VU profesorė apie simbolius: atpažinkite politinio smurto ženklus ir reaguokite

LRT simbolisVisiškai mums netikėtai Nacionalinio transliuotojo LRT interneto svetainėje lrt.lt pasirodė dėmesio vertas straipsnis. Jame akcentuojamos simbolių reikšmės, jų poveikis žmonių sąmoningumui, bei pasekmės. Keista, kad šis straipsnis pasirodė būtent lrt.lt svetainėje, nes šios žiniasklaidos youtobe kanalo paskyra papuošta simboliu, kuris neseniai buvo pradėtas naudoti vienos Lietuvai svarbios datos minėjimo metu. Ik šio simbolio atsiradimo, lietuviai sausio 13-ąją minėdavo įprastai, valstybės simboliu trispalvės vėliavos pakėlimu, o štai jau dabar lrt.lt svetainės moderatoriai  greta šūkio „Čia Lietuva, čia LRT” prikabino „Neužmorštuolės” žiedą. Šį simbolį aktyviai pradėjo naudoti viena iš Lietuvoje veikiančių politinių partijų, jo gamybai ir platinimui metami didžiuliai pinigai. Kodėl Lietuvai toks svarbus pasidarė „Neužmirštuolės” žiedas gal būt atsakys pačios lrt.lt išplatintas straipsnis „VU profesorė: genocido idėjos gali slėptis ir už patrauklių simbolių”.

Juk gali tie patys dalykai pasikartoti visai kitais pavidalais, nei mes juos žinom. Gali būti tos pačios smurtą skatinančios idėjos, paženklintos nebūtinai tokiais gerai pažįstamais simboliais kaip svastika ar kūjis ir pjautuvas. Gali būti visai kitokie ženklai, daug patrauklesni, dabartiniame kontekste dar neatpažinti, neiššifruoti“, – pastebi V. Davoliūtė.

Savo interviu, profesorė pažymi, kad pasiruošimas genocidui vyksta iš lėto, švelniomis priemonėmis, vienas iš pagrindinių aspektų, nužmoginti žmogų, kad jis taptų mase, paklūstančia kažkieno nurodymams. Nuo savęs galime pridėti, kad nužmoginimo procesas Lietuvoje prasidėjo jau senokai, kuomet švelniai ir nepastebimai pradėtos aukštinti gyvūnų teisės, daugelis skandinavų bankų ir žiniasklaidos priemonių savo reklaminiuose klipuose pradėjo vaizduoti žmogų su gyvūno galva. Tarsi nekalta reklamėlė, tačiau kaip ir minėjo profesorė, tokie dalykai daromi po truputį, didžiajai daliai žmonių to nepastebint ir nesureikšminant.

Žmogus-gyvūnas

Swed banko reklama

„Kaip viešojoje erdvėje yra nužmoginamos tam tikros visuomenės grupės, prisiminkime kaip buvo nacių elgiamasi su žydais, jie buvo piešiami kumpanosiai su ilgai nagais, tai ir yra nužmoginimo forma, kuri yra skirta tam, kad sukeltų juoką, kažkokį tai malonumo jausmą kol iš tos karikatūros šaipaisi, tačiau tuo pačiu metu tai yra iš tikrųjų nužmoginimo praktika. Ir kas vyksta, žmonės palaipsniui, žiupsnelis po žiupsnelio yra nužmoginami, sukuriama tokia terpė, kuomet nepastebima, kai pereinama į smurto lygį. Po antrojo pasaulinio karo buvo pasakyta, kad genocidai daugiau nepasikartos, tačiau jie kartojasi ir kartojasi, kas gali pasakyti kad jų daugiau nebus? Istorijos tyrinėtojai pastebi, kad visi genocidai buvo pradėti panašiai, nuo nekaltos simbolikos, nužmoginimo ir galiausiai prieidavo prie žudymų. Štai visus šiuos genocido žingsnelius mes turėtume atpažinti ir pastebėję kažkokias užuomazgas turėtume jautriai reaguoti”- kalbėjo profesorė.

Ištraukas iš videointerviu galite pažiūrėti čia arba kokybiškesnį visą įrašą žiūrėkite  lrt.lt:


meslaisvi.lt