Geriausio 2014m. Pagėgių policininko D.Jančarui paskirtą baudą Teismas panaikino

20150714_142044

Policija taip pat žmonės. Kartais klysta.

Mūsų tinklapio skaitytojai greičiausiai jau pamiršo vieną skambią istoriją. Prieš beveik penkis mėnesius į vykusį Pagėgių savivaldybės tarybos posėdį buvo iškviesta policija. Klausimo apie vėjo jėgaines metu Tarybos narys Kęstutis Komskis pakvietė tarybos narius balsuoti už tai, ar leisti žurnalistams filmuoti šį  viešą klausimo svarstymą. Prie sūnėno prisijungė ir dėdė, Pagėgių meras V.Komskis, jis pareiškė, kad žurnalistas turi būti iš vesdintas iš salės, nes jis trukdo merui savo kamera. „Tvarkiečių“ dauguma Komskių idėją kaip mat palaikė, jie vienbalsiai nubalsavo, kad posėdį filmavęs Donatas Jančaras pasišalintų iš salės nes atseit jis rodo nepadorius žestus. Kaip paaiškėjo vėliau, kažkokius D.Jančaro žestus matė vienintelis K.Komskis. Filmuojančiajam viešą posėdį nesutikus išeiti, „tvarkiečiai“ patys pasišalino iš salės ir iškvietė policiją, kad ši sutramdytų nepaklūstantį žurnalistą. Netrukus atvyko pareigūnai, tačiau niekas iš šauniosios valdžios nesugebėjo dorai paaiškinti, kas ir kodėl kvietė policiją. Maža to, Pagėgius valdantys politikėliai visiškai išėjo iš krašto. Meras Virginijus Komskis pareigūnams pareiškė, kol nebus iš vesdintas D.Jančaras, posėdis nesitęs. Tačiau didelei jo ir jo sūnėno nuostabai policininkai to nepadarė. Jie paaiškino V.Komskiui, kad jokių pažeidimų nematantys ir jei tokie buvo ragino apie juos papasakoti. Skundikams atsisakius pasakoti įvykio aplinkybes, policininkai atsisakė išvesti D.Jančarą, tačiau pasiūlė nukentėjusiems dėl D.Jančaro veiksmų kreiptis į Policiją su pareiškimu. Po dviejų savaičių D.Jančaras jau privalėjo vykti į Tauragės apylinkės teismą, tačiau teismas dėl D.Jančaro veiksmų  atsisakė nagrinėti policijos perduotą bylą ir gražino skundą pareigūnams. Geriausias 2014 metų Pagėgių savivaldybės policininkas Renatas Šimkus nusprendė, kad D.Jančaras vertas būti nubaustas ir paskyrė jam 57Eur administracinę baudą.

Dėl šio veiksmo D.Jančaras susilaukė vladžios persekiojimo

Dėl šio veiksmo D.Jančaras susilaukė valdžios persekiojimo

Šį pareigūno sprendimą D.Jančaras nusprendė apskųsti tam pačiam Tauragės apylinkės teismui. Teismas nagrinėti sukvietė visus įvykio liudytojus, tačiau pats policininkas R.Šimkus į posėdį neatvyko, prieš D.Jančarą liudijo tik Tarybos nariai Kęstutis Komskis, Sigitas Stonys ir administracijos darbuotoja vyriausioji specialistė kultūrai Ingrida Jokšienė. Teisme taip pat dalyvavo beveik visi Pagėgių savivaldybės Tarybos opozicijos nariai. Jiems D.Jančaro veiksmai aprašomame posėdyje jokių nepatogumų nesukėlė, tą jie ir paliudijo bylą nagrinėjančiai  Teisėjai Raimondai Pauparienei. Tačiau ši teisėja buvo linkusi palaikyti R.Šimkaus poziciją ir jo paskirtos D.Jančarui nuobaudos nepakeitė. Edgaras Kuturys, Pagėgių savivaldybės tarybos opozicijos lyderis pasiūlė D.Jančarui nenuleisti rankų ir šį teismo sprendimą apskųsti aukštesnės instancijos teismui. D.Jančaras tą ir padarė.

Spalio 30d. Klaipėdos Apygardos Teismas nutarė paskirtą D.Jančarui nuobaudą panaikinti. Teisėjos Dalios Kursevičienės vienas iš argumentų buvo tai, kad policija į Pagėgių savivaldybės Tarybos posėdį kviesta ne dėl to, kad D.Jančaras posėdžio metu elgėsi netinkamai, o dėl to, jog nepakluso mero nurodymui pasišalinti iš posėdžių salės. Šią aplinkybę nurodė liudytojas Kęstutis  Komskis.

Anksčiau laiko D.Jančarą pasmerkė ir sisteminės žiniasklaidos pamarys.eu žurnalistas Simonas Skutulas. Jo straipsnį apie minėtą įvykį galima pažiūrėti ČIA

meslaisvi.lt