Dvinarė rinkliava už atliekų surinkimą atidėta, Jurbarko savivaldybės vicemero komentaras.

saulius Lapėnas Jurbarko vice-meras

Saulius Lapėnas

Jurbarko savivaldybės vicemeras Saulius Lapėnas.

Kodėl teko atidėti sprendimų priėmimą – priežastys dvi – ir abi dėl UAB Tauragės RATC ir jų samdytų konsultantų kaltės.

UAB „TRATC“ administracijos kaltė

Visiems žinoma, kad gyventojams dvinarė rinkliava susideda iš pastovios ir kintamos dalies, kad padengti pastovias ir kintamas sąnaudas, surenkant ir tvarkant atliekas UAB Tauragės RATC-e. Vykdant Lietuvos Vyriausybės nutarimą, savivaldybė privalo nustatyti tarifus, remdamasi UAB Tauragės RATC duomenimis apie pastovias ir kintamas sąnaudas už praeitus 2016 metus. Nežiūrint į pastovius mūsų savivaldybės reikalavimus, UAB Tauragės RATC taip ir nepateikė šių duomenų nei už 2016 metus, nei už ankstesnius. (Atsiųstos į savivaldybę lentelės su skaičiais, net ir konsultantų buvo pripažintos, kaip galimos šios įmonės išlaidos, bet nebūtinai realios būtinosios sąnaudos). Tokiu būdu, savivaldybė neturėdama objektyvių ir lengvai patikrinamų duomenų, leidžiančių nustatyti dvinarės rinkliavos dydžius gyventojams, rizikuoja pažeisti Lietuvos vyriausybės nutarimo reikalavimus.

Konsultantų kaltė

Konsultantų siūlomoje tvirtinti metodikoje, nežiūrint į mano daugkartinius protestus ir reikalavimus, iki šiol siūloma taikyti klaidingą formulę, kuri neatitinka Lietuvos Vyriausybės nutarimu patvirtintoms taisyklėms ir sveikai nuovokai.

Klausimo esmė

Apie priimtus sprendimus kovo 30 dieną Jurbarko rajono savivaldybės tarybos posėdyje jau šiandien galima rasti informacijos portale. Vieni iš svarbiausių klausimų šios tarybos darbotvarkėje buvo du sprendimų projektai, būtini dvinarės rinkliavos įvedimui ir dydžio nustatymui, surenkant ir tvarkant atliekas. Iš vienos pusės mūsų savivaldybę spaudžia Lietuvos Respublikos Vyriausybės priimto nutarimo terminai, iš kitos pusės, akivaizdžiai matomas nenoras atskleisti ir įvardinti Tauragės RATC patiriamas realias būtinąsias sąnaudas (būtent būtinas sąnaudas, o ne visas patirtas išlaidas) surenkant ir tvarkant atliekas, kurias turės apmokėti mūsų savivaldybės mokesčių mokėtojai.

Džiaugiuosi, kad likus pusvalandžiui iki tarybos posėdžio pradžios, valdanti koalicija kartu su meru, apsisprendė neskubėti priimti šių lemtingų sprendimų, kol nebus galutinės darbo grupės išvados dėl konsultantų ir Tauragės RATC pateiktų atsakymų ir nebus pradėtos Tauragės RATC veiklos audito pirkimo procedūros, siekiant nustatyti būtinąsias sąnaudas atliekų surinkimui ir tvarkymui. Man buvo patikėta misija, apie tai pranešti ir pateikti argumentus, svarstant savivaldybės tarybos darbotvarkę.

Dar praeitų metų pabaigoje kreipiausi atviru laišku į Prezidentūrą, Seimą, Vyriausybę, Aplinkos ministeriją ir Generalinę prokuratūrą, savivaldybių asociaciją ir žiniasklaidą, išsamiai raštu atskleisdamas ir išdėstydamas pastebėtus galimus sukčiavimo atvejus, nesilaikant Vyriausybės nutarimu patvirtintų taisyklių. Deja galutinio atsakymo, nesureikšminant tarpinių atsakymų apie duotus pavedimus kitoms institucijoms iš Prezidentūros ir Vyriausybės kanceliarijų, šiandien dar neturiu.

Iš kitos pusės, mano pastangos nebuvo bevaisės. Mano argumentų ir darbo grupės narių pastangomis pavyko iš esmės pakeisti daugelį pirminių metodikos ir nuostatų teiginių į gerokai naudingesnes gyventojams formuluotes. Būtinųjų sąnaudų sąraše neliko beveik vieno milijono eurų už įsiskolinimą Turto bankui ir 0,4 mln. eurų įmonei  UAB „Kauno tiltai“, pavyko užkirsti kelią bandymams dirbtinai padidinti sąnaudas „prognozuojamomis“ išlaidomis ir t.t. Ir svarbiausia – pagaliau matau norą ir realią galimybę ne tik mūsų savivaldybei, bet ir kitoms Tauragės apskrityje esančioms savivaldybėms, atlikus Tauragės RATC veiklos auditą, nustatyti realiai patiriamas šios įmonės būtinąsias sąnaudas vienos tonos atliekų surinkimui ir tvarkymui! Tikiuosi, kad mano pasiūlymai darbo grupėje, nustatant užduotis šiam veiklos auditui irgi duos apčiuopiamos naudos ne tik Jurbarko mokesčių mokėtojams.

O kad ir šis balandžio mėnuo nepraeitų veltui, dar šią savaitę pateiksiu savivaldybės tarybai savo siūlomą metodikos variantą, kuris geriau atitiks Lietuvos Vyriausybės nutarimu patvirtintas taisykles, kad Vyriausybės atstovei nekiltų noras protestuoti Jurbarko rajono savivaldybės sprendimų dėl netinkamai traktuojamų dvinarės rinkliavos taisyklių taikymo, bent jau metodikoje.

meslaisvi.lt