Daugiausia pašalpų gavėjų Lietuvoje „tvarkiečių” valdomose savivaldybėse, kam naudingi varguoliai?

Kalvarijų ir Pagėgių merai turėtų susimąstyti

Paskutiniu metu Lietuvoje vis labiau prabylama apie socialinių pašalpų tikslingumą. Pasigirsta siūlymai priklausomiems nuo alkoholio apskritai nuimti tokius mokėjimus, tačiau ar vien tik šiems varguoliams reikalingi pašalpos pinigai?

Meslaisvi atliko tyrimą ir paklausė atsitiktinių gyventojų, ką jie mano kam daugiausiai yra išleidžiamos socialinės pašalpos? Atsakymai greičiausiai nenustebins ir mūsų skaitytojų. Daugiausiai apklaustųjų mano, jog  pašalpos išleidžiamos alkoholiui ir su tuo būtų sunku ginčytis. Akivaizdu, kad didžioji dalis šios paramos lėšų atitenka alkoholio pramonės atstovams. Žinant, kokią įtaką Seimo nariams Lietuvoje turi šios verslo šakos puoselėtojai, mažai tikėtina, kad sprendimas atimti pašalpas iš vartojančių alkoholį  bus priimtas. Juk sunkiai sugalvosi geresnį būdą biudžeto lėšas legaliai „perpumpuoti” į savo sąskaitas ir turėti po ranka „atpirkimo ožius”, vargšus priklausomus asmenis vos gavusius pašalpą paliekančius ją artimiausioje vyninėje.

Yra ir kita šio medalio pusė. Socialiai atskirti ir blaiviai nemąstantys žmonės reikalingi vietinėms savivaldybių valdžioms. Juk tokiais žmonėmis tada lengva manipuliuoti per rinkimus. O tas manipuliacijas partijoms greičiausiai  padeda daryti kandidatais į tarybas išstatyti socialiniai darbuotojai ir gal būt seniūnai. Juk tik jie geriausiai žino, kurie savivaldybės gyventojai yra labiausiai pažeidžiami ir kurie lengvai sutiks balsuoti už vieną ar kitą politinę jėgą išgirdę vien tik grasinimą atimti socialinę pašalpą.

O dabar pažiūrėkime, kuriose Lietuvos savivaldybėse yra daugiausia socialinių pašalpų gavėjų. Statistikos duomenimis Lietuvoje 2015 metais buvo daugiau nei 114 000 pašalpos gavėjų. Trijoms Lietuvos savivaldybėms vadovauja Partija „Tvarka ir Teisingumas” merai ir dvi iš jų yra tarp pirmaujančių pašalpų gavėjų srityje. Pirmoje vietoje tarp Lietuvos savivaldybių yra Kalvarijų savivaldybė. Jai vadovauja meras „tvarkietis” Vincas Plikaitis. Šioje savivaldybėje registruota 9,4 % pašalpų gavėjų. Ne ką žemesnę, ketvirtą vietą užima ir kito partijos Tvarka ir Teisingumas mero ,Virginijaus Komskio, vadovaujama Pagėgių savivaldybė. Čia  prašančių paramos yra 8,2% gyventojų. Socialinė pašalpa yra 102 Eur asmeniui. 2015 metais vargstantiems apytiksliai  buvo išmokėta daugiau nei 11 000 000 EUR.

meslaisvi.lt