Dėl liūčių nuo žemės mokesčio Kauno rajone atleisti tik deklaravę pasėlius ūkininkai, visi kiti mokės.

P1550308   Praėjusį mėnesį Kauno rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą, kuriuo nuo žemės mokesčių atleisti 2 433 žemės ūkio subjektai: 2 394 fiziniai ir 39 juridiniai asmenys. Apie tai rašiusi žiniasklaida neužsiminė vienos detalės. Nuo žemės mokesčio bus atleisti tik deklaravę pasėlius ūkininkai, t.y. tie, kurie kiekvienais metais gauna išmokas iš Europos sąjungos lėšų. Visi kiti besiverčiantys žemės ūkio veikla su liūčių sukeltomis pasekmėmis ūkiuose tvarkysis be valdžios pagalbos.

Kauno rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alvydo Rimdeikos teigimu, šiemet vieni laukai skendo mažiau, kiti daugiau, bet nukentėjo būtent visi žemdirbiai.

Nukentėjo visi, tačiau pagalbos sulauks tik tie, kurie naudojasi ir ES pagalba.

„Stebiuosi mūsų ūkininkų kantrybe ir darbštumu. Šis savivaldybės sprendimas, žinoma, neišspręs visų jų problemų, bet solidarumas su žmonėmis, kurie pasirinko sunkią žemdirbio profesiją yra būtinas“, – pabrėžė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. Meras sakė, kad sprendimas buvo priimtas išnagrinėjus situaciją ir pasitarus su žemdirbiais. Tikrai gražūs mero žodžiai apie solidarumą, tik gaila kad solidarizuotis su mažiausiais žemdirbiais negalinčiais deklaruoti pasėlių rajono vadovai nerado galimybių.

Atleidus žemdirbius nuo mokesčių, Kauno rajono savivaldybės biudžetas neteks maždaug 200 tūkst. eurų.

Žemės ūkio skyriaus vedėjo ir mero pasisakymus galite žiūrėti video-medžiagoje.

meslaisvi.lt