D.Jančaras susitikime su žemės ūkio ministru: neveikiantis gyvūnų-augintinių registras neša daug žalos Lietuvai(video)

ŽŪM ministras analizuoja, kokios problemos Lietuvoje dėl
atšaukto privalomo gyvūnų-augintinių registarvimo

2019m. rugsėjo mėnesį visuomeninės organizacijos Informacijos analizės asociacija vadovas Donatas Jančaras susitiko su Žemės ūkio ministru Andriumi Palioniumi. Susitikimo metu D.Jančaras pateikė ministrui duomenis apie jo vadovaujamos organizacijos atliktą tyrimą, kurio metu buvo nustatinėjamos neigiamos atšaukto privalomojo gyvūnų-augintinių privalomojo registravimo pasekmės. Būtent Žemės ūkio ministerijai yra priskirta kačių, šunų ir šeškų bei kitų gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo tvarkos organizavimas. 2016 metais buvo įsigaliojusi tvarka, nustatanti gyvūnų savininkams prievolę registruoti savo augintinį, tačiau po kelių mėnesių ši tvarka buvo atšaukta. Žiniasklaida paskleidė didžiulę dezinformaciją, atseit esant tokiai tvarkai daugelis gyvūnų savininkų nesugebės užregistruoti savo augintinio ir dėl to keturkojus išžudys.

Nebuvo nei jokio mitingo ar piketo, net peticijos nebuvo ir tobulas įstatymas buvo atšauktas„-susitikime kalbėjo D.Jančaras. „Šiuo metu visa Lietuva matė rimtesnių visuomenės pasipriešinimų priimtiems įstatymams, vienas jų vaiko teisių apsaugos, tačiau net tokių masinių nepasitenkinimų metu įstatymo nepakeitė, o tuomet dėl gyvūnų registracijos viskas buvo atlikta greitai ir įstatymo norma nustojo galiojusi. Man tai sako,kad čia veikė įtakingos jėgos, kontroliuojančios net žiniasklaidą ir su visuomenės nuomone neturi nieko bendra„- toliau kalbėjo visuomenininkas.

D.Jančaras pateikė A.Palioniui argumentus, kuriems nelabai kas susitikime galėjo prieštarauti. „Viską Lietuvoje galime suskaičiuoti, žmones, vyrus,moteris,vaikus,pensininkus ar neįgaliuosius, namus, automobilius, ūkinius gyvulius ir žinoma ginklus,net laukinius gyvūnus ssuskaičiuojame tačiau vienintelio ko nežinome tai kiek Lietuvoje yra šunų ir kačių ir niekas negali mums į tą klausimą atsakyti ir dėl to kyla eilė problemų” – susirinkusiems dėstė D.Jančaras .Tarp problemų, kurios kyla dėl neveikiančio privalomo gyvūnų registravimo IAA prezidentas paminėjo išlaidas, kurias savivaldybės patiria dėl beglobių ir bešeimininkių gyvūnų gaudymo jų teritorijoje. Apie vieną milijoną eurų per metus, tiek išleidžia visos Lietuvos savivaldybės, kad jų teritorijoje nelakstytų benamiai keturkojai. D.Jančaras įsitikinęs, kad įvedus privalomą gyvūnų registracija ši problema kaip mat išnyktų, nes už gyvūno atsikratymą susimokėtų jo savininkas ir beglobių apskritai neliktų. „O tai kažkam ne į naudą, ypač toms gyvūnų globos organizacijoms, kurios gauna didžiules biudžeto lėšas už tų gyvūnų surinkimą ir karantinavimą. Neliktų ir daugiau rimtų problemų, susijusių su ligų platinimu, su keturkojo savininko nustatymu, kuomet pavyzdžiui šuo sukandžioja, išgąsdina ar net kai kuriais atvejais mirtinai sužaloja kitą asmenį, arba kai šuo ar katė tampa eismo įvykio kaltininku , kuriame taip pat nukenčia žmonės ar jų automobiliai ir dar daug visokių kitokių atvejų, kurie tampa ginčo objektu vien tik dėl to, kad nėra privalomos gyvūnų registracijos, kurios pagalba būtų galima nustatyti keturkojo savininką. Esu tikras, kad kiekvienam mylinčiam savo augintinį jo registravimas nesukeltų jokių problemų, atvirkščiai tai padidintų atsakomybę už šio augintinio gerovę. Nesugebantys ar nenorintys registruoti gyvūnų, turėtų rimtai pagalvoti, ar jie apskritai gyvūnus myli ir nori juos laikyti. Iš dabartinės situacijos Lietuvoje matau, kad daug auginančių gyvūnus tiesiog elgiasi kaip maži vaikai, kai nori pasiima kokį keturkojį, o kai dėl to atsiranda menkiausias nepatogumas, juo atsikrato ir neneša už tai jokios atsakomybės. Ir tai yra tiesa, nes kitaip atsakykite man, iš kur Lietuvoje tiek beglobių šunų ir kačių,kad už jų gaudymą kiekvienais metais reikia sumokėti po milijoną eurų.„-susitikime kalbėjo D.Jančaras

Visą visuomenininkų susitikimą su ministru A.Palioniumi žiūrėkite video-medžiagoje:

Apie privalomą gyvūnų registravimo

meslaisvi.lt