D.Jančaras: man kyla klausimas, ar Seimo peticijų komisijoje dirba suaugę žmonės?

Palaidas šuo prie prekybos centro 21  Lietuvoje skirtingai nei kitose Europos Sąjungos valstybėse šunų ir kačių ir toliau registruoti nereikės. Gyvūnų augintojai   be jokios atsakomybės galės veisti šunis ir kates kiek tik širdis geidžia. Seimo peticijų komisija nusprendė nepritarti Donato Jančaro kreipimuisi, kad į  įstatymą būtų grąžinta minėtų gyvūnų privaloma registracija. Komisijos argumentai ir išvados  peticiją padavusiam piliečiui pasirodė lyg trimečių vaikų samprotavimai .” Motyvas, kad atokiose vietovėse gyvenantiems gyventojams bus sunku nuvežti šunis pas veterinarą, o auginantiems kelis šunis ar kates tai didžiulė finansinė našta atrodo juokingai”-sako D.Jančaras. „Niekam nekyla tokių klausimų, kuomet įvedami privalomi automobilių draudimai, žemės mokesčiai, rinkliavos už šiukšles, žmonės įtraukiami į renovacijas ar galų gale verčiami registruoti ūkinius gyvūnus ir patys save, juk už pasą ar tapatybės kortelę reikia mokėti visiems. Ir visi gyvenantys atokiausiose vietovėse tą padaro be didesnių sunkumų, o jei kam  tą padaryti sudėtinga, niekas į tai dėmesio nekreipia.  O va komisijos narių nuomonė, kad geriau šunis ir kates kastruoti , nei registruoti, čia tai jau tikrai aukščiausios „prabos” argumentas.(juokiasi).  Toks komisijos sprendimas mane žinoma nuliūdino, tačiau rankų nuleisti nežadu, aš ir toliau ieškosiu priemonių, kad mes Lietuvoje galėtume bent jau suskaičiuoti, kiek yra šunų ir kačių, nes dabar į šį klausimą man niekas atsakyti negali”-pridūrė peticiją padavęs vyras.

Kodėl ši problema tokia jautri ir sulaukia tokio milžiniško pasipriešinimo net ir iš Lietuvos Seimo, kuriame geriausi protai, ir logiškai mąstant tokia registracija būtų elementarios tvarkos įvedimas? Pasirodo apie keturkojus sukasi didžiuliai pinigai. Vis didesnius mastus įgauna šunų kontrabanda. Kai kuriais duomenimis ji jau prisivijo narkotikų ir prostitucijos nelegalų verslą. Dėl nevaržomo gyvūnų auginimo ženkliai auga jų skaičius, o čia ir gyvūnams skirto maisto gamintojų apyvartos, daugėja ir kitokios apmokamos paslaugos keturkojams. Be to, pastebėjau keistą dalyką,  visuomenė jau daug metų raginama gyventi su keturkoju , o ne kurti šeimas ir gimdyti vaikus, apie tai kalba visos žinomiausios žiniasklaidos priemonės.20141009_125556-e1412929556376

Kitas momentas, užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2016 m. Lietuvoje užregistruoti 149 šunų ir kačių platinamų ligų atvejai (69 – toksokarozės, 54 – toksoplazmozės ir 26 – echinokokozės). Labiausiai paplitusios šunų ir kačių platinamos ligos yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokokozė. Dažniausiai jomis užsikrečia ir serga 4–9 metų vaikai. Visų šių parazitinių ligų infekcijos šaltinis yra užsikrėtę namų augintiniai (šunys, katės), kurie su ekskrementais išskiria ligos sukėlėjus – kiaušinėlius ar oocistas. Pakliuvę į vandenį, ant dirvožemio, daiktų kiaušinėliai ilgai išsilaiko gyvybingi. Užsikrečiama, kai kiaušinėliai ar oocistos per burną patenka į žarnyną. Dažniausiai ligos sukėlėjai patenka nuo nešvarių rankų, valgant neplautas uogas, vaisius, daržoves. Vaikai užsikrečia žaisdami smėlio dėžėse, vejose, kuriose yra šunų ir kačių išmatų. Ant maisto produktų, aplinkos paviršių kirmėlių kiaušinėliai gali patekti su dulkėmis, juos gali pernešti tarakonai ar musės. Užsikrėsti galima ir per užterštą atvirų telkinių vandenį.

Na o pabaigai susipažinkite su Lietuvos Respublikos Seimo peticijų komisijos išvadomis ir pamąstymais, kodėl nereikia registruoti šunų ir kačių:

Komisija 2017-05-31 priėmė sprendimą atmesti peticijoje pateiktą pasiūlymą.

Komisija šį sprendimą priėmė, manydama, kad gyventojai turi turėti teisę patys savanoriškai nuspręsti, ar jie nori registruoti savo augintinį, ar ne, būtina šviesti visuomenę ir didinti jos sąmoningumą tinkamai prižiūrėti savo augintinius, taip pat paraginti savivaldybes aktyvia ir atsakingiau spręsti šunų, kačių ir kitų augintinių priežiūros ir laikymo kontrolės problemą.

Be to, šunų, kačių ir šeškų ženklinimo procedūra yra papildoma finansinė našta gyvūnų augintojams, procedūra kainuoja 15–30 eurų. Vieno gyvūno paženklinti neužtenka, dalis gyventojų turi po kelis augintinius, kurie atsiveda palikuonių, jiems taip pat tektų privalomai diegti mikroschemas. Minėtų gyvūnų ženklinimas sukelia nemažai nepatogumų, ypač nepasiturintiems, vyresnio amžiaus, nuošalių vietovių žmonėms – šiuos gyvūnus tenka arba vežti į veterinarijos kliniką, arba kviestis veterinarą į namus. Dažnas nepasiturintis, vyresnio amžiaus žmogus neturi transporto priemonės arba negali jos vairuoti, o veterinaro iškvietimas į namus brangiai kainuoja. Šunų ir kačių privalomas ženklinimas padidintų išmestų lauk, beglobių gyvūnų gretas, neišgalintys paženklinti savo augintinių, juos ryžtasi net nužudyti. Pažymėtina, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2012 m. spalio 3 d. priėmė Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo pakeitimo įstatymą Nr. XI-2271, kurio 2 straipsnio 4 dalyje buvo numatyta, kad nuo 2016 sausio 1 d. visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre, tačiau kilus didžiuliam gyventojų nepasitenkinimui, nuo 2016 m. liepos 5 d. ši prievolė buvo panaikinta. Liko galioti prievolė mikroschemomis ženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre tik iš Lietuvos teritorijos išvežamus ir į ją įvežamus šunis, kates, šeškus. Tai padaryti turi ir šių gyvūnų veisėjai bei pavojingų šunų veislių savininkai. Visi kiti ženklinti ar ne renkasi patys. Pažymėtina ir tai, kad gyvūnų kastracija ir sterilizacija yra efektyvesnis būdas kontroliuoti kačių ir šunų populiacijos didėjimą nei ženklinimas ar registracija.

Dabar atsakykite, kaip nustatyti  savininką, kurio šuo sukandžiojo kitą žmogų?

meslaisvi.lt