Stebuklingas sutapimas, SAM rengtos pratybos išsipildė realybėje

Portalas meslaisvi.lt kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją(toliau SAM), kad pastaroji paaiškintų, kaip yra įgyvendinama SAM ministro 2019m. liepos 19d. įsakymu patvirtinta Pasirengimo gripo pandemijai 2019-2023m. programa, kokias pratybas susijusias su šia programa SAM jau suorganizavo. Didelei nuostabai, ministerija į paklausimą atsakė.

2019m. gegužės 3d. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras iniciavo pratybas, kurių metu vertintas įstaigų pasirengimas valdyti įtariamą per orą plintančios užkrečiamosios ligos atvejį Vilniaus oro uoste nusileidus lėktuvui, o vėliau gruodžio 10d. NVSC organizavo civilinės saugos institucinio lygio funkcines pratybas „Medicininės-karantininės kontrolės užtikrinimas esant ypač pavojingos užkrečiamosios ligos įtarimui orlaivyje, nusileidusiame VĮ Lietuvos orų uostų Vilniaus filiale. Ir štai prabėgus vos trims savaitėms po Lietuvoje rengtų pratybų Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) 2020 m. sausio 5 d. paskelbė informaciją apie nežinomos ligos protrūkį Wuhano provincijoje , Kinijoje. Kas vyko toliau visi puikiai žinome. Virusas, pavadinimu koronavirusas pradėjo plisti po visą pasaulį. Lietuvoje apie jį pirmą kartą išgirdome 2020m vasario 6d. Tuomet įvyko stebuklingas sutapimas, pasikartojo identiškas pratyboms atvejis Vilniaus oro uoste. Visa žiniasklaida žaibiškai išplatino žinią, jog Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas kuriame tarp buvusių keleivių buvo ir vienas užsikrėtęs nežinoma užkrečiama liga.

SAM savo atsakyme nurodo, kad 2019-2020 m. buvo įgyvendintas tik pirmasis pasirengimo gripo pandemijai programos etapas, kiti etapai tikrai bus suspėti įgyvendinti iki patvirtintos programos termino pabaigos. Įgyvendinant programą buvo atlikti šie veiksmai. Peržiūrėtos Valstybės valdymo institucijų, įstaigų,savivaldybių ir kitų asmenų pasirengimo gripo pandemijai planų(priemonių planų) rengimo rekomendacijos.Valstybės medicinos atsargų rezerve kaupiamas antivirusinis vaistas- Oseltamivirum, asmens apsaugos priemonės. Vykdoma sveikatos priežiūros įstaigų pasirengimo veiklai ekstremaliųjų situacijų atvejais stebėsena(2019m.buvo įvertinta 20 asmens sveikatos priežiūros įstaigų, 2020m.buvo įvertintos 48 asmens sveikatos priežiūros įstaigos). Nacionalinis visuomenės sveikatos centras vykdo nuolatinę gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų epidimiologinę priežiūrą, ją periodiškai vertina, aiškinasi protrūkius.

SAM taip pat pranešė, kad planuojamų pratybų tema ir tikslas numatomi atsižvelgiant į realiausiai gresiančius pavojus ir jų padarinius gyventojų sveikatai, bei gyvybei, turtui, aplinkai, būtiniausioms gyvenimo sąlygoms.SAM organizuoja ir dalyvauja ne tik institucinio lygio pratybose, nustatytuose ministerijos ekstremaliųjų situacijų prevencijos priemonių ar kitais planais, bet ir valstybinio lygio pratybose, atsižvelgdama į Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro kas treji metai tvirtinamą valstybinio lygio civilinės saugos pratybų planą. SAM pagal kompetenciją dalyvavo visose 2018-2020metų valstybės lygio pratybose, numatytose valstybinio lygio civilinės saugos pratybų plane.

Kokios konkrečiai kitų ministerijų organizuojamose pratybose SAM dalyvavo nepranešama. Portalas meslaisvi.lt nusprendė pasidomėti VRM organizuotose Lietuvoje pratybose. Apie tai rašysime vėliau.

meslaisvi.lt