Šauksmas iš kalėjimo: mus paliko likimo valiai

Portalą pasiekė informacija apie padėtį Lietuvos įkalinimo įstaigose , kai Lietuvoje buvo įvestas karantinas. Viešinimo pagalbos į meslaisvi portalą asmenys kreipėsi kaip į paskutinį gelbėjimosi „šiaudą”, pagrindiniai šalies žiniasklaidos kanalai atsisakė pranešti šios iš už grotų sklindančios žinios . Informacijos negalime patikrinti, todėl tai, ką pateiksime žemiau, yra įkalinimo įstaigoje atliekančių bausmę artimųjų pasakojimai.

„Situacija tokia, kad mano vyras sėdi įkalinimo įstaigoje. Iš jo sužinojau, kad šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį, kaliniai ne juokais sunerimo, dėl savo padėties. Ten labai daug kas serga, sloguoja, kosti, turi temperatūros. Kaliniai negauna net termometro. Šiandien sulaukiau žinutės iš vienos moters, jos vyras taip pat yra įkalinimo įstaigoje, ne toje pačioje kur mano vyras. Iš to supratau, kad visose įstaigose yra panaši situacija Mes bijom labai viešai kalbėti, kad paskui nebūtų apkartintas mūsų vyrų gyvenimas tose vietose. Pirmuose Pravieniškėse nuėjo nuteistasis pas seselę dėl kaulų ir raumenų skausmų, slaugytoja jam davė gerti „ringer” skysčio, kuris turi būti lašinamas į veną. Nuteistieji prašo kaukių, pirštinių jiems neduodama. Visiškai jokios reakcijos. Prižiūrėtojai netikrinami, pamainos gi keičiasi. Viena auklėtoja, kuri grįžo iš atostogų Italijoje (pavardė redakcijai žinoma)) dirba kaip niekur nieko. Kur mes galim kreiptis pagalbos jau net nežinome.

Kaliniai teigia, kad juos gydo „ringer” skysčiu

Pareigūnai į pataisos įstaigas įeina netikrinami ir nesilaikydami jokių saugos priemonių šiam laikotarpiui. Burių viršininkai vengia kontaktų su nuteistaisiais, bijodami užsikrėsti, neima į rankas jokių prašymų . Žmonės jau dvi paras sėdi su temperatūromis ir niekas į tai nereaguoja. Atrodo, lyg uždaryti mirties stovyklose ir laukia mirties. Jokios pagalbos jiems niekas nesuteikia. Kas galit pasidalinkit šiuo postu ir palaikykit nuteistuosius. Nes ten irgi gyvena žmonės… „

meslaisvi.lt