Apsispręsti dėl vasaros laiko patiems buvo numatęs ir praeitas Seimas, kodėl nebuvo derybų su ES iki šiol.

P1550052

G.Jančarienės nuotrauka

Neseniai skelbėme, kad Seimas gruodžio 21 d. priėmė nutarimą pasiūlyti vyriausybei pradėti konsultacijas su Europos Komisija dėl galimybės pakeisti Direktyvos 2000/84/EB nuostatas, suteikiant galimybę kiekvienai Europos Sąjungos valstybei narei pačiai apsispręsti dėl vasaros laiko taikymo jos teritorijoje, atsižvelgiant į vasaros laiko poveikio analizės rezultatus. Taip pat buvo nuspręsta prireikus pavesti valstybės institucijoms pagal kompetenciją atlikti Lietuvos Respublikos gyventojų sociologinę apklausą dėl vasaros laiko taikymo.

Pasirodo šis Seimo nutarimas kuriuo bandoma pradėti su ES derybas dėl  laiko taikymo Lietuvos Respublikoje yra jau ne pirmas. 2015 metais lapkričio mėnesį tuometinė Seimo Sveikatos reikalų  Komiteto pirmininkė , ” darbietė” Dangutė Mikutienė inicijavo tokią pačią iniciatyvą Seimui, kuris apsvarstęs pritarė siūlyti tuometinei A.Butkevičiaus vyriausybei pradėti derybas su Europos komisija dėl laiko keitimo iš vasaros į žiemos Lietuvoje apsispręsti pačiai Lietuvai.

2007 metų ES Direktyvos  nustatytas vasaros laiko režimas buvo pripažintas tinkamas ir taikomas penkeriems metams. 2011 m. kovo 17 d. Europos Komisija paskelbė pranešimą, kuriame pateikiamas tikslus vasaros laiko taikymo grafikas iki 2016 m. pabaigos, todėl baigiantis šiems metams buvo geriausia proga vesti derybas dėl laiko kaitaliojimo Lietuvoje suteikti galimybę apsispręsti pačiai Lietuvai. Žinodamas tai tuometinis Seimas ir nutarė pasiūlyti vyriausybei ne vėliau kaip iki 2016 m. balandžio 30 d. pateikti Europos Komisijai siūlymą pakeisti Direktyvos  nuostatas, suteikiant galimybę kiekvienai Europos Sąjungos valstybei narei pačiai apsispręsti dėl vasaros laiko taikymo jos teritorijoje. Deja, tos derybos pradėtos nebuvo. Kodėl?

Tuometinio Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė informavo, kad į šias derybas aplaidžiai pažiūrėjo A.Butkevičiaus vyriausybė, ji tiesiog jų nepradėjo. Ar pradės dabartinė S.Skvernelio vyriausybė šias derybas matysime ateityje, viena aišku, ši vyriausybė laiko turi gerokai daugiau, juk naujas Europos Sąjungos laiko grafikas valstybėse narėse galioja iki 2021 metų.

meslaisvi.lt