Šakių policininkė be įrodymų dėl karantino pažeidimo nusprendė nubausti šešis vieno namo gyventojus.

Marijampolės apskrities Šakių PK reagavimo skyriaus vyr.patrulė
Laura Vyšniauskaitė(nuotrauka facebook.com)

2021m. gegužės 13d. vieno namo Jurbarko rajono gyventojams į duris pasibeldė policija. Pareigūnai čia gyvenantiems paaiškino, kad yra gautas skundas, dėl karantino taisyklių pažeidimo.Buvo nurodyta, kad šiame name yra per didelis skaičius žmonių. Ir iš ties, gyvenamosiose patalpose buvo rasti šeši žmonės, tačiau pasak jų, jie čia gyvena nuolatos, yra artimi giminaičiai. Deja, bet Šakių rajono policijos komisariato reagavimo skyriaus vyriausiosios patrulės Lauros Vyšniauskaitės žmonių paaiškinimai neįtikino, ji nusprendė visiems ten esantiems kiekvienam atskirai surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolą, kuriame nurodė, jog asmenys padarė pažeidimą, pagal ANK 45 str.4 dalį., kuriama sakoma, jog veikos, sukėlusios pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, padarytos karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 1500 eurų. Tiesa, policininkė pasiūlė gyventojams lengvesnę išeitį, be tyrimo tiesiog susimokėti valstybei po 250 EUR ir viskas, tą ir įformino protokole. Viso vienai gyvenančiai šeimai bauda gautųsi 1500EUR. Protokole taip pat nurodoma, kad bylos nagrinėjimas vyks 2021m. birželio 2d., tačiau jeigu žmonės susimokės po 250Eur, bylos apskritai niekas nenagrinės, tuo viskas ir baigtųsi. Su tokia pareigūnės pozicija namo gyventojai kategoriškai nesutinka. „Policininkai konstatuoja, kad mes sukėlėme pavojų išplisti pavojingai ligai, tačiau kokia mes liga sergame ir kas nuo mūsų užsikrėtė apie tai nekalba, nesiuntė mūsų atlikti jokių medicininių tyrimų, kuriais būtų remiamasi, kad mes tikrai sergame pavojinga užkrečiama liga”-pasakojo Šakių rajono gyventojai. „Bet to, mes čia visi nuolatos gyvename, yra liudininkai ir tikrai tą paliudytų, bet policininkai nelabai norėjo tų liudininkų išgirsti„- tęsė pasakojimą pareigūnų prispausti žmonės.

Vyriausioji patrulė Laura Vyšniauskaitė liudininkų apklausti nenorėjo

nuotrauka (facebook.com)

Portalo duomenimis vyriausioji patrulė Laura Vyšniauskaitė rėmėsi vieninteliu faktu, ne visų asmenų deklaruojamoji gyvenamoji vieta yra būtent šiuo adresu, tačiau išsiaiškinti ar deklaruojamoji ir gyvenamoji vietos galėtų neatitikti fakto ji nesiėmė. Šiuo metu Lietuvoje pildant bet kokius dokumentus asmenims suteikta galimybė surašyti ir deklaruojamąją gyvenamąją vietą ir faktinę gyvenamąją vietą, bet šito greičiausiai jaunoji pareigūnė dar nežino.

Kaltinami nusižengimu gyventojai yra visiškai tikri, jie niekuo nenusikalto, pasiryžę vykti į bylos nagrinėjimą policijos komisariate, į kurį žada atsivežti ir liudininkų, patvirtinančių, kad visi asmenys yra tos gyvenamosios vietos nuolatiniai gyventojai, karantino taisyklės tikrai to kol kas nedraudžia.

Ir pabaigai, gegužės 15d. Vilniuje, Vingio parke vyko mitingas, kuriam buvo išduotas leidimas susirinkti septyniems tūkstančiams asmenų. Parke susirinko žymiai daugiau žmonių ir retas kuri dėvėjo burną ir nosį dengiančią apsauginę kaukę.

Vingio parkas. Gegužės 15d. 2021m.

meslaisvi.lt