D.Jančaras: apie 2% paramą, kam turėtumėte neskirti

46447568_2178422832188332_2979003945164210176_nPrasidėjo tas laikotarpis, kai visokios organizacijos, turinčios teisę gauti 2% gyventojų mokesčių dalį, prašys tuos procentus skirti būtent jiems. Norėčiau pasidalinti mintimis, kurioms organizacijoms mano galva nereikėtų skirti tų savo 2%. Žinoma, visų pirma tai biudžetinėms įstaigoms, tokioms kaip kariuomenė, mokyklos, darželiai, sveikatos įstaigos arba kitokios organizacijos gaunančios finansavimą iš valstybės biudžeto. Dabar turbūt ne vienas pyktelėjo ant manęs. Kodėl taip sakau? Visos tos organizacijos ir taip jau gyvena iš mokesčių mokėtojų pinigų,t.y. iš mūsų visų tų, kurie dirbame privačiame sektoriuje pinigų. Jiems jau ir taip yra dalinami  dirbančiųjų mokesčiai per mokesčių sistemą ir tikrai ne maži mokesčiai. Papildomai kiekvienas iš mūsų pirkdami parduotuvėje maisto ar kitokias prekes mokame tą nelemtąjį PVM, kuris šiuo metu Lietuvoje yra 21% .Taigi, visos biudžetinės įstaigos gyvena iš jūsų mokesčių ir visos šios įstaigos vykdo viešuosius pirkimus,t.y. leidžia jūsų pinigus taip, kad kartais atrodo jog visai netikslingai, o kai ateina tas 2%  prašymo laikotarpis, tuomet visi pasidaro tokie vargšai, kad atrodo, jog būtų visiškai negavę iš biudžeto asignavimų.

Kitas sektorius, kuriam aš neskirčiau tų 2% yra visokie įžymieji labdaros ir paramos fondai. Prieš skirdami kažkuriam iš tų fondų pinigus, žvilgtelėkite į to fondo aprašymą, pasižiūrėkite  kokie tų fondų darbuotojų atlyginimai nurodyti rekvizitai.lt svetainėje.

Yra dar keletas organizacijų, gaunančių didžiulius pinigus iš savivaldybių biudžetų, tačiau kiekvienais metais jie vėl rikiuojasi į prašančiųjų juos paremti. Tai gyvūnų globos organizacijos. Beglobių gyvūnų gaudymui, jų karantinavimui kiekviena savivaldybė skiria didžiules sumas, kurios neaišku kaip naudingai panaudojamos, apie tai rašiau straipsnyje „Gyvūnų globos organizacijos savivaldybes pavertė melžiamomis karvėmis” Pavyzdžiui vien Kauno rajono savivaldybė skiria tam reikalui 75 tūkst. Eur per metus.

Na apskritai, prieš skiriant savo pinigų dalį kažkam, reiktų rimtai pagalvoti, ar ši organizacija yra visuomeninė, tikra visuomeninė organizacija negaunanti jokių biudžeto asignavimų. Be to, ta organizacija turėtų tikrai rimtai dirbti kažkokį tai visuomenei naudingą darbą, tokį, kurio nedirba jokia biudžetinė įstaiga arba tokį patį darbą kaip biudžetinė, tik tą daro žymiai geriau nei ir taip iš mokesčių mokėtojų pinigų gyvenanti įstaiga.

Žinoma, 2% parama yra kiekvieno asmeninis reikalas, tačiau skirdami juos vadovaukitės ne emocijomis, o žiniomis, galvokite kas tikrai atstovaus jūsų interesus. Daugelis bandys pasinaudoti ypač jautriomis temomis, vaikais, ligoniais seneliais ar gyvūnais. Be abejo, visiems jiems reikia pagalbos, gali būti kad kažkuriuos tie jūsų du procentai ir išgelbės, bet vis dėl to juos paskirdami pasidomėkite ta organizacija, jos finansavimu iš biudžeto ar iš ES fondų.

O pabaigai paprašysiu ir aš. Mūsų organizacija yra tikrų tikriausia visuomeninė organizacija Informacijos analizės asociacija. Ši organizacija susikūrė, kuomet supratome, kad pažeidžiamiausieji, kurių tarpe esame ir mes, neturi savo žodžio visuomenėje, mūsų niekas neįsileidžia į Masmedia eterius, į Nacionalinį transliuotoją LRT, mes neturime galimybės pasakyti kas mums skauda, todėl įsteigėme portalą meslaisvi.lt Per jį viešiname aktualiausias žemiausios socialinės grupės asmenų problemas, nagrinėjame oficialios žiniasklaidos melą ir atskleidžiame kaip manipuliuojama žmonių protais, padedame žmonėms pakliuvusiems į įvairiausias keblias situacijas ginčuose su valstybe,nes oficialūs advokatai dažnai taip pat silpniausiems linkę nepadėti, jie tarnaują pinigams. Išsilaikome  tik iš privačių savo narių įnašų iš tų, kurie dirba sunkius darbus, statybose, parduotuvėse, ūkiuose, tų kurie gauna neadekvačius Europos Sąjungos šaliai atlyginimus. Mums skauda, taip skauda,kad mus valstybė paliko likimo valiai, mes privalėjome patys atsitiesti ir kibtis į gyvenimą. Mums tai pavyko, dabar padedame tai padaryti ir kitiems silpnesniems.

Mūsų kredo-  padedu silpnesniam už save ir tikiuosi, kai man reikės pagalbos atsiras  stipresnis ir padės man.

Taigi Informacijos analizės asociaciją galima paremti Taip

Pagarbiai IAA prezidentas Donatas Jančaras

meslaisvi.lt