Lietuvos pasienyje su Rusija rastas radinys, priversiantis susimąstyti daug ką.

S1090001  Vos tik parašėme apie įrengtą keistą privažiavimą prie geležinkelio bėgių  Pagėgių miško pakraštyje, mūsų redakciją pasiekė nauja žinia. Pasienio ruože, Bardinų užkardos teritorijoje po mišką vaikštinėję žmonės rado keistą mechanizmą. Šį aparatą pasak liudininkų padėjo demaskuoti šernai. Laukinės kiaulės  iškniso jį iš  po žemių. Nors daiktas, panašus į mobilio ryšio stotelę buvo aplipęs lapais bei šapais, tačiau jame įmontuota lemputė ryžkiai švietė, tai ir padėjo praeiviaims pastebėti radinį.”Iš pradžių pabijojau jį liesti, galvojau gal koks sprogmuo”-dėstė liudininkas, tačiau vėliau vyriškis išdrįso paimti keistą aparatą į rankas ir apžiūrėti. Panašu, kad stotelė buvo įkasta į žemę taip, kad joje esantys maitinimo elementai būtų žemės paviršiuje, o pasibaigus jų galiojimo laikui baterijas būtų galima lengvai pakeisti. Šis mechanizmas buvo aptiktas netoli sodybos, o upė Nemunas, kuri skiria Lietuvos teritorija nuo Rusijos federacijos Kaliningrado srities vos už pusės kilometro. Kad būtų aiškiau, radinio nuotrauką parodėme ryšių technikos specialistui.S1090002 Ekspertas paaiškino, kad atlikus pirminę apžiūrą tiksliai nuspręsti kas tai yra negalėtų, tačiau pateikė keletą versijų. Greičiausiai tai iš karinės technikos arsenalo. Jo manymų, gal būt tokiu aparatu galima sukelti garso trukdžius kituose ryšio priemonėse. Kitas variantas, kad daiktas naudojamas, kaip tarpinis elementas tarp kažkokio tai mechanizmo ir jo valdymo pulto. Pavyzdžiui, jūs norite skraidinti bepilotį lėktuvėlį pasienio ruože, tačiau tai draudžiama, o panaudojus keletą tokių priemonių kaip rastoji, tą jūs galite padaryti iš savo namų. Gali būti, kad rastoji technika naudojama ir kaip pasiklausymo įranga, bet tam, kad pasakyti tiksliau, reiktų atlikti išsamesnį tyrimą.

Kam prireikė tokių mechanizmų Lietuvos ir Rusijos pasienyje? O gal tai pačių Lietuvos pasieniečių sumontuota įranga kontrabandininkams sekti? Deja į šiuos klausimus atsakyti negalime, nes Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės štabo vadovybė su meslaisvi redakcija bendrauti atsisako. Kodėl nemotyvuoja.

Kreiptis į vietinę policiją radinio savininkai griežtai atsisakė, nes jų manymų čia dirbandys pareigūnai įvykio ištirti nesugebės.”Lieka viena išeitis, paviešinti ir laukti, gal į šį įvykį bus sureaguota valstybiniu mastu”,- savo poziciją paaiškino keistą daiktą radęs vyras.

meslaisvi.lt