Kauno rajono VVG projektas „Jie skrenda”- ekskursija saviems ar visiems norintiems?

DirG pries skrydi   Rugpjūčio 24d. Kauno rajono savivaldybės Taryba pritarė sprendimui finansuoti Kauno rajono vietos veiklos grupės ruošiamą įgyvendinti tarptautinį  projektą „Jie skrenda”. Projekto metu, jei bus gautas finansavimas iš ES fondų bus tvarkomi aviacijos istorijai svarbūs objektai. Projekto apraše rašoma, kad projekto įgyvendinimo metu atsiras galimybė naudotis ES paramos lėšomis, skiepyti jaunimo pilietiškumą ir patriotiškumą projektu, skatinančiu pažinti ir įamžinti aviacijos istoriją ir kultūrinį paveldą.

Finansavimas šiam projektui būtų skirtas pagal programos LEADER priemonės  „Skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse“  veiklos sritį „Veiklos įvairinimas, mažų įmonių kūrimas ir plėtojimas, taip pat darbo vietų kūrimo lengvinimas“. Šį tarptautinį projektą Kauno rajono vietos veiklos grupė planuoja įgyvendinti kartu su Garliavos miesto vietos veiklos grupe bei Lenkijos vietos veiklos grupe „Lider pojeziezra”

15665662_10153918472681261_5937992253642024879_n

Laima Stankevičienė facebook.com nuotrauka

Preliminari projekto veiklos vertė yra  125,0 tūkst. Eur. Tačiau didžiausia projektui įgyvendinti galima ES lėšų suma yra iki 100 tūkst.Eur, todėl Kauno rajono VVG trūkstamų lėšų paprašė savivaldybės tarybos, o prašydami patikino, jog projektą įgyvendinant numatoma vykdyti menininkų plenerus, kur bus kuriami darbai, primenantys  istorines vietas. Vyks jaunimo stovykla, kurioje bus kuriamas filmas, skirtas S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 80-osioms metinėms ir šiuolaikinio jaunimo požiūriui į tai atskleisti. Vyks jaunimo išvyka į Lenkiją, kur bus skatinamas jaunimo pilietinis ugdymas pažįstant ir įamžinant kaimyninių šalių (Lenkijos ir Lietuvos) aviacijos istoriją ir kultūrinį paveldą. Išvykoje vyks 80-ųjų skrydžio metinių minėjimas, čia bus pristatytas filmas. Taip pat numatoma organizuoti vaizdo tiltą tarp Myslibužo ir Kauno rajono, kartu organizuojant renginius Pšelnike, lakūnų žūties vietoje, ir Netonyse, ant Sklandytojų kalvos.

Tokie motyvai daugumą savivaldybės Tarybos narių lengvai įtikino balsuoti „UŽ” savivaldybės biudžeto lėšų prisidėjimo prie planuojamo projekto, vienintelė susilaikiusi šiame balsavime buvo konservatorė Laima Stankevičienė. Kalbinta telefonu politikė savo motyvus dėstė taip:

Mano nuomone šio projekto suma ne visai adekvati, toks vaizdas, kad kažkam kilo noras pasivažinėti po Lenkiją. Aš taryboje  ne tam, kad aklai spaudinėčiau mygtukus , prašydami iš savivaldybės biudžeto 21 tūkst.Eur projekto rengėjai manęs neįtikino,  kad  tik gavę tokią sumą galės įgyvendinti savo planus. Teko matyti, kuomet panašių projektų metu kai kurie asmenys savivaldybės biudžeto lėšomis susiorganizuoja sau ekskursijas į užsienio valstybes. Šį kartą man taip pat kilo abejonė, kad projektą įgyvendinti būtų galima ir mažesnėmis biudžeto lėšomis. Kita vertus pasakykite, ar nepakankamai esame įamžinę lakūnų Dariaus ir Girėno atminimą? Jie daug metų buvo atvaizduoti ant 10 litų kupiūros. Projektą galima įpakuoti tikrai į gražų apipavidalinimą , tačiau aš noriu matyti ne tik „pakuotę”, bet ir tai, kas jos viduje”

Kas galės vykti į planuojamą stovyklą ir kelionę į Lenkiją

Kauno rajono VVG projekto „Jie skrenda” koordinatorius Vytautas Zubas telefonu sakė taip:

Vytautas Zubas

Vytautas Zubas, Facebook.com nuotrauka

„Kol kas atsakyti kas ir kiek  dalyvaus projekte nelabai galiu, projektas paduotas Nacionalinei mokėjimo agentūrai vertinimui ir kol kas laukiame, ar bus patvirtintas finansavimas. Planuojame kviestis jaunuoliuos turinčius kūrybinių pomėgių, filmavimo  mėgėjų. Žinoma bandysime atrasti vaikų iš labiausiai socialiai pažeistų šeimų, kad jie projekto metu turėtų galimybę nuvykti į planuojamas išvykas į Lenkiją.”

V.Zubas patikino, kad visoms Kauno rajono mokykloms bus pranešta apie prasidedančią vaikų atranką, mokymo įstaigos pačios spręs, kuriuos moksleivius deleguoti į dalyvavimą projekte.

„Pačiai dalyvių atrankai finansavimas nenumatytas, todėl ji vyks mokyklose pasirinkta tvarka, žinoma prašysime kad kandidatai savo gyvenime būtų susidūrę su kūrybine veikla”-kalbėjo projekto koordinatorius.

Jeigu pasiseks ir bus patvirtintas finansavimas projektą įgyvendinti numatoma 2018 m. balandžio–gruodžio mėn.

 

meslaisvi.lt