Pokalbis su Pagėgių savivaldybės tarybos antikorupcijos komisijos pirmininku E.Dargužu

Pagėgių savivaldybės antikorupcijos komisijos pirmininkas Eugenijus Dargužas

Pagėgių savivaldybės antikorupcijos komisijos pirmininkas Eugenijus Dargužas

Liepos 30d. Pagėgių savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtintas savivaldybės antikorupcinės komisijos pirmininkas. Juo tapo socialdemokratas Eugenijus Dargužas. Vienos iš pagrindinių tokios komisijos funkcijų yra analizuoti ir užtikrinti Savivaldybės veiklos sričių, ypatingai palankių korupcijai plisti, priežiūrą. Komisija taip pat tiria bet kokią informaciją (tarp jų ir anoniminę) dėl korupcinio pobūdžio veiksmų atlikimo ar neveikimo, rengia visuomenės ir visuomenės informavimo priemonių antikorupcinio švietimo akcijas. Apie tai ir kalbėjomės su naujai paskirtu komisijos pirmininku, Eugenijumi Dargužu.

-Sakykit Eugenijau, kokios nuotaikos tapus tokios svarbios savivaldybėje komisijos pirmininku?

-Norėčiau pradėti nuo to, kad 2011 metais aš buvau šios komisijos nariu, tačiau nepamenu, kad mūsų komisija būtų susirinkusi bent į vieną posėdį. Bandysiu šią praktiką pakeisti. Korupcija buvo, yra ir greičiausiai bus, tačiau jos mastus sieksiu sumažinti.

-Ar ruošiatės korupcijos klausimais bendradarbiauti su visuomene?

-Čia labai svarbus klausimas. Mūsų Pagėgių vietiniai politikai turbūt mažiau pastebi korupcijos pasireiškimus, o gyventojai visuomet viską žino ir mato geriau. Va dabar pasišneku su žmonėmis, tai labiausiai jiems kliūva socialinių būstų politika Pagėgiuose. Žmonės sako, kad norint parduoti butą savivaldybei, reikia sueiti su tinkamais žmonėmis, kurie suorganizuotų aukščiausios valdžios palankumą` tokiam sandoriui.

-Tai gal pasakysite, kas yra ta korupcija, nes daugelis ją supranta kaip kyšininkavimą?

Korupcijos apibrėžimas platesnis nei kyšio davimas, tas žinoma įeina, bet korupcija tai ir pasinaudojimas tarnybine padėtimi siekiant sau naudos, tai prekyba poveikiu. Ji gali pasireikšti įvairiomis formomis ir kartais asmenys dalyvaujantys korupcinėje veikloje patys net to nesuvokia. Štai ąnadien važiuoju ir matau, kaip vienas savivaldybės darbuotojas išvažiuoja po pietų iš savo namų su tarnybiniu automobiliu, čia jau ir yra korupciją, nors jis turbūt nė nepamanė apie tai. Nenoriu aš čia gilintis į visus atvejus, bet pirmiausia aš galvoju reiktų atlikti žmonių apklausą, ką jie mano, kurioje srityje yra labiausiai įsikerojusi korupcija.

-O tai ką jūs pats manote, kurioje savivaldybės veiklos srityje yra labiausiai paplitę korupciniai ryšiai?

– Aš manau, kad tai viešieji pirkimai, darbų pirkimas. Pažiūrėkite, kiek buvo mesta į Pagėgių savivaldybę milijonų ES paramos. O kas laimi konkursus? Tos pačios įmonės. Štai A.Mackaus gimnazija, kurioje aš dirbu. Kiek žinau jos renovacijai prieš devynis metus buvo skirta kažkur 13 mln.lt, o kai pažiūriu, kokios ten durys sudėtos, prasčiausios kokybės, pačios pigiausios. Dabar vėl kyla aistros dėl savivaldybės nuomojamų automobilių. Aš pasižiūrėjau į kitų savivaldybių internetines svetaines. Ten viskas aišku su tarnybiniais automobiliais. Surašyta kas turi teisę naudotis, kokiais maršrutais gali važiuoti, o pas mus kaip nėra, taip nėra. Aš net pats būdamas tarybos nariu nežinau, kiek savivaldybė turi tarnybinių automobilių, niekas nenori to atskleisti.

