Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Simono Gentvilo pranešimas: „Valdantiesiems didinant mokesčius tyliai kuriamas ūkininkų rojus“

Simonas Gentvilas

Simonas Gentvilas nuotrauka Facebook .com

Ketvirtadienį, lapkričio 23 d., Seimas svarstė 2018 m. biudžetą ir mokesčių pakeitimus. Rinkimuose naktinę reformą linksniavę valstiečiai, pirmajame savarankiškai sumegztame biudžete tik dar labiau kels mokesčius verslui ir gyventojams, o ūkininkams didins lengvatas.

„Lietuvos mokesčių mokėtojai 2018 m. sumokės 9,074 milijardų eurų mokesčių, tai yra net 600 milijonų eurų daugiau nei 2017 metais. Lyginant su pernai valstybės išlaidos irgi išaugs 500 milijonų eurų.

Didesnį iždą suneš didinami mokesčiai ir auganti ekonomika, tačiau ūkininkų indėlis į bendrą biudžetą mažės. Ketvirtadienio biudžeto svarstymas tik dar labiau išskyrė ūkininkus kaip išskirtinai mažai arba apskritai nemokančią mokesčių mokėtojų grupę“, – teigia Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas.

Seimo dauguma vakar paliko galioti žemės saugiklius ir ribos 550 000 žemės savininkų teisę savo žemę parduoti bet kam. O kovodami su prekybos centrų rinkos dalies perskirstymu, Seimo stambieji žemvaldžiai paliko sau puikias sąlygas dar labiau stambėti.

Valdančioji dauguma taip pat praplėtė fizinių asmenų sąrašą nekilnojamojo turto (NT) apmokestinimui ir panaikino NT mokesčio išimtį, taikytą laidojimo namams. Dauguma nepritarė S. Gentvilo įstatymo pasiūlymui panaikinti žemės ūkio bendrovių NT mokesčio lengvatą ir žemės ūkio verslas taps vienintelė verslo šaka, atleista nuo NT mokesčio mokėjimo.

Valdančioji dauguma pakėlė ir dyzelio kainą, bet ūkininkai pirkdami dyzelinį kurą vis tiek mokės 6,5 kartų mažesnį akcizą nei eilinis gyventojas. Pildamas 1 litrą dyzelino mokytojas mokės 35 centus akcizo mokestį valstybei, o jo kaimynas ūkininkas mokės vos 5,6 cento akcizą.

Seimo dauguma vakar kardinaliai sumažino visų individualių veiklų neapmokestinamą ribą nuo 45 000 eurų iki 15 000 eurų. Tačiau išskirtinai ūkininkams vėl paliktos lengvatinės mokestinės sąlygos: į sąnaudas leidžiama įtraukti žemę ir kitus atskaitymus, mažinančius jų galutinį pajamų mokestį.

„Pasaulio žiniasklaida vis atverčia mokesčių rojų paslaptis – Panamoje, Maltoje, Šveicarijoje ir kitur. Lietuva irgi yra mokesčių rojus žemės ūkio veikla užsiimančiam verslui. Seimo daugumą perėmus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai, lengvatos šiam sektoriui tik didėja. Tai nėra sąžininga kitų mokesčių mokėtojų atžvilgiu. Ūkininkai ir jų atstovai Seime turi solidariai prisidėti prie mokesčių mokėjimo ir nesuvaldomo pusę milijardo eurų didėjančio valstybės išlaidų padengimo“, – sako Seimo narys liberalas S. Gentvilas.