Rinkimų agitacijos pažeidimų „virusas” užkrėtė ir Šilalės valdininkus

Jonas Švatrėnas tokiu būdu pažeidė rinkimų agitacijos įstatymus

Jau rašėme kaip Pagėgių savivaldybėje kai kurių įstaigų vadovai neteisėtai reklamuoja kai kurias  politines partijos. Rodėme kaip Tauragėje rinkimų agitacijos įstatymą pažeidžia aukščiausi valstybės vadovai. Pasirodo, kad šis „virusas” neaplenkė ir Šilalės.

Šiame rajone pažeidinėdamas rinkimų  įstatymus pasirodė Šilalės ligoninės gydytojas-ginekologas Jonas Švatrėnas. Jis rajoniniame laikraštyje rinkėjus agituoja balsuoti už savo pačio darbdavį įstaigos direktorių Antaną Damulį. Darbo partijos iškeltas į Šilalės mero postą kandidatas A.Damulis greičiausiai nespėja peržiūrinėti visus rinkimų įstatymus, tačiau juk jis turi sūnų, kuris jam nesunkiai galėtų padėti. Vilniuje savo veiklą vykdo Antano Damulio advokato kontora LEXPERT.Užsiimdamas tokia veikla tėvo bendravardis sūnus tikrai galėtų pamokyti savo  tėvuką ką galimą daryti per rinkimus, o ko ne. Panašu, kad su rinkimų įstatymo „raide” Lietuvoje susigaudyti  daug kam sunku, o kadangi šito nesugeba padaryti nei gydytojai nei advokatai, galima manyti, kad tai mirtinas”virusas” užkrėtęs daugelį biudžetinių partijų. Ir tai ne atsitiktinis dalykas: tiesiog už biudžeto lėšas besireklamuojančios partijos neturi dėl ko ginčytis – jų pasiūlymai iš esmės nesiskiria, nes nukreipti ne į permainas, bet į status „quo” išsaugojimą. Šiuo  metu jos veda į lenktyniavimą kas daugiau išsireklamuos už valdiškus pinigus ir tiek. O į rinkimų įstatymus jiems nusispjauti… Nors kandidatų tarpe yra ir  teisininkų.
Vienintelė reali alternatyva gimsta iš visuomenininkų terpės, nedisponuojančios nei baltosiomis, nei juodosiomis partijų kasomis. Šilalėje tokią alternatyvą siūlo Valerijus Šabrauskas kartu su savo komanda, susibūrusia iš visuomeninio judėjimo ir aktyvių piliečių.  Jie kalba apie tai, ką nutyli visų biudžetinių partijų kandidatai.
51 straipsnis sako, kad bet kam draudžiama naudotis tarnybine padėtimi valstybės ar savivaldybių institucijose, įstaigose ar organizacijose vykdant rinkimų agitaciją, pavesti tai daryti kitiems asmenims ar kaip nors kitaip naudojantis tarnybine padėtimi bandyti paveikti rinkėjų valią. Valstybės, savivaldybių pareigūnams ir valstybės tarnautojams draudžiama naudotis tarnybine padėtimi – sudaryti sau, partijai ar iškeltam į savivaldybės tarybos narius – merus kandidatui išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas. Šį straipsnį pažeidę asmenys atsako įstatymų nustatyta tvarka.

meslaisvi.lt