Kas sieja R.Paksą, jo žentą A.Stumbrą, „Vėtrūną”, aplinkos ministrą K.Trečioką, atliekų tvarkymo didžiuosius projektus ir asmeninius milijonus.

'tvarkiečių rinkimų reklama meslaisvi.lt nuotrauka

„tvarkiečių” rinkimų reklama
      meslaisvi.lt nuotrauka

Pastarąsias savaites šalies politikos padangėje labai mirguliavo aplinkos ministro „tvarkiečio” Kęstučio Trečioko pavardė. Jis įtariamas dėl galbūt daryto poveikio priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo Druskininkų savivaldybėje. Apie tai daug rašė spauda, iki šiol diskutuojama, kaltas šioje vietoje ministras ar ne.

K. Trečiokas kartoja, kad šis skandalas sukurtas dirbtinai, paviešinti jo pokalbiai su Druskininkų meru Ričardu Malinausku suklastoti, o su juo bandoma susidoroti, bandoma „nušluoti” partiją Tvarka ir teisingumas, pakenkti socialdemokratams, valdančiajai koalicijai. Ministras taip pat neįžvelgė, kad jį pasitraukti ragino ir Prezidentė, o Premjeru pasitiki. Didžiausią grėsmę sau K. Trečiokas įžvelgė iš šalies atliekų perdirbėjų, esą jie vieni iš tų, kurie jo nepageidauja matyti šiame poste.
Išgirdę tokį K.Trečioko komentarą prisiminėme  pusės metų senumo įvykius. Tuomet K.Trečioko pavardė taip pat puikavosi interneto straipsniuose. 2015m Rugpjūčio 24d. internetinėje svetainėje 15min.lt pasirodė straipsnis „Kaip Rolando Pakso žentas pateko tarp turtingiausių Lietuvos žmonių” Štai šiame straipsnyje K.Trečiokas ir „apsišvietė” pirmą kartą kaip ministras. Opozicinės Seimo partijos lyderis A.Kubilius savo socialinio tinklo paskyroje šį straipsnį apžvelgė taip:

Telšiai”. R.Paksas, V.Banys ir K.Trečiokas yra žemiečiai, iš Telšių, ir tai visai istorijai priduoda net ir „sicilietišką” atspalvį, kur Cosa Nostra taip pat veikia išimtinai žemiečių pagrindu.”

 Tema įdomi , apie R.Pakso žento A.Stumbro turtus ir atliekų tvarkymo biznį, į kurio stambius projektus įsisuko R.Pakso žemietis telšiškis V.Banys, valdantis ir viena stambiausių statybos kompanijų „Vėtrūną”. Jeigu Stumbro turtų istorija yra tiesiog „pikantiška”, tai V.Banio sėkmė laimint stambiamilijoninius konkursus yra įdomi tuo, kad ji sutampa su tuo laikotarpiu, kai Aplinkos ministerijai ėmė vadovauti paksistai: pradžioje V.Mazuronis, po to R.Pakso žemietis, buvęs Telšių savivaldybės administracijos direktorius K.Trečiokas.

„Įspūdingai” atrodo  sutampančios konkursų laimėjimo aplinkybės. V.Banio interesai „tvarkiečių“ kuruojamoje aplinkosaugos politikoje neapsiriboja didžiausiu atliekų rūšiavimo projektu Lietuvoje – su verslininku susijusios bendrovės „Energesman“ statoma Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla. Tokių projektų V.Banys turi ne vieną ir ne du.

Identiška situacija 2013 m. susiklostė Klaipėdoje. Trys dalyviai, du išmesti – laimi bendrovė „NEG Energy“, su kuria sudaroma sutartis už 41,62 mln. Lt. Registrų centro duomenimis, „NEG Energy“ kontrolė – V.Banio ir su juo susijusių įmonių rankose. Tiesa, 10 proc. akcijų turi Vilniuje registruota bendrovė „City Properties“. Kaip 15min.lt jau skelbė, jos vienintelis akcininkas – Rolandas Amšiejus, vienos iš prezidento Algirdo Brazausko anūkių vyras. 2013 m. Šiaulių regionų atliekų tvarkymo centro konkursą atliekų rūšiavimo gamyklos statybai ir eksploatavimui laimėjo bendrovė „NEG Recycling“. Registrų centro pateiktais duomenimis, šią įmonę valdo V.Banys bei su juo susijusios įmonės. Su „NEG Recycling“ sudarytos sutarties vertė – 49,5 mln. Lt. Beje, konkurse buvo trys dalyvės, tačiau dvi iš jų pašalintos.

Tik truputį kitaip konkursas vystėsi Marijampolėje. Ten laimėjo ir sutartį už 33 mln. Lt gavo jau minėta „NEG Recycling“, bet iš keturių konkurso dalyvių šįsyk pašalinti tik du.

Tarp kitko, labai panašiai klojosi ir didžiausias tokio pobūdžio konkursas Vilniuje. Iš konkurso išmetus visus konkurentus, be vargo laimėjo „Energesman“.

Nusistovėjusi praktika tokia, jog konkurso laimėtojai ne tik pastato gamyklas, bet ir tampa jų eksploatuotojais, taip užsitikrindami ilgametes pajamas iš gyventojų mokamų mokesčių už šiukšlių išvežimą.”Ir štai po serijos tokių „sėkmių”, V.Banys, anot Š.Černiausko surinktų duomenų, praeitų metų pabaigoje nuperka nuostolingą ir paskutiniais metais veiklos nevykdžiusį R.Pakso žento A.Stumbro verslą „Oakwill” , o A.Stumbras su 10 mln. eurų turtu patenka į Lietuvos turtuolių sąrašus. Kaip sako klasikai, kas galėtų paneigti galimybę, kad…?

Po Š.Černiausko publikacijos belieka tik retoriškai kreiptis į Premjerą. Ar  aprašyti faktai atliekų tvarkymo reikaluose, kuriuos prižiūri Aplinkos ministerija, nėra verti Jūsų „nusistebėjimo”? Ar Jūsų nusistebėjimui reikia STT agentų reido, o iki to – Jūs nieko nematote? Gal taip yra sutarta koalicijos Politinėje Taryboje – kiekviena partija savo ministerijose gali daryti ką nori, o kai ateina STT agentai, – Premjeras apsiriboja tuo, kad paskelbia, jog tokia situacija jam kelia nusistebėjimą?

meslaisvi.lt