Per dvejus pandemijos metus daugiau nei pusė tūkstančio gyventojų pradėjo maisto gamybos verslą namuose

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, nuo 2019 m.
kai įsigaliojo supaprastinti reikalavimai leidžiantys namų virtuvėje
mažais kiekiais gaminti ir tiekti galutiniams vartotojams įvairius
kepinius ir miltinius produktus bei paruoštus valgius ir patiekalus, namuose
ėmėsi gaminti ir tiesiogiai pirkėjams tiekti daugiau kaip 500 naujų
verslo subjektų. Pernai maisto produktų gamybą namuose mažais kiekiais
pradėjo dvigubai daugiau naujų maisto gamintojų lyginant su 2020 m. ir
šis skaičius nuolat auga. Daugiausia tokia veikla užsiimančių yra
Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje. 

Populiariausia išlieka namuose gaminamų kepinių veikla: iš 331 praeitais
metais užregistruoto naujo smulkaus gamintojo, net 65 proc. nurodė, kad
ketina užsiimti kepyklos veikla bei miltinių produktų gamyba, tik kiek
mažiau populiaru buvo imtis paruoštų valgių ir patiekalų gamyba.

„Pastebime, jog pandemija ir supaprastinti reikalavimai, daugelį paskatino
ryžtis savo hobį paversti verslu, kurį pradėti kiekvienas gali savo namų
virtuvėje. Nuolat stebime situaciją, konsultuojamės su gamintojais, kaip
dar labiau palengvinti sąlygas ir paskatinti smulkųjį verslą. Matydami
išaugusią konditerinių gaminių pasiūlą ir įvairovę bei
atsirandančias naujas, vis išradingesnes tendencijas desertų gamyboje ir
pateikime, papildėme namuose mažais kiekiais leistinų gaminti paruoštų
valgių ir patiekalų asortimentą.“ – teigė VMVT direktorius Mantas
Staškevičius.

Naujausi pakeitimai [1] leidžia planuojantiems mažais kiekiais tiekti
gaminamą maistą savo namuose, siūlyti pirkėjams ne tik duoną, kepinius
ir patiekalus, bet ir tokius desertinius gaminius kaip nekeptus želė,
veganiškus tortus, nekeptus įvairius pyragus bei desertus (pvz. želė su
vaisiais, panakota, įvairius putėsius) bei šiuo metu ypač sparčiai
populiarėjančias valgomas, iš maisto produktų, sukomponuotas puokštes. 

VMVT primena, kad privalu laikytis nustatytų asortimento ir kiekio
apribojimų bei kitų reikalavimų, kuriais būtų užtikrinama gaminamo
maisto sauga bei kokybė. Nustatyti reikalavimai numato, kad pradedant maisto
gamybos verslą namuose, būtina veiklą užregistruoti VMVT, be to,
skelbiant apie parduodamą produkciją internete – privalu nurodyti veiklos
registracijos VMVT numerį ir turėti leidimą vykdyti veiklą, dėl maisto
produktų užsakomojo pardavimo paštu arba internetu.

meslaisvi.lt