„Kalėjimą vagims” – rinkiminiai „tvarkiečių” pažadai atsisuko prieš juos.

Kalėjimą vagims

Rinkiminiai „tvarkiečių ” pažadai gali išsipildyti

2012 metais partijos Tvarka ir Teisingumas nariai į Seimo rinkimus ėjo su šūkiu „Kalėjimą vagims”. Atrodo kad šį savo pažadą šie veikėjai gali tesėti. Šiandien gegužės 20 d. Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai prekyba poveikiu pareikšti dviem asmenims.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų atlikto ikiteisminio tyrimo metu buvo gauti duomenys apie tai, kad G. V., atstovaudamas kitų asmenų interesus, galimai susitarė su politinei partijai vadovaujančiu Europos Parlamento nariu Rolandu Paksu, kad už didelės vertės (daugiau nei 250 MGL) kyšį, pasinaudojant įtaka partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, būtų paveikti ministerijai pavaldžios Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojai, turėję priimti sprendimą dėl leidimo pradėti eksploatuoti vieną prekybos centrą.

Teismui perduotoje byloje G. V. yra kaltinamas padaręs nusikaltimą, kuris apibrėžtas Baudžiamojo kodekso 226 str. 3 dalyje.

V. G. taip pat yra kaltinamas prekyba poveikiu pagal Baudžiamojo kodekso 226 str. 4 dalį. Kaltinimas pareikštas atsižvelgiant į STT pareigūnų surinktus duomenis, kurie leidžia įtarti, kad pasinaudojant šio asmens įtaka už kyšį buvo siekiama padaryti poveikį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams, kad šie teisėtai ir neteisėtai veiktų vykdydami įgaliojimus, atliktų procesinius veiksmus ir tokiu būdu sudarytų sąlygas priimti palankų sprendimą, šalinantį ar naikinantį įtariamojo sukčiavimu stambiu mastu V. J. teisinę padėtį bei baudžiamąją atsakomybę.

Remiantis šiais duomenimis kaltinimai prekyba poveikiu pagal Baudžiamojo kodekso 226 str. 3 dalį pateikti ir A. Z., kuris kaltinamas tuo, kad veikdamas kitų asmenų interesais pasiūlė ir susitarė duoti kyšį G. V., kad šis pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi ir pažintimis paveiktų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnus.

Abu kaltinamieji savo kaltę neigia.

Asmuo, įvykdęs Baudžiamojo kodekso 226 str. 3 dalyje apibrėžtą nusikalstamą veiką gali būti nubaustas laisvės atėmimu iki septynerių metų, o įvykdęs Baudžiamojo kodekso 226 str. 4 dalyje apibrėžtą nusikalstamą – laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Politinės partijos vadovas Rolandas Paksas, turintis Europos Parlamento nario teisinį imunitetą, šiame ikiteisminiame tyrime buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas. Ikiteisminio tyrimo dalis, kurioje siekiama išsiaiškinti aplinkybes, susijusias su galimu R. Pakso susitarimu priimti kyšį ir paveikti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos tarnautojus, yra išskirta į atskirą ikiteisminį tyrimą, kuris šiuo metu dar vyksta. Generalinis prokuroras kovo 31 d. kreipėsi Europos Parlamentą dėl Europos Parlamento nario R. Pakso teisinio imuniteto atšaukimo.
——
Atkreiptinas dėmesys, kad vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekso 44 str. 6 dalimi, kiekvienas nusikalstamos veikos padarymu įtariamas ar kaltinamas asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas šio Kodekso nustatyta tvarka ir nepripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

parengta pagal  SST informaciją

meslaisvi.lt