Valerijus Šabrauskas: argi nesvarstėte, kas svarbiausia gyvenime?

Valerijus Šabrauskas 19590920

Valerijus Šabrauskas

Šilalės rajono savivaldybės naujos Tarybos rinkimuose kovo 1 d. dalyvaus ir Visuomeninis rinkimų komitetas „Už ateitį ir teisingumą, remiami Puteikio veiklos „. Šio komiteto vedlys yra Valerijus Šabrauskas. Iki šiol V.Šabrauskas politinį Šilalės gyvenimą stebėjo iš Šalies. Kodėl ir kas pastūmėjo vyrą dalyvauti Šilalės tarybos rinkimuose?

Valerijus Šabrauskas:
Pabandysiu trumpai atsakyti savo draugų bendraminčių klausimą, kodėl ryžausi eiti kandidatu į Merus. Ir aplamai, koks velnias manę nešė į šią galerą?…
Beveik visą savo sąmoningą gyvenimą tyriau nusikalstamas veikas klasikiniais principais: kas, kur, kodėl, kam tai naudinga, ar nėra čia įsipainiojusi moteris…?
Aš ne tik tyriau. Su bendraminčiais draugais kalbėdavome ir apie laisvę, jos idealą. Kaip sakė Homeras, laisvės nepažįstantis žmogus turi tik tai pusę sielos, yra tik tai pus-žmogis. Toks žmogus – tai „garažinis“, „buitinis“ variantas.
Argi patys nesvarstėte, kas svarbiausia gyvenime? Jei paklaustum bet kurį alkaną šilališkį, jis turbūt atsakytų – maistas, jei paklaustum šąlantį, atsakytų, kad šiluma. O kai esi ir sotus, ir sušilęs? Negi nieko daugiau nereikia? Negi žmogus gali būti gyvas vienu „maistu“? Argi nereikia meilės, globos? Argi kiekvienas nenorim gyventi oriai, saugiai, argi nesiekiame patys tvarkyti savo gyvenimą? Sakant trumpiau, argi nesiekiam būti laisvi, gerbiami piliečiai, o ne pastumdėliai? Ar turime sąlygas šitaip gyventi? Ne, nelabai. O ar patys negalėtume jų susikurti? Ar mes, paprasti piliečiai, negalėtume nieko pakeisti?
Svarstėm, svarstėm, nusprendėm: reikia mėginti.
Jei darom, tai darom. Ne po vieną, bet didelė grupė. Jeigu įstatymas leidžia, kodėl nepabandžius? Kodėl neįkūrus savo komiteto, kodėl nepatraukus į rinkimus? Ir štai į bakus prisipylėme kuro… Idėja kainuoja, visuomenininkų niekas nerems. Mūsų santaupos – juokas, bet dėl bendro reikalo, vardan visų gėrovės, dėl mūsų Šilalės… Tiek to, badu neišmirsim!
Puolėm į trasą, pradėjome ilgą kelią. Spaudė laikas – reikėjo skubėti, surasti Šilalės rajone drąsių, ryžtingų, svarbiausiai jaunų žmonių, kurie suprastų ir galėtų atstovauti šilališkių interesus. Kaip sako vienas parlamentaras, Už Lietuvą, vyrai!..Mestą šūkį papildėme: Už Lietuvą vyrai ir moterys ir letargo miegu bemiegantis jaunime!
Per tą skubėjimą Šilalės rajono gyventojų nepaklausėme, AR JIEMS TO REIKIA? GAL BUVO GERAI IR TAIP?..
Todėl kreipiamės į Šilalės gyventojus :
Atėjo perversmo laikas – toks patogus metas, kai mes, piliečių daugumą sudarantys paprasti žmonės, galim paimti valdžią. Šis perversmas būtų visai legalus, teisėtas ir demokratiškas. Dabar mes galime tai padaryti be kraujo ir suiručių, nei kiek nepažeisdami mūsų Konstitucijos ir nė vieno įstatymo. Mes paprasčiausiai išsirinktume savo atstovus, kurie Seime ir savivaldybių tarybose reikštų daugumos piliečių, o ne oligarchų mažumos interesus.
Demokratija juk tam sukurta, kad dauguma išsirinktų valdžią, o mažuma paklustų daugumai. Eidama į Sąjūdį, Lietuva to ir tikėjosi. Bet atsitiko keistas dalykas. Šiandien mes turime visas demokratines institucijas, bet neturime demokratijos. Valdžioje dirba mūsų rinkti atstovai, bet jie reiškia visai ne mūsų interesus. Šiandien jie gali atimti iš mūsų uždirbtas pensijas, suvaržyti mūsų išsikovotas teises ir net nusispjauti į referendumo reikštą daugumos valią. Lėšų, darbo, vilties netekę žmonės būriais palieka savo namus ir ieško duonos svetur. Per pačias sunkiausias tremtis Lietuva tiek neprarado, kiek neteko per šią emigraciją. Iškovojome Lietuvai laisvę, bet netenkame Lietuvos.
Kodėl taip atsitiko? Valdžia dabar ne piliečių, bet partijų rankose. Tai partijos kelia savus kandidatus, tai jos prastumia savo atstovus į Seimą ir savivaldybių tarybas, tai jos, finansuojamos pačio stambiausiojo kapitalo, paperka žiniasklaidą ir laimi visas rinkimų kampanijas. Štai kodėl atsiranda oligarchams, o ne piliečių daugumai palankūs įstatymai, štai kodėl valdžios leidimu pamintas smulkusis verslas, štai kodėl tyliu valdžios pritarimu monopolistai perdirbėjai baigia pasmaugti Lietuvos ūkininkus. Taip oligarchų šeriamos partijos ir jų statyti atstovai atidirba šeimininkams už paramą.
Bet partijų užimtas Seimas padarė lemtingą klaidą, ir mes galime ja pasinaudoti. Žaisdamas demokratiją, daugiapartinis Seimas leido rinkimuose kelti savo atstovus ne tik kapitalo išlaikomoms partijoms, bet ir patiems piliečiams, jų komitetams bei visuomeninėms organizacijoms. Tai realus, gal jau paskutinis piliečių šansas taikiu būdu paimti valdžią į savo rankas. Atėjo perversmo metas.
Pradėkime nuo savivaldybių. Rinkdami Šilalės rajono savivaldybės tarybą, neberemkime partijų, kuriomis nepasitikime, nebalsuokime už partijų keltus atstovus, kurie niekada mūsų neginė.
Vietoj jų deleguokime, palaikykime, rinkime savo pačių atstovus, kurie nėra įsipareigoję jokioms partijoms, jokioms grupuotėms ir niekam kitam, tik savo rinkėjams. Burkimės į visuomeninį rinkimų komitetą „Už ateitį ir teisingumą, remiami Puteikio veiklos „, kuris tik tam ir susibūrė, kad per jį kaimų ir miestelių bendruomenės, ūkininkai ir tarnautojai, visi paprasti žmonės, kurie sudaro piliečių daugumą galėtų paimti rajono savivaldybę. Niekas kitas tik mes, piliečiai, galime tai padaryti.

Politinę reklamą parengė pats politinės kampanijos dalyvis.

meslaisvi.lt