Medžioklėje nušovęs žmogų socialdemokratas pradėjo įspūdingą karjerą Lietuvos ginklų fonde.

Gintautas Mišeikis

Socialdemokrtaų partijos nario G.Mišeikio karjeros kelias duobėtas, bet įspūdingas (respublika.lt nuotrauka)

Šis straipsnis dar kartą parodys šiuolaikinės Lietuvos politinės sistemos  tamsiąją pusę. Socialdemokratų partija viena iš labiausiai įsitvirtinusių politinių jėgų Lietuvoje ir savo galią demonstruoja visomis kryptimis. Kalba eis apie socialdemokratą Gintautą Mišeikį, jis dirba Lietuvos ginklų fonde patarėju, tačiau grįžkime į tuos laikus, kuomet jis buvo Kaišiadorių savivaldybės tarybos nariu ir meru.

2003 metų balandį Gintautas Mišeikis buvo išrinktas pirmuoju šios kadencijos Kaišiadorių rajono meru, tačiau po poros mėnesių, persigrupavus jėgoms, į šį postą perrinktas liberalcentristų atstovas. Netekęs minėto posto, G.Mišeikis perėjo dirbti į Tarybos Socialinės apsaugos ir sveikatos komitetą. O po dar kelių mėnesių socdemas dalyvavo Kaišiadorių medžiotojų klubo “Švenčius” medžioklėje, surengtoje sekmadienį Kruonio seniūnijos Kurmiškių miške, kurios metu buvo nušautas šio klubo prezidentas Boleslovas Markevičius. Po šio įvykio Gintautui Mišeikiui buvo pareikštas įtarimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo. Pirminės apklausos metu G.Mišeikis teigė, kad šovęs, pamatęs bėgančius šernus. Deja, pataikė į medžioklės vadovą. Klubo prezidentui širdies plote peršauta krūtinė. Atlikus velionio palaikų skrodimą, konstatuota, kad pažeistas kairysis plautis.Už neatsargų gyvybės atėmimą pagal įstatymus G.Mišeikiui  grėsė areštas nuo penkiolikos iki devyniasdešimties parų arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.  Tačiau tai tik vienintelė žinutė žiniasklaidoje apie šiuos tragiškus įvykius, kaip klostėsi toliau ikiteisminis tyrimas ir ar buvo teisiamas G.Mišeikis duomenų neradome, pats socialdemokratas į šį klausimą atsakyti nenorėjo. Atrodo kad toks atsitikimas turėjo būti nušviečiamas labai plačiai, tačiau greitai apie šį įvykį visi pamiršo. Pamiršo ir partija, nes visai netrukus G.Mišeikis buvo persikėlė į Vilnių, dirbti Lietuvos ginklų fonde vadovu. Štai čia ir yra didžiausia Lietuvos politinės sistemos tragedija, asmuo neatsargiai pasielgęs su ginklu dėl ko žuvo žmogus, pradėjo dirbti ginklų fondo vadovu. Karjeros laiptais vos pradėjęs lipti G.Mišeikis vėl susimovė, pagal 2004-ųjų rugsėjo 7-osios sutartį iš Bulgarijos bendrovės nupirko detonatorius, neįsitikinęs, ar jie atitinka saugos reikalavimus ir yra saugūs, be to, negavęs kokybės sertifikato nesikreipė į pardavėjus, o sprogmenis perdavė naudojimui Policijos departamentui.  2007-ųjų rugpjūčio 31-ąją per savaiminį sprogimą „Aro“ patalpose buvo sužalotas pareigūnas – įvykio metu sprogo ne mažiau kaip 9 detonatoriai. Dar vienas savaiminis sprogimas nugriaudėjo lapkričio 20 d. Kauno rajone, Ruklos poligone – čia taip pat buvo sužalotas su detonatoriais dirbęs „Aro“ pareigūnas. Gintautas Mišeikis 3

G. Mišeikis jam pareikštų kaltinimų nepripažino ir teisme aiškino, kad dar 2004-aisiais į Ginklų fondą kreipėsi Policijos departamento Logistikos valdybos pareigūnai, kurie prašė įsigyti „pigių detonatorių“. Jie žinojo, kad detonatoriai yra pigūs – jie savo rašte nurodė, jog prašo nupirkti būtent tokių detonatorių, būtent tokios gamybos, o mes atsakėme, kad nupirksime, – teisme kalbėjo G. Mišeikis. 2013 metais sausio mėnesį Ginklų fondo direktorius Gintautas Mišeikis išvengė baudžiamosios atsakomybės dėl tarnybos pareigų neatlikimo – teismas jam nutraukė iškeltą baudžiamąją bylą suėjus senačiai.

Tiesa, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė konstatavo, kad jis padarė nusikalstamą veiką, kai neatliko savo pareigų ir padarė didelės žalos dar 2004 m. įsigydamas 1982 m. pagamintus detonatorius, kurių galiojimas baigėsi 2000 m.

Nutraukdamas baudžiamąją bylą teismas paliko nenagrinėtą nukentėjusiuoju pripažinto Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aro“ pareigūno civilinį ieškinį – pareigūnas buvo sužalotas savaime sprogus nekokybiškiems detonatoriams.

Gintautas Mišeikis2014 metais atėję dirbti nauji partijos Tvarka ir Teisingumas Aplinkos ir Vidaus reikalų ministrai  paskelbė  apie pavaldžių įstaigų vadovų rotaciją, tačiau vos metų senumo teismo procesas nepaveikė VRM sprendimo. „Ginklų fonde prie VRM buvo įsteigta vyriausiojo patarėjo pareigybė . Ji ir buvo patikėta ilgamečiui ginklų fondo vadovui Gintautui Mišeikiui.

Ir pabaigai 2008 metais per to paties Kaišiadorių rajono „Švenčiaus” medžiotojų būrelio organizuotą pavasarinę bebrų medžioklę buvo nušautas Elektrėnų policijos komisariato Viešosios tvarkos ir eismo poskyrio viršininkas Algirdas Judickas (46 m.). 23 metus vidaus reikalų sistemoje ištarnavęs A.Judickas medžiotojų būrelio prezidentu tapo po to, kai  buvo nušautas ankstesnis jo vadovas Boleslovas Markevičius (48 m.).
Įdomus sutapimas. G.Mišeikis 2003 metų gruodį dar dirbo Kaišiadorių rajono taryboje, o netrukus po tragiškų įvykių medžioklėje jau 2004 metais persikelia į Lietuvos ginklų fondą, lyg būtų gavęs apdovanojimą už taiklų šūvį.
Ir visai pabaigai siūlome paklausyti telefoninį pokalbį su Lietuvos ginklų fondo vadovo patarėju Gintautu Mišeikiu.

meslaisvi.lt