Išsiuntusi į nuotolinį mokymąsi Kauno rajono valdžia pamiršo mokinių maitinimą

Į portalą meslaisvi.lt kreipėsi Kauno rajono nepasiturinčių mokinių tėvai. Pastariesiems kilo klausimas, kodėl iki pat šiol jų vaikai , besimokinantys namuose negauna jiems priklausančio nemokamo maitinimo, kuriam įstatymu numatytas finansavimas iš biudžeto lėšų.

Spalio 21d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą, kad Lietuvos moksleiviai nuo lapkričio trečios dienos turės mokintis nuotoliniu būdu. Dar rugpjūčio 31d. Kauno rajono savivaldybės administracijos švietimo skyrius ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklų vadovams išsiuntė nurodymą, kad tuo atveju jei mokinių ugdymas bus vykdomas nuotoliniu būdu, privaloma užtikrinti visų, nemokamus pietus gaunančių mokinių (tame tarpe priešmokyklinukų ir pirmokų) maitinimą tėvų pageidaujama forma. Mokyklos vadovo paskirtas asmuo , rašoma nurodyme įstaigoms, turi apklausti mokinių, kuriems paskirtas nemokamas maitinimas, tėvus ir išsiaiškinti kokį pageidauja gauti maisto davinį(maisto produktų rinkinį ar pagamintus patiekalus),ar turės galimybę atvykti atsiimti davinio į mokyklą. Visą savaitę prieš, nuo spalio 26d. iki lapkričio 2d. moksleiviai buvo išleisti rudeninėms atostogoms. Atrodo, kad moksleivių atostogavimo metu Kauno rajono valdžia taip pat atostogavo. Nuo pat spalio 21d. , kai jau buvo žinoma apie nuotolinio mokymosi procesą, iki šiandien lapkričio 6d. Kauno rajono mokyklos skurdą patiriančioms šeimoms dar nepradėjo tiekti įstatymu numatyto nemokamo moksleivių maitinimo. Klerkai sujudo tik tada, kai portalas meslaisvi.lt pradėjo domėtis šia situacija. Į portalo klausimus, Kauno rajono savivaldybės administracijos atstovas spaudai Edmundas Mališauskas atsakinėjo painiai, reikalavo faktų, įrodymų, kad moksleiviai nėra maitinami.E.Mališauskas užsiminė, kad pats yra žurnalistas ir jis pokalbį įrašinėja, bei paviešins portalo meslaisvi žurnalisto kamantinėjimus, kurie jam ne visai patiko. Tik priminus, kad valstybės tarnautojas negali dirbti antro darbo, ypač būdamas savivaldybės mero patarėjo darbo metu, E.Mališauskas nurimo ir bandė gilintis į situaciją.

Akivaizdu, kad istorija neeilinė, Kauno rajono valdžia lyg pabudusi iš miego pradėjo domėtis, kaip čia su tuo nemokamu moksleivių maitinimu. Iškėlus problemą į „paviršių” suskubo ir kai kurių mokyklų atstovai. Mokinių tėvai pradėjo gauti informacines žinutes, kad nemokamas maitinimas bus pradėtas tiekti nuo lapkričio 16 iki 19 dienos. Iš pirmo žvilgsio viskas lyg ir išsisprendė, tačiau nepasiturinčioms šeimoms vaikų maitinimas atgaline data nelabai reikalingas, maisto reikia čia ir dabar, ypač kai dėl karantininių suvaržymų kai kurios šeimos neteko net minimalių pajamų.

meslaisvi.lt