Noras puikuotis neišnyksta

Radviliškio rajono savivaldybės administracija pernai įvykdė dviejų transporto priemonių viešą pirkimą. Pirkimą vykdžiusi komisija surašė virš 100 reikalavimų, kuriuos turėtų atitikti perkamos transporto priemonės. Kone identiškai atitikusios „Transaldos” įmonės siūlomi  VW „Passat” ir „Multivan”. Bendra suma viršijo daugiau kaip 80 tūkstančių eurų. Persiųsto iš LR Prezidento kanceliarijos skundo pagrindu, šį pirkimą peržiūrėjusi Viešųjų pirkimų komisija nustatė Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų ir savo 2016 m. spalio išvadoje konstatavo, jog perkančioji organizacija, t.y. Radviliškio rajono savivaldybės administracija, turėtų šias sutartis skelbti niekinėmis ir jas nutraukti.

direktorėAdministracija sutiko su VPT 2016 m. spalio mėn. išvada, bet praėjus beveik pusmečiui, tai yra 2017 m. balandžio mėn., kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su ieškiniu. Šiuo ieškiniu prašoma nutraukti sutartis. Tačiau pardavėjai – UAB „Transalda” ir DNB bankas – nesutinka nutraukti sutarčių. Dar daugiau, jie sako, kad administracija nebeatgaus ne tik automobilių, bet ir sumokėtų pradinių įnašų ir kitų įmokų. Be to, susigrąžins VW „Passat”, kuriuo važinėjasi administracijos direktorė J. Margaitienė.

Nesitikėję tokio įnirtingo pasipriešinimo iš pardavėjų, o žinant, kad rajone esama pilietiškai nusiteikusių asmenų, administracija sugalvojo perkelti atsakomybę Tarybai. Todėl meras A. Čepononis, kuriam nebetaikomos procesinės prievartos priemonės, kaip Tarybai pirmininkaujantis, siūlo Tarybos nariams apsispręsti dėl taikos sutarties. Ja bus tiesiog nebevykdomos VPT rekomendacijos ir 1,5 brangesni automobiliai bus vis tiek įsigyjami. Be to, atsakomybė nebeslėgs gležnus direktorės J. Margaitienės pečius, o guls ant kolegialios Tarybos daugumos.

Komitetų posėdžių metu išaiškėjo, kad galimi nuostoliai siektų apie 32 tūkstančius eurų. Taip pat, kad VPT specialistai yra nubaudę administracinėmis baudomis viešąjį pirkimą atlikusios komisijos narius. Kokie tie nariai, administracija nenori atskleisti, jie tai traktuos kaip paslaptį.

IMG_1836Artimiausiame tarybos posėdyje išaiškės, kurie tarybos nariai yra už rajono biudžeto lėšų švaistymą. Nors meras A. Čepononis teigia, kad VPT savo išvadoje nepasisakė dėl švaistymo, tačiau VPT parengtame pranešime spaudai nurodoma, jog automobiliai įsigyti 1,5 brangiau nei bazinės komplektacijos ir sudarytos sąlygos pirkti iš anksto nusižiūrėtas transporto priemones. Beje, administracijoje tai nebe pirmas kartas, kai pirkimus peržiūrėjusi VPT nubaudžia administracinėmis baudomis viešuosius pirkimus atliekančius administracijos specialistus. Kodėl meras A. Čepononis nesudaro tarnybinio patikrinimo grupės, nėra aišku, bet tai nebe pirmas kartas, kai viešieji pirkimai atliekami pažeidžiant įstatymų nuostatas. Bet tai labai būtų panašu į situaciją, kurią apibūdino Seimo narys P. Urbšys dėl „savų vagių” išrinkimo į rajono valdžią ir jų mentaliteto.

VPT išvadą ir pranešimą spaudai galite rasti šiais adresais:
http://vpt.lrv.lt/lt/naujienos/vpt-neleido-radviliskio-savivaldybei-pirkti-brangiausios-komplektacijos-volkswagen

http://vpt.lrv.lt/lt/ukio-subjektu-prieziura/isvados-ataskaitos/viesieji-pirkimai-atliekami-pagal-lr-viesuju-pirkimu-istatyma-1/vertinimo-isvados/2016-m/iv-ketvirtis-4-1

Radviliškio rajono savivaldybės mero A. Čepononio siūlomos taikos sutarties sprendimo projektą galite pasižiūrėti čia:

http://www.lrs.lt/pls/proj/dokpaieska.showdoc_l?p_id=1248247&p_org=339&p_fix=y&p_gov=n

vaizdo įrašai iš komitetų, kurių posėdžių metu buvo (ne)svarstomas taikos sutarties klausimas: