Kvietimas į „Protestivalį: #gyvenimasperbrangus“

Gyvenimas per brangus

Taip prasidėjo akcijos dalyvių protestas

Pirmiausia, pradėsiu nuo trumpos mėnesio senumo įvykių mūsų šalyje apžvalgos. Beveik prieš mėnesį Lietuvoje kilo per visus miestus ir miestelius nuvilnijęs nepasitenkinimas išaugusiomis maisto ir paslaugų kainomis, kurį sukėlė vieno piliečio socialinėje erdvėje pasidalyta daržovės ir jos kainos prekybos centre nuotrauka. Taip, dabar apie tokios daržovės egzistavimą  prisiminė visi Lietuvoje net ir tie, kurie jų nevalgo. Toliau, dalis žmonių nutarė, kad neužtenka tik kalbėti, bet nepasitenkinimą ir nepritarimą reikia parodyti – buvo organizuojamas 3 dienų prekybos centrų boikotas vykęs visoje Lietuvoje gegužės 10-12 dienomis. Vis gi, suprantant, kad prekybos parduotuvių boikotavimas problemų neišsprendžia ir tėra tik būdas parodyti, kad mes vis dar esame sąmoningi ir suprantame, kad mūsų šalyje egzistuoja daug neteisybės, socialiniame tinkle žmonės ėmė kurti renginius pavadinimu – „Nesėdėsiu, neburbėsiu – reikia kažką daryti“ ir organizuotis bei  skleisti žinią, kad gegužės 14 dieną žmonės išeitų į gatves ir protestuotų prieš susidariusią padėtį. Jeigu jums vis dar kyla klausimas, kokia ta padėtis – tai ji susidaro, kai žmogus dirba,  bet neišgyvena, nes gaunamų pajamų jam neužtenka ne tik būstui, mokslui, bet ir MAISTUI. Tokia padėtis, kai penktadalis Lietuvos yra žemiau skurdo ribos, o kita dalis lėktuvais išskrenda ar jau išskrido.

Taigi, protestai praėjo – viename mieste susirinko daugiau žmonių, kitame mažiau, bet niekas į žmonių poziciją dėmesio neatkreipė, o per visuomenės informavimo priemones apie vykusius protestus buvo nušviesta tiek, kiek jūs pabertumėte ant palangės nutūpusiems keliems paukštukams trupinėlių. Nepaisant to, Kaune po gegužės 14 dienos protesto žmonės ėmė burtis į judėjimą pavadinimu #gyvenimasperbrangus, kurio pagrindinis organas yra gyventojų asamblėjos, kuriose visiems suteikiamos vienodos teisės kalbėti ir spręsti kiekvienam aktualias problemas (tai reiškia, kad tai nėra jokioms politinėms partijoms prijaučiantis judėjimas). Lig šiol įvyko trys tokios asamblėjos: 05 28 ir 05 02 Tibeto skvere bei 06 08 Šančiuose. Dabar, kviečiame visus kauniečius ir ne tik, atvykti į organizuojamą protestą „Protestivalis: #gyvenimasperbrangus“ birželio 15 dieną, 19 val. Kauno rotušėje, kuris yra nukreiptas prieš Naujojo darbo kodekso įstatymo projekto straipsnių, kuriais yra naikinamos darbuotojų teisės ir garantijos priėmimą  (tai reiškia, kad tai protestas yra nukreiptas būtent prieš neigiama prasme darbuotojų teises paveiksiančius DK straipsnius, bet ne prieš Naujo darbo kodekso priėmimą plačiąją prasme). Bus organizuojama eisena iš Kauno rotušės į Miesto sodą. Išeikite į gatves ir nustokite galvoti, kad manęs naujojo darbo kodekso straipsniai nepalies! Palies, nebent jūs esate VP market valdybos narys ar kito koncorciumo direktorius ar tiesiog kitas stambus darbdavys. Tačiau, kiek iš jūsų esate, būsite? Jeigu dabar jūsų įmonėje geros darbo sąlygos, kaip žinote, kur dirbsite po 10 metų? Mūsų teisių niekas neatstovaus tik mes patys, nes seimo nariams darbo kodeksas nerūpi, jie gyvena pagal savo pačių įstatymus ir „prastumti“ darbo kodeksą jiems tėra „pliusiukas“ prie užsibrėžtų per kadenciją nuveikti ar reiktų sakyti „prastumti“ darbų. Negalvokite, kad mes vieni esame nepatenkinti, įsijunkite žinias ir pasidomėkite, kas vyksta Prancūzijoje, kas vyksta pasaulyje. Mes esame verti dirbti ir uždirbti ir dirbti ne kaip vergai, o turėti laiko po darbo, tobulėti kaip asmenybės ir kurti šeimas. P1290190

Junkitės į renginį facebooke, kvieskite kitus, dalinkitės informacija: https://www.facebook.com/events/617114255130300/, judėjimo #gyvenimasperbrangus tinklapyje: http://gyvenimasperbrangus.tumblr.com/

Jeigu protestuodami gegužės 14 dieną mes neturėjome aiškių reikalavimų tai dabar parengėme manifestą su reikalavimais ir jeigu valdžia jų nevykdys MES – NIEKUR NESITRAUKSIME!!!!!!

 

Protestuodami birželio 15 dieną mes reikalausime, kad būtų atmesti neteisingi  DARBO KODEKSO  punktai ir įvykdyti reikalavimai:

Atmestas neapibrėžtos apimties („nulio valandų”) darbo sutarties įteisinimas (66 str.), kuri praktiškai panaikins visas darbuotojo socialines garantijas ir užtikrintas pajamas. Darbdavys neprivalės siūlyti darbuotojui darbo ir iš anksto nustatyti darbo valandas. Mums žada, kad bus sukurta daugiau darbo vietų, bet visi tyli apie būsimą skurdžią darbuotojų ateitį.

– Atmesti, straipsniai lengvinantys atleidimo iš darbo sąlygas (atleidimas per tris darbo dienas, išeitinių kompensacijų sumažinimas), profesinių sąjungų teisių suvaržymas, nematerialios žalos atlyginimo bosams priteisimas iš varganų darbuotojų atlyginimų, privalomojo stažo pensijai gauti amžiaus ilginimas 5 metais. Visi šie straipsniai padidins darbdavių galią ir įteisins „lanksčias” ir neribotas tarnavimo galimybes.

Atmestas darbo valandų normos didinimas ir pakeistas į darbo normos mažinimą iki 30 val. per savaitę.  Daugiau nei šimtą metų dirbame 8 valandas ir daugiau. Ilgesnė darbo diena vėl tampa norma, o dabar tai norima oficialiai įteisinti ir įstatymu, priimant naująjį darbo kodeksą, kuriame numatyta iki 60 valandų darbo savaitė. Tarsi mūsų gyvenimas būtų tik darbas, o dar kalbama, kad naujasis DK pagerins sąlygas šeimai?

– Visiems didinamos socialinės teisės ir garantijos. Jei siekiama sukurti  darbo santykių lankstumą, tai visų pirmiausia mes reikalaujame užtikrinti teisę į būstą, sveikatos apsaugą, mokslą, maitinimąsi, viešas paslaugas ir erdves, užtikrinant visuomenės bendrą gerbūvį, prieinamą visiems žmonėms. Kuomet būsime užtikrinti, jog praradę darbą neskursime, tuomet galėsime kalbėti apie seimo narių siūlomą darbo santykių lankstumą.

Įsteigti Visuotinio streiko fondą, kad streikas taptų tikru darbo ekonominių interesų gynimo įrankiu; Jokių samdytojų informavimų apie organizuoti ketinamus streikus; Įteisinti solidarumo streikus. Šiuo metu ši teisė yra suvaržyta užkertant kelią bet kokioms lygiavertėms deryboms su darbdaviais.

Panaikinti apribojimus susirinkimų laisvei; Daugiau jokių prašymų leidimams dėl taikių susirinkimų, protestų, piketų, eisenų iš valdžios institucijų, kurios nesuinteresuotos jų išduoti. Bet kokie protestavimo ribojimai yra mūsų teisių pažeidimas. Viešosios erdvės priklauso mums – miesto gyventojams.

Pabaigai, tie, kas gali prašome jungtis į  kitą dieną po protesto Kaune vyksiantį protestą Vilniuje birželio 16 dieną, 11 val. seimo rūmų aikštėje. Protestą organizuoja darbuotojų profsąjungos tam, kad būtent tą dieną pro didelį ekraną seimo aikštėje jūs galėtumėte stebėti, kaip ir kokie seimo nariai spręs mūsų, darbuotojų, likimą.