Po gražiu Pagėgių vaikų globos namų fasadu slepiasi problemos

Pagėgių vaikų globos namai

Naujas vaikų globos namų fasadas slepia problemas

Nepraėjus nei metams nuo naujųjų Pagėgių vaikų globos namų atidarymo, jų vadovė Elena Pūtienė prabilo apie pirmąsias iškilusias problemas. Viena bėda paaiškėjo šildymo sezonui einant į pabaigą. Pasirodo naujai įrengtoje katilinėje sumontuotas karšto vandens šildytuvas vandenį šildo tik tuo pačiu kuru, kuris naudojamas ir patalpų šildymui užtikrinti. Tas paaiškėjo, kai vaikų globos namų vadovė  išsikvietė elektriką, kuris turėjo pajungti katilinėje esantį vandens šildytuvą prie elektros tinklo. Apžiūrėjęs įrenginį elektros darbų specialistas konstatavo, kad vanduo esančiame katile gali būti pašildytas tik kūrenant katilą kuru, naudojamu ir patalpoms šildyti. Ši žinia E.Pūtienei buvo netikėta, nes pasak jos, projekto prižiūrėtojas Pagėgių savivaldybės ūkio skyriaus dalies vadovas Vladas Baubkus projekto metu patikino, kad šis katilas yra kombinuotas ir pasibaigus šildymo sezonui vandenį vaikų globos namai turės galimybę pasišildyti elektra.

Pats V.Baubkus neigia tą sakęs. Pasak jo, jis apskritai šio projekto priežiūroje nedalyvavo, o šiuo klausimu pasiūlė pasidomėti pas strateginio planavimo ir investicinio skyriaus vadovą Petrą Kuzmarskį. P.Kuzmarskis patvirtino, kad  katilas projekte ir buvo suprojektuotas toks, kad vandenį būtų galima šildyti tik kuru naudojamu patalpų šildymui.

Iškilus šiai problemai į paviršių Pagėgių vaikų globos namų direktorė parašė savivaldybės vadovybei prašymą, kuriame prašo suteikti 1500 Eur finansavimą, kad būtų galima įsigyti ir pajungti elektrinį vandens šildytuvą.

„Taip būtų patogiausia, jei vandenį šildyti vasaros metu galėtume elektra, tuomet atsilaisvins nuo katilo kūrenimo du darbininkai, jie šį laiką galės skirti kitiems ūkio darbams atlikti. Be to, katilinėje nėra net prausyklos ir dušo, jei ir šiltuoju metų laiku teks kūrenti katilą, kad pasišildytumėme vandenį, tuomet katilinės darbuotojams visus metus teks ne tik kūrenti katilą, bet ir kiekvieną kartą po kūrenimo lipti aukštu aukščiau tam, kad galėtų apsiprausti rankas. Jie tą daro mūsų virtuvėlės patalpose, nors taip neturėtų būti„- kalbėjo E.Pūtienė.

Katilas semiasi

Palijus Naujoji katilinė būna apsemta gruntiniu vandeniu

P.Kuzmarskis tokį E.Pūtienės prašymą komentavo taip: „Maža ko jinai prašo, mes sėsime, paskaičiuosime, įvertinsime kokiu būdu vaikų globos namams pasišildyti vandenį bus pigiau, ar su dabartiniu šildymo sistemai naudojamu katilu, ar su nupirktu nauju elektros pagalba šildančiu vandenį įrenginiu”.

Ši problema dar ne vienintelė naujuosiuose Pagėgių vaikų globos namuose. Pastato rūsio dalyje įrengtoje katilinėje kiekvieną kartą palijus pakyla gruntinis vanduo. Jis kaupiasi taip greitai, kad neužtenka vieno traukiančio ir išorėn iš katilinės patalpų stumiančio vandenį siurblio, tokių globos namų rūsyje stovi du. Vienas pačioje žemiausioje rūsio vietoje, kitas dviem laipteliais aukščiau, gretimoje darbininkų patalpoje.

Kai lankėmės Pagėgių vaikų globos namų katilinėje, patalpose jautėsi didelė drėgmė, pro plytelėmis išklotų grindų plyšius matėsi kaip į paviršių kaupiasi vanduo.

Šią bėdą pasak P.Kuzmarskio taip pat ruošiamasi spręsti. Ja užsiims rangovai, kurie pagal sutartį privalo penkis metus prižiūrėti atliktus darbus. Jie greičiausiai įrengs kažkokį tai įgilinimą greta rūsio į kurį tais pačiais vandens siurbliais bus nutraukinėjamas gruntinis vanduo. Kitokio būdo pakovoti su gamta P.Kuzmarskis nemato.

Pagėgių vaikų globos namų darbus po kelių šį projektą vykdžiusių statybos įmonių bankrotų,  užbaiginėjo UAB „Helanas”. Šios bendrovės vadovas Ramūnas Gailius telefonu sakė, kad dėl šios vaikų globos namų problemos buvo susitikęs su savivaldybės atstovais ir sutarė, kad jo vadovaujama įmonė imsis darbų kai šiek tiek atslūgs pavasarinio potvynio vanduo, panašiai birželio mėnesį.

Įsivaizduokite, šio pastato rūsio grindys yra žemiau nei viso miestelio kanalizacinė sistema, todėl kitokios išeities, nei papildomo drenažo įrengimas pačiuose vaikų globos namuose nematau. Tą ir padarysime„- sakė R.Gailius. Helano vadovas taip pat minėjo, kad šis projektas jo įmonei pelno jokio neatnešė, tačiau jis įsitikinęs, kad kartais tenka pasiaukoti, kad sukurtum rimtą, klientams patrauklią kompaniją, kuria visi pasitikėtų, todėl jis viską darys, kad ši Pagėgių vaikų globos namų problema būtų išspręsta, kad ir jo įmonės sąskaita.

Granuliniai katilai!

Redaktorius

meslaisvi.lt