Naujas darbo kodeksas- nematerialiosios žalos atlyginimas darbdaviams gali tapti realybe. Ar buvai pikete?(video)

Gyvenimas per brangus   Birželio 16 d. Kauno mieste  vyko pasipriešinimo akciją prieš darbo kodekso pakeitimus. Juos šią dieną turėjo svarstyti  Lietuvos Respublikos Seimas, tačiau klausimą atidėjo sekančiai savaitei. Tačiau tai pasak pasipriešinimo akcijos dalyvių jų nesustabdys protestus rengti ir toliau. Prie protestuojančių turėtų prisijungti ir daugiau Lietuvos žmonių, nes šie liberalizuojantys darbo santykius pakeitimai palies  jautriausius visuomenė narius, darbuotojus. Ir palies ne iš pačios geriausios pusės. Jei Seimas pritars pakeitimams, tuomet darbo kodekse atsiras neapibrėžtos darbo sutarties, nulio darbo valandų straipsnis, kuris praktiškai panaikins darbuotojų socialines garantijas ir užtikrintas pajamas. Darbdavys neprivalės siūlyti darbuotojui darbą ir iš anksto nustatyti darbo valandas.

Mums žadama daugiau darbo vietų, tačiau nutylima apie skurdžią darbuotojų ateitį„- kalbėjo akcijos dalyviai. Darbo kodekso pakeitimuose taip pat įtrauktas palengvintas darbuotojų atleidimas, kuriuo vadovaujantis bus galima darbuotoją atleisti per tris darbo dienas, maža to, darbdaviams bus sudarytos sąlygos prisiteisti nematerialiąja žalą iš darbuotojų. Naujuose straipsniuose numatytas ir penkeriais metais ilgesnis reikalingas pensijai gauti darbo stažas. Protestuotojai nesutinka, kad darbo kodekso pakeitimuose būtų įtraukta ilgesnis darbo valandų skaičius, atvirkščiai, jos turėtų būti sumažintos.

Policijos palapinė šalia akcijos vietos

Policininkai palapinę dviračių ženklinimui pasirinko vietą šalia vykusio piketo

Daugiau nei šimtą metų dirbame 8 darbo valandas per savaitę, kartais ir daugiau, ir dabar norima padaryti ją dar ilgesnę,t.y. iki 60 valandų per savaitę. Jie nori, kad mūsų gyvenimas būtų tik darbas ir nieko daugiau„- į garsiakalbį kalbėjo aktyvistas. Jis tęsė: ” Jei norite darbo santykių lankstumo, mes reikalaujame teisę į būstą, sveikatos apsaugą, mokslą, viešas paslaugas ir erdves, užtikrinti visuomenės bendrą gerbūvį. Kuomet būsime užtikrinti kai praradę darbą neskursime, tuomet galėsime kalbėti apie jūsų siūlomą darbo santykių lankstumą

Susirinkusieji taip pat reikalavo panaikinti apribojimus  susirinkimų laisvei. Jų nuomone prašymai  iš valdžios institucijų leidimų susirinkimams, piketams,eisenoms yra antikonstituciški.

Šalia akcijos vietos, Kauno miesto sode, savo palapinę įsirengė  policijos pareigūnai. Pasak jų, jiems pastogė reikalinga, nes  šioje vietoje ženklins gyventojų dviračius. 21.00 protestuotojai pranešė, kad renginys baigtas. Tada policininkai susirinko savo palapinę ir išvažiavo. Tuo tarpu dalis akcijos dalyvių patys įsirengė palapines ir pasiliko protestuoti per naktį. Naktis praėjo ramiai, o ryte palapinių gyventojai sulaukė viešąją tvarką prižiūrinčių pareigūnų, juos domino ar dalyviai turėjo leidimus čia nakvoti. Nepaisant to paketuotojai niekur nesitraukė.

Daugiau video medžiagoje:

meslaisvi.lt