D.Jančaras: mažai kam norisi būti balta varna, laikas prabilti ir apie korupciją žiniasklaidoje

Donatas_Jancaras.Žiniasklaida- ketvirtoji valdžia, o kiekvienoje valdžioje ne paslaptis, vyrauja korupcija.  Kokia žiniasklaidos priemonė gali prabilti apie korupciją pačioje žiniasklaidoje? Komercinė „mas media” tikrai apie tai nekalbės, nes jų tikslas pelnas, o kur pelnas, ten galimi įvairūs jo siekimo būdai.  2011 metais sukūrėme visuomeninę organizaciją Informacijos Analizės Asociacija. Jos pagrindinis tikslas buvo analizuoti Lietuvoje veikiančias populiariąsias žiniasklaidos priemones, kurios daro įtaką visuomenės nuomonei. Idėja kilo, kuomet pastebėjome, jog pagrindiniai žinių kanalai  gali lengvai manipuliuoti visuomenės nuomone, t.y. ją formuoti, pakreipti galią turinčių politikų, verslo atstovų,  interesų tenkinimui. Komercinės žiniasklaidos dėka  lengvai galima susikurti politinius reitingus, išpopuliarinti tam tikrą gyvenimo būdą, padaryti madingą tam tikrą prekę ar religiją. Tačiau tai tik ledkalnio viršūnė, žiniasklaidos priemonių pagalba lengvai galima marginalizuoti kitokią nuomonę turinčius gyventojų grupes ar asmenis prieštaraujančius įtakingų veikėjų, politikų ar verslo magnatų kuriamiems planams. Galima lengvai priversti žmones vengti viešai kalbėti tam tikromis temomis, bijoti juos išreikšti savo nuomonę, nes daugumai žmonių atrodo, kad visuomenėje vyrauja mados, gyvenimo būdas toks, kokį pateikia žiniasklaida. Na tarkime, dabar pastebime, kad formuojama nuomonė, kad Lietuvoje kyla ekonomika ir gyvenimas tik gerėja ir gerėja. Sėdi koks už minimumą dirbantis ar niekaip darbo nerandantis žmogus namie ir galvoja, koks jis nevykėlis ir tik  jam vienam nesiseka šioje šalyje. O tokių po vieną sėdinčių ir stebinčių televiziją bei skaitančių žinomiausius interneto portalus tūkstančiai, kurie galvoja, kad tik jie vieni nesugeba įsitvirtinti klestinčioje visuomenėje. Arba „mas media” praneša, kad už tam tikrą politiką balsuotų tarkime 80 % rinkėjų, nors apklausų jokių greičiausiai ir nebuvo. Kaip elgsis tokios informacijos gavėjas, kuriam tokio politiko veikla atrodo pražūtinga Lietuvai? Jis gali pagalvoti kad tik jam vienam  netinka šis politikas ar visuomenės veikėjas, tuomet jo poelgius nesunku nuspėti, jis arba nebalsuos visai arba nubalsuos už jam netinkantį veikėją nes juk dauguma jo nuomone palaiko šią iliuzinę idėją. Žmogus iš prigimties nori būti nugalėtoju, todėl žiniasklaida pasinaudodama kai kuriomis prigimtinėmis žmogaus savybėmis lengvai nukreipia jį tam tikro sprendimo link. Šiuo atveju balsuoti už tariamą nugalėtoją, nes po to visi džiaugsis, kad rinkosi kandidatą, kuris ir laimėjo rinkimuose. Mažai kam norisi būti balta varna. Na bet šiek tiek nukrypau nuo temos. Ar pastebėjote, kad Lietuvoje beveik išnyko tiriamoji žurnalistika? Aš tai tikrai tą matau ir greičiausiai žinau, kodėl ji miršta.  Ją taip pat „graužia” visą valstybę apėmusi korupcijos liga.

Pagal įstatymus, teisėsaugos institucijos pasinaudodamos viešai pasirodžiusia informacija gali pradėti tyrimus. Mūsų visuomeninė organizacija, apie savo atliktus žurnalistinius tyrimus informuoja visuomenę svetainėje meslaisvi.lt. Tikrai atskleidėme nemažai įtartinų veiklų, kurias padarė tam tikri politikai,  tačiau nei viena mūsų istorija nesudomino jokių teisėsaugos ar jėgos struktūrų, bet kai kurios populiariosios media priemonės jomis domėjosi labai . Domėjosi, bet neviešino, o neviešino štai dėl ko. Mano nuomone, prieš paleisdami į eterį rimtesnį reportažą apie tam tikras neteisėtas ypač politikų veiklas, populiariųjų žiniasklaidos priemonių savininkai leidžia su medžiaga susipažinti tiems patiems politikams ir nustato kainą, už kurią vienas ar kitas reportažas nepasirodys eteryje. Kartais teko matyti kai kurių laidų anonsus, o pačios laidos neišeidavo. Čia greičiausiai įsivėlę į skandalus politikai delsė susimokėti duoklę, o anonsai paskatina juos greičiau rasti būdą susitarti su žiniasklaida.

Žiniasklaidos priemonę galima ir užsisakyti,t.y. mokėti pinigus informacijos skleidėjui, kad pastarasis įvairiais būdais kenktų ar rašytų pramanytas istorijas apie tam tikrus asmenis, taip juos psichologiškai žlugdydamas. Žiniasklaida gali tiesiog sulaikyti ir neskleisti tam tikrų įvykių, kurie tiesiog būtų nemalonūs konkretiems veikėjams, tarkime apsvaigusio nuo narkotikų ar alkoholio pasirodymas viešojoje vietoje ir pakliuvimas į korumpuotų žurnalistų akis politikui kainuoja tam tikrą sumą. Ir tai yra korupcija. Galima vardinti ir vardinti eiles pavyzdžių, tačiau žinau, kad dėl gyvenimo greičio žmonės renkasi vis trumpesnius straipsnius ir reportažus, todėl nesiplėsiu. Mūsų visuomeninė organizacija greičiausiai žino tik nedidelę dalį to, kas vyksta masinėse informavimo priemonių labirintuose, todėl dalinamės, kad visuomenė aklai nesektų jiems primetamu gyvenimo būdu.

Istorinis 2011m.  video iš Lietuvos Mokslų akademijos, kur buvo pristatyta susikūrusi Informacijos Analizės Asociacija.

meslaisvi.lt