Tėvystės įgūdžių kursai- tėvai kaip maži vaikai,mokomi analizuoti paveikslėlius

„Mama valo langų stiklus. Jos penkerių metų duktė pasisiūlo padėti: „Mama, ar galima ir man plauti langus?” Mama išsigandusi atsako: „Ne , ne,tu geriau eik pažaisti, nes nemoki plauti.Man vėliau reikės viską perplauti”

Tokių situacijų su paveikslėliais pluoštais gauna tėvai,pakliuvę į socialinių ar vaiko teisių apsaugos tarnybų akiratį. Tai vadinasi tėvystės įgūdžių kursai. Vienai tokiai situacijai aprašyti yra skiriama po visą A4 tuščią popieriaus lapą. Gavusi tokį kursų dokumentų pluoštą mama nustėro: „Jie nori mus laikyti mažais vaikais. neįsivaizduoju,kas ruošia šiuos paveikslėlius, tačiau kai kurie jų tikrai kelią juoką. Štai kad ir jūsų paminėtas pavyzdys, kodėl mama turėtų išsigąsti, kai dukra jos pasiprašo kartu valyti langų stiklus?”- juokdamasi portalui pasakojo tėvystės įgūdžių kursų lankytoja.” Ir ką jūs siūlytumėte atrašyti, aš tai niekada neišsigąstu, kai vaikas ko nors manęs paklausia.„-toliau pasakojo mama. Suprantu, kad šiuo paveikslėlio pagalba siekiama kitokių atsakymų, bet pati klausimo formuluotė, mane tikrai stebina, „nuo vaiko klausimo išsigandusi mama” -kalbėjo neatsikratanti tarnybų pagalbos moteris.

Tėvams dažnai reikia aprašyti, kaip jaučiasi paveikslėliuose pavaizduoti vaikai. Reikia suformuluoti mamos ar tėvo elgesio būdą, kuris atitiktų berniuko ar mergaitės poreikius.Akivaizdu, kad klausimai provokuojantys. Kai kurie kursų lankytojai sakė, kad tai kaip šantažas: „Ne duok dieve atsakysi ne taip,kaip jų protokoluose surašyta. Viena klaida gali būti lemiama, atsakęs ne taip, neteksi vaiko. Man tai grynių gryniausias tėvų menkinimas ir šantažavimas”-pasakojo kursus lankantis dviejų vaikų tėvas

Kas toliau,kokių dar priemonių imsis tarnybos,kad Lietuvoje gyvenančios šeimos būtų vis labiau užspeistos į kampą. Tikroji vaikų teisių apsaugos reforma dar tik įsibėgėją, o pasekmės jau jaučiamos labai.Vis daugiau mūsų kalbintų jaunų žmonių galvoja, ar tikrai verta turėti vaikų.Jūs tik įsiklausykite, reforma privedė iki to, kad svarstoma ar tikrai verta turėti vaikų. Gal tai ir yra vienas iš šios reformos tikslų?