Karjerų invazija Batniavoje, gyventojai neatsigina nuo žvyro verslo

Dar ne taip seniai Batniavos seniūnijos gyventojai buvo sukilę dėl planuojamo smėlio karjero, vaizdingoje Virbaliūnų vietovėje, kur verslininkų taikiklyje buvo atsidūrusi 45 ha teritorija su vertinga kraštovaizdžio dalimi, besiribojanti net su 15 įvairių paveldo objektų. Nespėjus nurimti aistroms, seniūnijos gyventojai vėl gavo „dovaną“, juos pasiekė informacija apie Kauno r. sav. Kvesų smėlio ir žvyro telkinio planuojamo naujo ploto naudojimo ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo programa,  paruošta pagal sutartį su UAB „Rizgonys”. Planuojamas naudoti Kvesų smėlio ir žvyro telkinio naujas plotas yra Kauno r., Batniavos sen., Naujienos kaimo teritorijoje, apie 3,5 km į pietryčius nuo Vilkijos miesto ir apie 1,5 km į šiaurės rytus nuo UAB „Rizgonys“ Kvesų cecho administracinio pastato, prie krašto kelio Nr. 141 (Kaunas-Jurbarkas-Šilutė-Klaipėda). Kvesų telkinys yra naudojamas nuo 1986 m. UAB „Rizgonys“ Kvesų telkinį eksploatuoja nuo 2000 metų, perėmusi jį iš ankstesnių naudotojų ir per metus iškasa ir perdirba iki 300tūkst. m3 žvyro ir smėlio. Pagal dabartinę gamybos apimtį, šio išteklių kiekio įmonei pakaks 2-3 metams, todėl Kvesų telkinio naujo ploto įsisavinimas įmonei yra reikalingas tolimesnės veiklos vykdymui. Bet Batniavos seniūnijos gyventojų nežavi naujų karjerų plotų atsiradimai, kaip nežavi ir senieji, jau iškasinėti, dulkėti, sudarkytu kraštovaizdžiu ir palikti likimo valiai. Nežavi dar ir dėl to, kad planuojama ūkinė veikla palies Naujienos ir ypač Kriemalos kaimų vietoves, ten gyvenančius žmones bei aplinkinių miškų ruožą. Žmonės nenori gyventi kaip apkasuose iš visų pusių apsupti smėlio-žvyro karjerų. Vaizdinguose miškuose niokojanti ūkinė veikla iki šiol niekada nebuvo vykdoma, argi medis, miškas savo vertės neturi ? Miškai išsaugojo ypatingą rekreacinį patrauklumą. Dėl to vietovė nuo seno buvo labai populiari poilsiautojų tarpe. Ne veltui tarpukaryje miškų apsuptyje įsikūrusį Kriemalos kaimą poilsiui rinkdavosi pats Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona su savo šeima. Miškai iki šiol čia buvo ir liko vienu pačių svarbiausių veiksnių, skatinančių rekreacijos plėtrą. Gidai čia organizuoja žygius vaikams, jaunimui, įvairių įmonių ir organizacijų atstovams.

Nuotrauka iš https://www.facebook.com/groups/2274668656009837

Žmonės pasipiktino ir sukilo, išplatino pranešimą, kviečiantį pasivaikščioti po mišką, atkreipiant dėmesį į UAB „Rizgonys” planus:

„Kovo 29 d., pirmadienį 11.00 valandą, įvyks akcija PAKARKLĖS MIŠKUI išsaugoti. Ji vyks Mauškalnio aikštelėje, Kaunas Jurbarkas 27 kilometre. Jos tikslas atkreipti dėmesį į UAB „Rizgonys” planuojamą vykdyti veiklą mūsų visų miške. Dėl karantino ribojimų ribojamas dalyvių skaičius, tačiau visus norinčius kviečiame pasivaikščioti po mišką, kurio greitai gali nebelikti”.

Nuotrauka iš https://www.facebook.com/photo?fbid=4145718182157652&set=pcb.2275319689278067

Viskas priklauso nuo mūsų!

meslaisvi.lt