D.Jančaras: kol ruošiamės gynybai nuo Rusijos, pražiopsojome Sosnovskio barščius

Sosnovskio barštis   Tikrai nesu dar geras globalių procesų žinovas, iki to man dar toli. Suprantu, kad reikia didinti kariuomenės biudžetą, nes kaip sako populiarioji žiniasklaida, rytuose mūsų tyko grėsmingas kaimynas. Suprantu,  kad  kareiviams reikia batų ir žinau, kad išskyrus kaip tokią įmonę „Nota Bene”, tų batų niekas nenupirks. Stebiu kaip nuo 2014 metų nuosekliai didėja kariuomenės biudžetas ir nuosekliai auga batus perkančios įmonės pelnas. Man paaiškino, kad taip reikia, kad atseit jei nemaitinsime savos, šioje vietoje norėtųsi sakyti Nota Benes, bet privalau pasakyti kariuomenės, tuomet maitinsime svetimą. Gerai, jau gerai, maitinkime, bet viskam yra ribos. Kol karui dar tik ruošiamės , didelę dalį Lietuvos teritorijos sėkmingai okupavo kitas priešas. Taip, gal būt jis ne toks pavojingas, kaip kaimynas rytuose, tačiau problemų jau kelia daugeliui. Tai Sosnovskio barščiai- invaziniai, greitai plintantis augalai, subrandinantys tūkstančius lengvai platinamų sėklų, dėl šios priežasties jie lengvai nustelbia kitą augmeniją ir yra mirtinai pavojingi žmonėms.  Kartais pakanka būti tik arti Sosnovskio barščių, kad jos patektų žmogui ant odos. Drėgna oda ir saulės spinduliai atlieka nedėkingą darbą – žmogui gali kilti antrojo arba trečiojo laipsnio nudegimai, o sultims prasiskverbus į kūną, gali sukelti net mirtį .

Kaip sako gydytojai, ši gėlė gamina toksines medžiagas, o nudegimo požymiai gali pasirodyti tik po kelių dienų ir atnešti mirtį. Labiausiai augalas pavojingas birželio-liepos mėnesiais, kai žydi.  Augalas gali apnuodyti net žmogaus kvėpavimo organus. Kvapas, žiedadulkės ir sultys sukelia stiprią alergiją. Eteriniai augalo aliejai – nudegimus, dėl kurių kai kuriems žmonėms gali skaudėti galvą, juos pykina, svaigsta galva. Na daugiau apie šį augalą` kiekvienas gali pasiskaityti internete, aš čia apie ką kitką.P1550105

Pasirodo šis augalas gali būti sunaikintas tik specialiais herbicidais. Kaip jūs manote, kodėl jis nėra naikinamas?  Išnagrinėjęs šią problemą nuodugniau supratau, Lietuvoje Sosnovskio barščiams sudarytos pačios palankiausios sąlygos daugintis, nes nuodingų augalų naikinimu viešose vietose turinčios rūpintis savivaldybės  šiai kovai pasirodo neturi lėšų.
2017 metais kariuomenei iš valstybės biudžeto numatyta skirti 800 mln. 727 tūkst. Eur, kiek atiteks batų pardavėjams kol kas neaišku, paskaičiuosime metų gale. Tuo tarpui kovai su nuodingais augalais pinigų neatsirado.
Redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su autoriaus nuomone.
meslaisvi.lt