K.Komskis sunerimo dėl pasikeitusių rinkiminių apygardų ribų, jis išplatino pranešimą žiniasklaidai

DSC02730Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus projektą apie numatomus 2016 metų Seimo rinkimų rinkiminių apygardų ribų pasikeitimus vienas iš pirmųjų dėl šių pasikeitimų sunerimo Seimo narys, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis. Jis gruodžio pirmą dieną išplatino pranešimą žiniasklaidai, kurį pavadino „Kam iš tiesų dirba VRK pirmininkas Z. Vaigauskas?“.  Siūlome su šiuo pranešimu susipažinti:

 Iki rinkimų liko mažiau nei vieneri metai, o Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ėmėsi grandiozinių apygardų perskirstymo darbų, kurie, natūralu, sukėlė daug ginčų ir nepasitenkinimo. Apygardų ribos perbraižomos kone kas savaitę ir, panašu, jau nebe sveika logika ir realiais skaičiais vadovaujantis, o, labai tikėtina, pagal tai, kuri politinė jėga ar kandidatas vienmandatininkas turi daugiau įtakos VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui. Kito atsakymo į klausimą, ar tikslinga apskritai 2020 metų reformą pradėti įgyvendinti paskubomis ir tuoj pat, nerandu.

Mano Šilutės-Pagėgių rinkimų apygarda yra istoriškai susiformavusio etnografinio regiono – Mažosios Lietuvos – dalis. Dabar siūloma Pagėgius atskirti nuo Šilutės ir prijungti prie Jurbarko. Abu rajonai tarpusavyje susiję tik tiek, kad yra kaimynai. Nieko daugiau. Pagal gyventojų, turinčių teisę balsuoti, skaičių, ir senoji Šilutės-Pagėgių apygarda, ir siūloma naujoji Pagėgių-Jurbarko yra apylygės. Tad toks perskirstymas nėra logiškas. Kodėl staiga kai kurie Jurbarko rajono gyventojai turėtų rinktis ne iš savo krašto kandidatų. Juo labiau, kad ir visas Šilutės rajonas yra per didelis sudaryti vieną apygardą. Ji vis tiek kaip ir iki šiol būtų apkarpyta, atskiriant Vainutą ir Švėkšną bei prijungiant juos prie naujos siūlomos Pietų Žemaitijos apygardos. Ši, sudaryta iš įvairių rajonų trupinių (Šilalės, Rietavo, Šilutės, Gargždų).

Dar vienas absurdiško sprendimo pavyzdys – siūlymas Kretingos apygardą sujungti su Palanga ir Neringa. Tai absoliučiai niekaip nesusiję rajonai. Kretinga ir Neringa nėra net kaimynai. Įdomu, kokiu būdu per mažiau nei metus šios siūlomos apygardos kandidatai turi įvykdyti sėkmingą rinkimų kampaniją?

Palyginus iki šiol buvusių ir naujai siūlomų apygardų dydžius, paaiškėjo, kad galbūt Plungės apygarda yra vos per didelė, o Jurbarko ‑ kiek per maža. Jas būtų tikslinga pakoreguoti. Štai dabar „užvirė“ tokios visų apygardų absurdiškos pertvarkos, kad šis naujų ribų braižymo procesas atrodo kaip ne kas kita, o tik 2020 metų reforma pridengti politiniai žaidimai. Tik kieno naudai jie yra žaidžiami?

Tokių pavyzdžių, kur kandidatai labai nori „nukirsti“ ar „atsiriekti“ sau dalį apygardų, yra ne vienas. Aš apžvelgiau tik vakarų Lietuvos apygardas. O kur dar likusi dalis. Tad kam iš tiesų dirba VRK pirmininkas?“

 

Seimo Pirmininko pavaduotojas

Kęstas Komskis, tel.(8 5) 239 6721

Kol kas šie apygardų ribų pakeitimai dar nėra patvirtinti. „VRK  kviečia visus Savo nuomonę, pasiūlymus dėl apygardų ribų keitimo iki šių metų gruodžio 14 d. pateikti el. paštu rinkim@vrk.lt. Atkreipiame dėmesį, kad sudėtinga būtų įgyvendinti pasiūlymus, prašymus ar net reikalavimus, kuriais būtų siūloma keisti tik vienos apygardos ribas, neįvertinant, kad tuomet gretima apygarda gali tapti per didelė ar per maža. Vyriausioji rinkimų komisija galės pritarti tik tokiems pasiūlymams, kurie išsaugotų ar sukurtų naujas apygardas, atitinkančias įstatymo reikalavimus”- sakoma VRK pranešime.

Naujos rinkimų apygardų ribos

Naujos rinkimų apygardų ribos

meslaisvi.lt