Rusnės estakada: pasirašyta sutartis dėl dešimtmečius trukusios problemos sprendimo

4867_df54ae66169c5054e82f28072f8dcceeIki 2018 m. pabaigos kelyje Nr. 206 Šilutė–Rusnė bus pastatyta estakada, padėsianti šio krašto gyventojams išvengti kasmet kelią užliejančių potvynių keliamų nepatogumų. Šiandien pasirašyta sutartis dėl šio ilgai laukto projekto įgyvendinimo.

„Potvynių užliejamas kelias – skaudi problema Rusnės ir šio krašto gyventojams. Apmaudu, kad tiek metų, iš tiesų jau ne vieną dešimtmetį, tęsėsi svarstymai ir pasirengimai, kurie vis nesibaigdavo konkrečiais sprendimais ir darbais. Šiandien pasirašyta sutartis užtikrina, kad jau po metų potvyniai susisiekimo su Rusne netrikdys“, – sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Ateinančiais žiemos mėnesiais pagal sutartį bus parengti numatyti techniniai darbų projektai. Pavasarį, kai tik leis oro sąlygos, prasidės kelio Šilutė–Rusnė ruožo nuo 2,40 km iki 7,36 km rekonstravimas, po to ir estakados statybos darbai.

Rekonstruojamame kelio ruože bus įrengta nauja kelio dangos konstrukcija, apie 1,8 km ilgio kelio atkarpa prie estakados bus paaukštinta. Atsižvelgiant į Šilutės rajono turizmo ir rekreacijos poreikius, ties rekonstruojamu keliu ir per estakadą bus nutiestas 4,5 km ilgio pėsčiųjų ir dviračių takas. Pačiame žemiausiame, kasmet užliejamame kelio ruože bus pastatyta gelžbetoninė sijinė 750 m ilgio dviejų eismo juostų estakada.

Minėti darbai, kurių bendra kaina – 9,46 mln. Eur, bus finansuojami Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšomis. Darbus atliks Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos skelbtą konkursą laimėjusi ūkio subjektų grupė, kurią sudaro AB „Kauno tiltai“ ir UAB „Tiltų ekspertų centras“.

Krašto kelias Šilutė–Rusnė yra vienintelis kelias, vedantis į Rusnės salą. Žemiausią jo 400 m ilgio ruožą (6,35–6,79 km) kiekvieną pavasarį ir rudenį užlieja Nemuno žemupio Atmatos upės potvynis, todėl apie 40 dienų per metus kelias būna nepravažiuojamas lengvaisiais automobiliais. Lengvieji automobiliai užliejamu ruožu važiuoja, kol vandens gylis neviršija 15 cm. Iki 80 cm gylio užlietu ruožu automobilius perkelia traktoriai, jei gylis dar didesnis – transporto eismas keliu draudžiamas. Tai sukelia daug nepatogumų Rusnės, Šilutės ir aplinkinių vietovių gyventojams. Be to, transporto priemonių perkėlimas kasmet pareikalauja valstybės biudžeto lėšų. Pavyzdžiui, vien 2017 m. gyventojų ir jų lengvųjų automobilių neatlygintino perkėlimo užlietu krašto kelio Šilutė–Rusnė ruožu sąnaudoms kompensuoti Kelių priežiūros ir plėtros programos sąmatoje buvo numatyta 250 tūkst. Eur.