Suomių biznis Lietuvoje: konsultacijos, patarimai ir šiukšlių deginimas

Suomija lietuva

Lietuvos ir Suomijos užsienio reikalų ministrai.

2017 metų gegužę bendra UAB „Lietuvos energija“  ir Suomių kompanijos „Fortum“  bendrovė „Kauno kogeneracinė jėgainė“ užsitikrinto 120 mln. Eur finansavimą atliekų deginimo gamyklos  statyboms Kauno rajone.

Netrukus Suomių kompanijos „Fortum”  filialas Lietuvoje UAB „Fortum Heat Lietuva” 2017m.  liepos pabaigoje pasirašė projekto valdymo sutartį su Lietuvoje registruota įmone UAB Kauno kogeneracinė jėgainė už 575 tūkst. eur.  Šios sutarties pagrindu „Fortumas” teiks ekspertų paslaugas įmonei, kuri dalinai priklauso ir pačiam, viso 49%. Sutartyje nurodyta, kad Fortum teiks projekto vadovo, statybų eksperto, dūmų valymo technologijų eksperto, valdymo sistemų eksperto, IT ir saugos sistemų eksperto paslaugas. Viso už 575 tūkst. eur. 8 ekspertai ekspertuos 5460 valandų, arba 682 darbo dienas, t.y. du metus, kol vyks deginimo gamyklos statybos. Beje, patys ekspertai gali dirbti ir ne Lietuvoje, sutartį nurodyta, kad dėl atsiradusio poreikio ekspertai turės atvykti į valstybę kurioje vystomas projektas, klientas papildomai privalės užtikrinti šiam ekspertui tinkamas darbo sąlygas, aprūpinti kanceliarinėmis prekėmis ir panašiai. Sutartyje taip pat yra rašoma, kad ekspertų nurodymai klientui yra tik patariamojo pobūdžio ir klientui neprivalomi.
Dar viena įdomi šio viso projekto detalė. Rugpjūčio 8d. baigėsi terminas kitos sutarties, kurią prieš metus pasirašė Fortum Heat Lietuva su ta pačia Kauno kogeneracine jėgaine už 338 tūkst. eur. Tuomet Suomių kompanija Lietuvai pardavė 12504 valandų konsultavimo paslaugų.
Nors UAB Kauno kogeneracinė jėgainė bus statoma Kauno rajone, ši įmonė yra registruota Vilniuje, joje dirba trys darbuotojai tarp jų ir vadovas Ramūnas Paškauskas. Įmonės apyvarta 2015 metais siekė vos 5 000 eur.
Kauno kogeneracinės jėgainės projektą Vyriausybė yra pripažinusi valstybei svarbiu ekonominiu projektu, o  visi svarbūs ekonominiai procesai Lietuvoje kaip taisyklė nepraeina be suomių, švedų ar norvegų dalyvavimo.
2015 metais Lietuvoje Lankėsi Suomijos užsienio reikalų ministras Timo Soini.
 „Bendradarbiavimas su Suomija bei kitomis Šiaurės šalimis yra vienas svarbiausių Lietuvos užsienio politikos prioritetų“, – po susitikimo pažymėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.
„Susiduriame su labai panašiomis grėsmėmis, todėl turime stiprinti bendradarbiavimą užtikrindami regiono saugumą. Ne mažiau svarbus bendradarbiavimas kovojant su Rusijos skleidžiama propaganda“, – teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras.
meslaisvi.lt