš karto susiradus šios įmonės internetinę svetainę. Surinkus numerį atsiliepė mergina, kuri pasakė, kad čia ne Lodvila, o kita įmonė, įmonės kontaktai neseniai pasikeitė, pasikeitė ir pats vadovas, dabartinis Paulius Gricius akcininkų sprendimu pakeitė Laimoną Rimkų, kuris vadovauja dar keturioms, pačio L.Rimkaus žodžiais tariant spausdinimo paslaugas teikiančioms įmonėms. Pastarasis ir papasakojo apie sunkumus, kurie buvo ištikę įmonę biuletenių spausdinimo metu. L.Rimkus sakė, kad jų spausdinimo mašinos sukosi dieną naktį, kad spėtų su VRK užduotais terminais, ar dar kartą dalyvautų konkurse, L.Rimkus smarkiai abejojo, sakė tai pragaištingas darbas. Jis taip pat pasidžiaugė, kad rinkimai vis dėl to įvyko, nes lūžinėjanti elektroninė VRK sistemą parodė, kad  popierinių biuletenių rinkimų variantas stringant elektroninėms sistemoms gali būti išsigelbėjimas rinkimų metu. Apie atspausdintų biuletenių perdavimą vežėjams toliau pasakojo Lodvilos atstovė. lodvilos-konkursas-2Ji sakė, kad pagal sutartį su VRK, jų įmonė savo automobiliais ir išvežioja tuos atspausdintus biuletenius į rinkimų apygardas. Tiesa prieš tai į  įmonės teritoriją atvažiuoja Valstybės dokumentų technologinės apsaugos Tarnybos darbuotojai, kuriai vadovauja Klemensas Rimšelis. Jis 2010 -2014 metais vadovavo Kūno kultūros ir sporto departamentui. Lietuvos sporto federacijų sąjunga 2014 metų gegužę paskelbė kreipimąsi, kuriame išreikštas susirūpinimas dėl Klemenso Rimšelio vykdomos šalies sporto politikos.

„Dviprasmiškos sporto politikos teisinės bazės korekcijos, siekis atsikratyti tam tikrų jo vadovaujamos įstaigos funkcijų, KKSD reorganizacija, dėmesio sporto organizacijoms bei renginiams stoka, skaidrumo trūkumas – tai kertinės priežastys, kurios pasirašiusių organizacijų visuotiniu sutarimu, trukdo efektyviam Lietuvos sporto plėtros politikos įgyvendinimui“, – buvo teigiama rašte.

Valstybinės dokumentų technologinės apsaugos tarnybos vadovas Klemensas Rimšelis

Pats  K.Rimšelis pasibaigus kadencijai, dėl tolimesnės ateities Delfi žurnalistams  sakė taip: „Aš ir toliau mylėsiu sportą ir muziką, mano tolesnė ateitis – mano reikalas. Gyvenime aš ne kartą esu ir darbo ieškojęs, ir pralošęs, todėl jokių problemų tame nematau. Tik metai vis kaupiasi”. Ieškoti darbo K.Rimšeliui ilgai nereikėjo, netrukus jis pradėjo vadovauti Valstybės dokumentų technologinės apsaugos Tarnybai, kuri ir tikrina spaustuvėje atspausdintus biuletenius, bei jų kiekius. Čia kol kas nesiplėsime, sekanti vieta, apie kurią norime aprašyti, tai rinkimų biuletenių migracija po rinkimų apygardas.