-Tai gal ir užsiimsite tuo reikalu, kad savivaldybės internetinėje svetainėje atsirastų daugiau viešosios informacijos?

-Tikrai bandysiu, bet pats žinai, komisija susideda iš 6-ių narių, kurių penki yra lojalūs valdančiai Pagėgius partijai, todėl suprantu, kad dirbti bus sunku, tačiau tikrai stengsiuosi, kad komisijos veiklą pajaustų savivaldybės gyventojai. Štai kitose savivaldybėse darytos apklausos rodo, kad gyventojai korumpuotais labiausiai įvardina  sveikatos apsaugos darbuotojus, policininkus ir valdininkus, todėl būtų įdomu sužinoti, kokia mūsų savivaldybės gyventojų nuomonė.

Žiūrėk, kad pas mus priėmimas į darbą savivaldybės įstaigose yra korumpuotas jau niekam ne paslaptis. Žmonės jau seniai kalba, kad norint gauti darbą Pagėgiuose reikia pats žinai ko.

-Ko, stoti į partiją?

-Nu matai, viską pats gerai žinai.

-Viena iš komisijos užduočių tirti  bet kokią informaciją (tarp jų ir anoniminę) dėl korupcinio pobūdžio veiksmų savivaldybėje. Ar jums žinomi atvejai, kuomet panašių skundų būtų sulaukusios prieš tai buvusios komisijos?

-Baik tu, aš tikrai negirdėjau apie tokius atvejus. Manau kad žmonės netiki, jog pranešę apie korupcines veikas juose dalyvavę savivaldybės valdininkai ar tarnautojai būtų nubausti. Man kai kas kartais pasako „ar žinai ten tą ir tą, bet tik tu niekam nesakyk kad aš sakiau”.

-Aš galvojau, kaip reiktų įtraukti visuomenę į bendrą šį reikalą, gal kviesti į susitikimus, gal apklausą daryti, bet bijau, kad žmonės abejingi ir gali nesusidomėti tokio pobūdžio veikla.

-O sakykite Eugenijau, prieš tai buvęs jūsų partijos Pagėgių skyriaus pirmininkas A.P Dumbliauskas buvo koalicijoje su „tvarkiečiais” ir manome dėl to jis gavo gerai apmokamas Kultūros centro administratoriaus pareigas, ar jūs nesulaukėte panašių pasiūlymų?

– Žinoma kad gavau, spaudė mane stipriai, atvirai sakau pradedant Seimo pirmininko pavaduotoju, baigiant meru. „Ateik į koaliciją, duosime tau tą, ką minėjai , ką dabar turi Tarybos narė A.Jonikienė. po rinkimų, kai taip gavosi kad aš išėjau, o A.Dumbliauskas nepakliuvo į Tarybą tai jis norėjo suvaidinti tarpininko vaidmenį. Sako man:” Va gerai eisim dabar tarsimės su TT dėl koalicijos ir viskas bus gerai”. Tačiau mūsų partijos skyriaus žmonės jau senokai pastebėjo, kad buvimas koalicijoje su „tvarkiečiais”  mus sutapatino su jais ir iš buvusio stipraus Pagėgių socialdemokratų skyriaus neliko nieko. Todėl dabar tapus skyriaus pirmininku mano pareiga atkurti žmonių pasitikėjimą socialdemokratais. Pirmą žingsnį aš jau žengiau. Nėjau su Tvarkos ir teisingumo partija į koaliciją ir prisijungiau prie formuojamos opozicijos.

-Ką gi, sėkmės jums darbuose ir ačiū už pokalbį.

Viena iš įdomesnių situacijų, į kurią tapdamas Pagėgių savivaldybės Tarybos antikorupcinės komisijos pirmininku pakliuvo Eugenijus Dargužas  yra tai, kad jo darbdavys yra A.Mackaus gimnazijos direktorius Vaclovas Navickas, per rinkimus kviečiantis visus balsuoti už partiją tvarka ir teisingumas, tačiau E.Dargužas , kaip antikorupcinės komisijos pirmininkas turi teisę analizuoti Savivaldybės institucijų, įstaigų, įmonių bei organizacijų sprendimus, sudarančius sąlygas korupcijai, nusikaltimams ir kitiems teisės pažeidimams ūkio ir finansų srityse rastis, siekti, kad tokie sprendimai būtų panaikinti.

meslaisvi.lt