Lietuvoje bręsta baseinų afera? – tokių minčių kelia „Girstučio” baseino istorija

20160220_130722  Vis daugiau Lietuvos savivaldybių vadovų praneša apie planuojamas jų savivaldybėse baseinų statybas. Apie tokius planus prabilo Vilniaus, Klaipėdos, Pagėgių vadovai. Puikus renovuotas baseinas prieš metus atidarytas Pasvalyje, prieš keletą mėnesių pradėtos Rokiškio baseino statybos, o Kupiškio ir Biržų baseinams surastos vietos bei parengti planai.

Iš kur tokios pačios  iniciatyvos dalyje Lietuvos savivaldybių? Pasirodo 2014-2020 m. ES finansinėje perspektyvoje vienas iš tikslų atnaujinti ir plėtoti tolygią sveiką gyvenseną, fizinį aktyvumą ir sportą skatinančią viešąją infrastruktūrą. Pagal skiriamas proporcijas, šiam uždaviniui įgyvendinti bus skirta apie 145 mln. eurų ES struktūrinės paramos. Akivaizdu, kad be ES paramos panašių planų savivaldybėms pasiekti nepavyktų. Tačiau ar įgyvendinus šiuos projektus baseinai bus naudingi tik gyventojams ir juos valdančioms savivaldybėms? Greičiausiai, kad ne. Kodėl taip manome?

Pastačius baseinus už ES paramos lėšas jų išlaikymas guls ant tų pačių savivaldybių pečių. O kad tą padaryti bus sunku pripažino net keli merai. Sostinės meras R.Šimašius sakė,  planuojama, kad šio baseino savininkė greičiausiai būtų savivaldybė, ji kompleksą galėtų ir valdyti, tačiau derinant su Plaukimo federacija esą galėtų būtų parenkamas ir privatus operatorius, pavyzdžiui, sporto klubai. Pagėgių meras taip pat rinkimų debatų filmavimo metu prasitarė apie būsimo baseino  atidavimą verslui.(video žemiau). Tokie planai greičiausiai ir bus įgyvendinti, naivu galvoti, kad dabartiniai miestų valdžios politikai, bent jau kai kurių atsisakys tokio „gardaus kąsnelio”. Juk galimai būsimiems privatiems baseinų savininkams nereikės nei cento investuoti į šių baseinų statybą.

Iš kur tokia teorija?

2013 metais „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmų rekonstrukcija buvo finansuojama Kauno miesto savivaldybės, Lietuvos valstybės biudžetų ir ES lėšomis. Projekto „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmų rekonstrukcijai,  iš Europos regioninės plėtros fondo „Girstučio“ rekonstrukcijai buvo skirta 5 mln. Lt. Bendra projekto vertė – 20,7 mln. Lt.(6mln.Eur)

Nepraėjus nei dviems metams Kauno miesto savivaldybė pranešė, kad iš miesto biudžeto kasmet reikės skirti po 170 tūkst.Lt  šio komplekso išlaikymui, todėl buvo nuspręsta kad „Girstučio” komplekse esančio plaukimo baseino ir pramoginės dalies valdymą dešimčiai metų perima privatus operatorius. Konkursą laimėjo bendrovės „Klaipėdos arena” ir „Sporto infrastruktūra” konsorciumas. Tiesa jos per trejus metus įsipareigojo į sporto ir pramogų kompleksą investuoti beveik 290 tūkst. eurų, o nuo ketvirtųjų metų po sutarties sudarymo savivaldybei mokėti po daugiau kaip 20 tūkst. eurų metinį koncesijos mokestį. Tačiau ši suma, jeigu ji ir bus mokama savivaldybei, palyginus juokinga su beveik 6mln. ES, Lietuvos valstybės ir Kauno miesto savivaldybės buvusia investicija į baseiną.

Visam šiam reikalui Kauno miesto savivaldybė rado pasiteisinimą, pasak savivaldybės atstovo baseino rekonstrukcijai iš ES fondų skirta 1,44 mln. eurų, kuriuos savivaldybei būtų tekę grąžinti, jeigu jai nebūtų pavykę surasti koncesininko.

Yra ir dar viena detalė, kuri bet kada gali išlįsti ne kauniečių naudai. Per derybas su koncesininku sutarta dėl abipusės atsakomybės: baudos už įsipareigojimų nevykdymą numatytos ne tik koncesininkui, bet ir savivaldybei.

Kiek šiuo metu „Girstutį” valdantis operatorius surenka lėšų iš baseino lankytojų tiksliai suskaičiuoti sudėtinga. Galima tik spėti. Vidutiniškai  per dieną baseiną aplanko apie 500 lankytojų, kurie ten praleidžia standartines dvi su pusę valandos. Už šį laiką vidutiniškai vienas žmogus sumoka 6 Eur. Galima manyti, kad baseino valdytojai per dieną surenka ne mažiau kaip 3000 Eur. Ir čia tik pramoginė zona, neskaičiuojant lankančius plaukimo ir aerobikos  treniruotes.

Vienas iš konsorciumo dalyvių UAB Sporto Infrastruktūra registruota tuo pačiu adresu, kaip ir pats Girstučio baseinas. Įmonių registrų svetainėje rekvizitai.lt šios bendrovės apyvarta nenurodyta, kaip ir nenurodytas vadovo vardas ir pavardė.

Pagėgių mero žodis apie būsimą baseiną:


meslaisvi.lt