Užantspauduotus biuletenius naktį prieš rinkimus apylinkėse seife saugo vietos policija.
Nusprendėme paskambinti Tauragės rinkimų apygardos komisijos pirmininkei Editai Vaitkutei-Zinkei.
Komisijos pirmininkė sakė, kad ji perėmė  biuletenius  iš kurjerio, kuris atvyko iš spaustuvės. Su ja kartu dalyvavo jos pavaduotoja ir vienas komisijos narys. Atsakiusi į vieną klausimą ir išgirdusi sekantį, Edita Zinkė pradėjo piktintis ir į klausimą atsakė klausimu:
„Ar jūs gal prokuratūra, kad čia manęs klausinėjate”. Dar kartą paaiškinome, kad mes ne iš prokuratūros, o iš žiniasklaidos ir kad jos niekuo nekaltiname, tik tada Edita nurimo ir toliau tęsė pokalbį. Mes pasidomėjome, kiek iš viso gavo Tauragės apygarda rinkimų biuletenių. Pirmininkė paaiškino, kad vienmandačių rinkimų biuletenių ši apygarda ir pirmajam ir antrajam rinkimų turui iš viso  gavo 34 100. Čia mes paaiškinsime. Viso Tauragės apygardoje registruota 36983 rinkėjai, balsuoti pirmajame ture atėjo 17 626,t.y. pusę nuo gautų apygardoje biuletenių. Jeigu antrajame rinkimų ture ateitų toks pats kiekis rinkėjų, tuomet biuletenių jiems neužtektų, tačiau rinkimų komisijos pirmininkės patirtis greičiausiai leidžia būti tikrai, kad antrame rinkimų ture dalyvaus ženkliai mažiau rinkėjų. Komisijos pirmininkė tęsė savo pasakojimą:” Gauti biuleteniai pagal apylinkių rinkėjų skaičių yra išdalinami apylinkėm, tačiau dalį biuletenių mes pasiliekame, jų reikia išankstiniam balsavimui, balsavimui paštu. Kiekvienas biuletenis patekę į apylinkių komisijos rankas yra suantspauduojamas ir nakčiai prieš rinkimus užrakinamas į seifą, kurį saugo vietos policija. Apie visus biuletenius, kurie liko nepanaudoti po rinkimų Edita Zinkė sakė, kad jie yra perkerpami, sudedami į maišą ir išsiunčiami į VRK.
Tada mes rinkimų komisijos pirmininkei sumodeliavome vieną rinkimų klastojimo versijų ir paprašėme, kad ji atsakytų, ar toks klastojimo būdas įmanomas. Norėjome išsiaiškinti, ar įmanoma rinkimų komisijos nariui prabalsuoti už rinkėją, kuris neatvyksta į rinkimus, arba tiesiog rinkimų komisijos narys tiksliai žino, kad jo apylinkėje yra išvykę tarkime į užsienį ir to nedeklaravę tam tikras skaičius rinkėjų, kurie tikrai nepasirodys prie balsadėžių. E.Zinkė paaiškino, kad toks būdas įmanomas tik vieninteliu atveju, jeigu apylinkės komisija būtų sudaryta iš dviejų tos pačios partijos atstovų, kadangi taip negali būti, tai toks klastojimo būdas neįmanomas. „Žinokite per daug yra sudėtinga sistema, kad ją būtų galima apgauti”-tęsė Tauragės apygardos komisijos pirmininkė. Kad gali būti susitarimas tarp skirtingų partijų atstovų komisijose, arba kad bet kuris komisijos narys gali pasirašyti rinkėjų sąraše, nes parašų autentiškumo patikrinti be pačio asmens, už kurį buvo pasirašyta rašytinio pageidavimo  neįmanoma, E.Zinkei tokios versijos netilpo galvoje ir baigdama pokalbi ji pasakė, kad į beletristiką nesivels.
Tuo tarpu mes padėkojome komisijos vadovei ir už tai ką ji pasakė, bei palinkėjome gero rinkimų finišo.
Atlikome tikrai didelio masto apžvalgą, kurioje pateikėme tik pokalbių išklotines, faktus, tam tikrų kontroliuojančių rinkimų biuletenių kelią tarnybų funkcijas, o  neišduotų rinkėjams rinkimų biuletenių kelio spragų link balsadėžių ieškokite patys. Mes radome.
meslaisvi.lt