Meilė augintiniui baigėsi tragiškai – štai kodėl niekada neturėtumėte leisti šuniui laižyti jūsų veido

Šunys daugelį žavi savo meile ir ištikimybe. Deja, augintinis gali turėti įtakos gana rimtiems sveikatos sutrikdymams.

Šuns laižymo padariniai – sunki veido infekcija
Šuns laižymo padariniai – sunki veido infekcija
 Šiuo atveju kalbame ne apie alergines reakcijas dėl kailio, o apie bakterijas, besiveisiančias šunų nasruose, kurios jiems patiems nekenkia, tačiau gali pakenkti šeimininkams, rašo iflscience.com.

Pasak Johno Oxforto, Karalienės Marijos universiteto virusologijos ir bakteriologijos profesoriaus, bakterijos ir virusai, kurių galima aptikti šunų nasruose gali sukelti rimtų ligų žmogui.

Viena šunų mylėtoja Didžiojoje Britanijoje vos išvengė itin tragiškos baigties, po to kai leido šuniui laižyti jo veidą. Po tokio „bučinio“ moteris pastebėjo, kad pradėjo trikti jos kalba, o lūpos sutino. Ji atsidūrė ligoninėje ir turėjo būti gydoma antibiotikais.

Kankynė truko net dvi savaites. Tyrimų rezultatai atskleidė, kad sunkios infekcijos priežastis buvo kontaktas su šuns seilėmis.

Šis atvejis nėra unikalus. Didžioje Britanijoje nuo šunų seilių nukenčia bent po kelis asmenis. Vienas vyras net prarado dalį kojos, mat leido žaizdą palaižyti šuniui, o tai lėmė infekciją.

Su šuns seilėmis gali būti perduodama ir lot. Staphylococcus aureus (auksinio stafilokoko) bakterija. Kai kurių pasaulio medikų teigimu, jų galima rasti ant 3 iš 10 žmonių odos, nosies gleivinės. Čia gyvendamos bakterijos tėra normalios mikrofloros dalis ir nedaro jokios žalos.

Tačiau tam tikrose situacijose jos gali sukelti įvairiausias infekcijas – nuo lengvų odos iki sudėtingų ir gyvybei net pavojingų infekcijų: odos ligas, plaučių uždegimą, meningitą ir kraujo užkrėtimą.

Žinoma, tai nereiškia, kad visi mylimi augintiniai yra itin pavojingų bakterijų nešiotojai, tačiau nuo bučinių su augintiniu patartina susilaikyti ir juolab neleisti laižyti žaizdų.

Aut. teisės: Lrytas.lt