Po dešimt metų gyvenimo socialiniame būste daugiavaikei šeimai viltis turėti vidaus tualetą ir dušą.

P1550344  Kauno rajone esančiame Liučiūnų kaime stovi namas. Šis namas priklauso rajono savivaldybės administracijai, pastaroji namą priskyrusi socialinio būsto fondui ir prieš dešimt metų jį suteikė daugiavaikei šeimai netekusiai maitintojo. Rasa Petrauskienė prieš tą dešimtmetį kitoje rajono gyvenvietėje buvo pradėjusi su sutuoktiniu statytis savo nuosavą namą,tačiau netikėtai mirus vyrui šios idėjos teko atsisakyti. Moteriai į pagalbą atskubėjo rajono vadovai, R.Petrauskienei kartu su jos šešiais vaikiais buvo suteiktas socialinis būstas, namas Liučūnų kaime.

Pastate buvo buitinio vandentiekio įvadas, kuris įvestas į virtuvės kambarį ir pajungtas prie kriauklės, naudojamos ūkio reikmėms. Jokios kitos kriauklės, dušo, vonios ar tualeto pastato viduje nebuvo. Nebuvo net tam skirtos patalpos. Atėję gyventi naujieji gyventojai  susitaikė, kad teks naudotis lauko tualetu ir patalpos nusiprausimui taip pat nebus.  Nuo virtuvės kriauklės iš pastato  nuotekos išleidžiamos į šalia namo esančią prieduobę, kuriai pilnai užsipildžius, teka per viršų bei geriasi į gruntą. Tokios sąlygos daugiavaikės šeimos negąsdino, juolab, kad kitos išeities nebuvo, o ir rajono valdžia žadėjo būtiniausias sanitarines sąlygas kuo skubiau pagerinti. Taip prabėgo dešimt metų, per šį laiką R.Petrauskienė daug ką susitvarkė pati, įsirengė radiatorinę šildymo sistema su cirkuliaciniu siurbliu, tačiau žadėtų tualeto ir apsiprausimo patalpos taip ir neatsirado.

Ši situacija atrodo greitai pasikeis, Kauno rajono savivaldybės administracija pavedė savivaldybės įmonei UAB „Giraitės vandenys” organizuoti viešą konkursą, kuriame būtų atrinktas statybos darbų rangovas minėtam socialiniam būstui įrengti taip, kad jis atitiktų visus gyvenamosios patalpos reikalavimus.Sniegas

Apie darbų pirkimą UAB „Giraitės Vandenys” paskelbė centriniame viešųjų pirkimų portale 2017m. lapkričio 10 d. Dėmesį patraukė skelbime patalpinto nuotraukos, jose Liučiūnuose esantis namas nufotografuotas žiemą, greta jo nuotraukoje matėsi daug sniego. Pasak savivaldybės atstovo spaudai Mero patarėjo Edmundo Mališausko, šį būstą buvo planuota remontuoti jau prieš metus ir nuotraukos darytos būtent 2016 metų žiemą, tačiau tada skelbtame darbų pirkime rangovai pasiūlė per ne lyg didelę kainą, todėl namo remonto darbų buvo atsisakyta. Kad naujasis konkursas vyksta tik po metų pasak E.Mališausko kalti biurokratiniai mechanizmai, be jų tokiuose reikaluose nei iš vietos, daug visokių derinimų ir koordinavimų reikia atlikti, kad galima būtų pradėti kažkokius  realius darbus.

O darbus pradėti tikrai būtina. UAB „Giraitės Vandenys” atstovai, organizuojantys statybos darbų rangovo paiešką, konkurso dokumentų aiškinamajame rašte parašė taip:

Įvertinus apžiūros metu pamatytą situaciją matome, kad didžiausia šiame būste gyvenančių asmenų problema yra vonios kambario su sanitariniu mazgu viduje neturėjimas. Mažamečiai neturi net minimalių galimybių normaliai nusiprausti, gamtinius poreikius bet kokiomis oro sąlygomis priversti atlikinėti lauke. Netvarkomos nuotekos kelia pavojų mažamečiams susirgti žarnyno bei kitomis virusinėmis ligomis, sukeliamomis elementarių higienos normų nesilaikymo„.

Jei konkursas įvyks ir atsiras tinkami statybininkai, minėto socialinio būsto priestate(verandoje) atsiras tualetas, dušo kabina, apšiltintos sienos, lubos ir grindys , įrengtas šildymo radiatorius, apšvietimas, pastatyta spintelė su kriaukle ir veidrodžiu. Nuotekos iš įrengtos patalpos bus pajungtos į naujai sumontuotą biologinių buitinių nuotekų valymo įrenginį su aeracine sistema sklypo kampinėje dalyje prie gatvės.

Norintys dalyvauti statybos darbų atlikimo konkurse dokumentus gali pateikti iki lapkričio 16d. 11.00

meslaisvi.lt