meslaisvi.lt darbai pateko į pratybų vadovėlį moksleiviams

20160805_195725meslaisvi.lt  redakcija šios vasaros pradžioje sulaukė skambučio iš leidyklos „Šviesa”. Šios įmonės darbuotoja telefonu prašė leidimo pasinaudoti meslaisvi kolektyvo atlikta viena iš viešojo gyvenimo analizių. Tai buvo susiję su Lietuvos biudžeto išlaidomis 2016 metams. Pasirodo leidykla „Šviesa” laimėjo konkursą parengti pratybų vadovėlį „Pilietiškumo pagrindai ir laisvės kovų istorija” 9-10 klasių moksleiviams. meslaisvi redaktorius Donatas Jančaras sako, kad tai jų redakcijai didžiulis įvertinimas, jokie honorarai to neatpirks.

„Žiūrėkite, mūsų gvildenamomis temomis bus mokomi jaunuoliai, kurie vėliau eis į Lietuvos gyvenimą. O mūsų temos tikrai aštrios, stengiamės užčiuopti giliausius politikų nešvarius darbelius, rašome apie žmogaus teisių pažeidimus, atskleidžiame įvairiausius korupcinius politikų ryšius. Manau tas mums gaunasi jei jau mūsų darbai patenka į moksleivių programas. Tema, kurią susidomėjo leidyklos darbuotojai atrodo visiškai paprasta, tai valstybės biudžeto asignavimo diagrama. Sakykite, kiek moksleivių ar suaugusių žmonių atsiverčia finansų ministerijos internetinę svetainę ir žvilgteli į ten pateiktus duomenis. Manau tikrai ne daug, o čia bus vadovėlyje ir kiekvienas jį studijuojantis galės pamatyti, koks Lietuvos pinigų paskirstymas buvo 2016 metais.

meslaisvi.lt redaktorius Donatas Jančaras

meslaisvi.lt redaktorius Donatas Jančaras

Diagrama, lieka diagrama, tačiau jei ją analizuoji ir pateiki įšvadą kitu kampu, tuomet ji atsiveria kitomis spalvomis. Na pvz. toje diagramoje tik skaičiai, bet jei juos palygini ir pateiki tą palyginimą skaitytojams taip, kad jie akimirksniu suprastų, kad toks biudžeto lėšų skirstymas yra šiek tiek keistokas. Štai iš 2016 metų Lietuvos biudžeto valstybės skolos valdymo išlaidoms buvo skirta daugiau lėšų nei sveikatos apsaugai, arba poilsiui kultūrai ir religijai yra numatyta viena eilutė, o kai mes klausiame finansų ministerijos kiek iš tos sumos klius atskirai poilsiui, religijai ar sportui atsakymo negauname. Tokie mūsų palyginimai ir patraukia dėmesį, nes kai kurie skaičiai verčia abejoti valstybės biudžetą skirstančių sąžiningumu. Apie tai mes ir kalbame šioje analizėje, o dabar dar mokysis  ir moksleiviai. Jie turės galimybę pamatyti, kaip yra paskirstyti jų tėvų pinigai visoms ūkio šakoms Lietuvoje. Gavome padėką iš leidyklos už suteiktą leidimą naudotis mūsų atliktais darbais, tačiau aš asmeniškai jaučiu dėkingumą šios leidyklos darbuotojams, kurie tarp mūsų svetainės kūrybinės grupės narių įžvelgė Pilietiškumo pagrindų  ir laisvės kovų istoriją. Juk nebe reikalo vadinamės meslaisvi”- sakė Donatas Jančaras.

meslaisvi.lt