Stiprėjanti opozicija verčia Pagėgių valdžią „kvailioti”(video)

P1280866

Nekalbantys Pagėgių sav. tarybos nariai nori kad ir kiti mažiau kalbėtų.

P1280882

Naujoji Pagėgių savivaldybės specialistė, teisės magistrė, Raminta Golubovskienė

2016m. sausio 28 dieną galima skelbti Pagėgių savivaldybės „juoduoju ketvirtadieniu”. Šią dieną buvo įgyvendintas ilgai valdančiųjų kurtas planas nutildyti posėdžių metu norinčią kalbėti opoziciją. Iki šiol kiekvienu svarstomu taryboje klausimu visi tarybos nariai galėjo pasisakyti iki 5min., tokia pačia teise pasinaudoti buvo galima dar kartą opozicijos  ar frakcijos vardu, tačiau nuo sausio 28d. šis laikas ženkliai sutrumpės. Opozicijos ir frakcijos vardu daugiau kalbėti niekas negalės, o asmeniškai kiekvienas tarybos narys galės pasisakyti tik vieną minutę. Tačiau tai dar ne pats skaudžiausias smūgis Pagėgių demokratijai, kitą „niuksą” ji gavo sekančiu tarybos veiklos reglamento pakeitimu. Nuo šio „juodojo ketvirtadienio” kiekvieno paruošto sprendimo pristatymo metu tarybos nariai jį ruošusiam specialistui užduoti klausimą turės tik 30sekundžių.  Per tą laiką teks suformuluoti paklausimą taip, kad ruošėjas susigaudytų, ko jo klausiama. Iki šiol turėję žymiai daugiau laiko išklausyti klausimui  savivaldybės specialistai ir tai sunkiai suprasdavo apie ką jų klausia tarybos nariai. Beje, šiame posėdyje įvyko tas pats. Į opozicijos  lyderio E.Kuturio klausimą kodėl iškilo būtinybė apriboti laiką, perklausto net tris kartus, ruošusi reglamento pakeitimus jauna teisės magistrė Raminta Golubovskienė  niekaip negalėjo rasti atsakymo.

Po „tvarkiečių” daugumos patvirtinto šio sprendimo visi opozicijos nariai vieningai pakilo ir paliko posėdžių salę, tolimesniuose sprendimų svarstymuose jie dalyvauti atsisakė, tačiau prieš išeidami daugelis jų  šiuo klausimu išsakė savo nuomonę:

E.Dargužas: „ Visuomenė mus vis mažiau turi galimybių išgirsti, o pakeitę Tarybos posėdžių veiklos tvarką valdantieji nori visiškai mus užčiaupti„.

E.Kuturys: „Kitose savivaldybėse vienam klausimui skiriama net iki 30min., leidžiama kalbėti net iki 7 min, replikuoti leidžiama ne tik prieš balsavimą, bet ir po, yra rekomendacijos išleistos, kaip turėtų vykti sprendimų svarstymai, o Pagėgiuose tik ir ieškoma, kaip nutildyti oponentus. Niekas neatsako tiesiai, kodėl iškilo būtinybė trumpinti laiką, lyg Pagėgiuose tarybos posėdžiai vyktų visą dieną„.

E.Krikščiūnas: „Sena liaudies patarlė kalba, kad ginčuose gimsta tiesa. Tam mes ir renkamės čia, kad ne tik kilnoti ranką, bet spręsti klausimus, spręsti problemas. Aš esu senas politikas ir dalyvavau politinėje veikloje nuo nepartinio bloko  dar senais laikais, kai visi kėlė ranką ir viskas buvo gerai. Priimdami tokį sprendimą mes einame ne į priekį, ne į demokratiją, bet grįžtame atgal. Šiandieninis valdančiųjų politinis supratimas, kas gali paneigti kad yra nekvalifikuotas. Manau, kad tarp valdančiųjų yra puikių politikų, bet jie kažkodėl tai eina pasroviui ir į viską žiūri abejingai. Jeigu tokiu keliu partija eis ir toliau, ji greičiausiai grius iš vidaus„.

R.Kelneris: „Šiuo klausimu aš nutariau balsuoti ir balsuoti prieš. Manau tą padarys daugelis, kurie galvoja apie demokratiją„.

V.Gečienė: „Aš pritariu kolegų nuomonei ir  noriu pasakyti, kad Pagėgiuose demokratijos nėra ir iš tikrųjų bandoma užčiaupti visus„.

Yra toks JAV filmas „Avinėlių tylėjimas” pasakojantis apie nepaprastai protingą ir žiaurų kanibalą psichiatrą Hanibalą Lekterį. Jame pagrindinis herojus padeda tirti bylą, kuriame serijinis žudikas nuderia odą savo aukoms. Atrodo kad Pagėgius valdantys politikai jaučia opozicijos stiprėjimą ir iš baimės pradeda elgtis lyg psichikos ligoniai.

Šio klausimo svarstymo ypatumus plačiau galima pažiūrėti video- medžiagoje žemiau jau greitai;

meslaisvi.lt