D.Jančaras: turime Lietuvoje politiką, kuris žmonių sveikatą supranta kaip sveiką konkurencingumą.

Seimo sveikatos reikalų komiteto narys K.Komskis: Aš už sveiką konkurenciją

Seimo sveikatos reikalų komiteto narys K.Komskis:
Aš už sveiką konkurenciją

Prieš keletą dienų Seimo sveikatos reikalų komitetas pritarė šio komiteto nario Antano Matulo siūlymui leisti degalinėse ir toliau prekiauti alkoholiniais gėrimais. Vienas iš šio komiteto dalyvių Kęstas Komskis balsavo „už” tokį sprendimą. Politikai pritarę alkoholio grąžinimui į degalines greičiausiai nemanė, kad šį jų sprendimą paviešins žiniasklaidos priemonės, o visuomenėje toks jų siūlymas susilauks prieštaringos reakcijos. Sureagavęs į gyventojų nuotaikas K.Komskis savo socialinio tinklo paskyroje puolė teisintis, tačiau tą padarė ne itin apgalvotai. Iš K.Komskio paskyroje esančio įrašo, galima suprasti, kad politikas Sveikatą suprantą tik kaip sveiką konkurenciją, o dalyvavimas sveikatos reikalų komitete jį įpareigoja rūpintis verslininkais.  Žemiau galite paskaityti K.Komskio mintis iš socialinio tinklo Facebook ir susidaryti nuomonę, ką šis politikas(verslininkas) mano apie sveikatą:

„Aš vienareikšmiškai esu už alkoholizmo mažinimą Lietuvoje. Tačiau norėdamas užbėgti už akių visiems galimiems neteisingiems išvedžiojimams ir klaidingoms mano apsisprendimo interpretacijoms, siekiant pigaus populizmo, noriu pasakyti, kad ne mažiau palaikau ir sveiką konkurencingumą, pasirinkimo laisvę, smulkųjį ir vidutinį verslą, darbo vietų išsaugojimą. Noriu atkreipti dėmesį į tris dalykus.
Pirma. Tai, kad mes uždrausime alkoholiu prekiauti degalinėse, dar tikrai nesumažinsime jo vartojimo. Gali būti netgi priešingai. Pažiūrėkime, kokią meškos paslaugą padarėme uždrausdami alkoholiu prekiauti rugsėjo 1-ąją. Žmonės, ypač jaunimas, juo apsirūpina iš vakaro, ir netgi daugiau nei reikia, „kad nepritrūktų“. Tiek ir suvartoja. Pagaliau, ar degalinėje alkoholį perka tie, kurie po to laksto po kaimą su kirviu ir žudo žmones. Visi žinome, kad nelabai. Gal tuomet net labiau prekybą alkoholiniais gėrimais reikėtų drausti kaimo ūkinių prekių parduotuvėms, kad kartu su kirviu koks nors „aktyvus“ veikėjas nenusipirktų ir stipresnio gėrimo.
Antra. Nėra teisinga nuskriausti tik vieną sektorių. Jei jau draudžiame alkoholio prekybą, tai drauskime visiems prekybininkams, maitinimo įstaigoms. Teisininkai tvirtina, kad jei degalinių atstovai kreiptųsi į Konkurencijos tarnybą ar teismą dėl konkurencijos įstatymo pažeidimo, jie tikrai laimėtų.
Trečia. Kas garantuos, kad netekusiai galimybės prekiauti alkoholiu, nedidelio miestelio ar kaimo degalinei neteks sumažinti darbuotojų. Visi žinome, kokia sudėtinga situacija su darbo vietomis Lietuvos provincijoje.
Galų gale, turėkime ir pasirinkimo laisvę, būkime atsakingi kiekvienas už save”.

K.Komskio socialinio tinklo paskyra

K.Komskio socialinio tinklo paskyra

Informacijos Analizės Asociacijos vadovas D.Jančaras apie tokias K.Komskio mintis sakė taip  :

„Juokinga ir graudu. Turime Seime politiką, kuris visiškai nesusigaudo, kokios sveikatos reikalų komiteto funkcijos. Aš labai abejoju, kad K.Komskis skaitė Seimo statutą, kuriame aiškiai apibrėžtos kiekvieno komiteto veiklos kryptys. Net ir neskaičius šių nuostatų, jau vien iš žodžio „sveikata” priiminėdami sprendimus politikai turėtų visų pirmą žiūrėti per šios žmonėms svarbios srities prizmę. Dabar K.Komskio komentare matau kažkokius sapaliojimus apie verslininkus, darbo vietas ir pasirinkimo laisves. Tiesa, apie sveikatą  yra vienas pastebėjimas, tai sveikas konkurencingumas. Tokios jo mintys tikrai kelią šypseną ir kartu liūdesį. Suprantu, kad tokių politikų kaip K.Komskis dėka ir toliau teks stebėti degraduojančią Lietuvą”.

meslaisvi redakciją sutiko geranoriškai pagelbėti K.Komskiui susigaudyti Seimo statute, kad politikui nereiktų ilgai klaidžioti, po begales įstatymo straipsnių, asmeniškai jam norime išspausdinti Seimo sveikatos reikalų komiteto veiklos kryptis:

65 straipsnis. Sveikatos reikalų komiteto veiklos kryptys

Sveikatos reikalų komiteto veiklos kryptys:

1) rengti gyventojų sveikatos priežiūrą ir visuomenės sveikatą ir sveikatinimo veiklą reglamentuojančių įstatymų projektus ir teikti išvadas dėl tokių įstatymų bei kitų aktų, perduotų komitetui nagrinėti, projektų;

2) koordinuoti suinteresuotų valstybės institucijų ir kitų organizacijų darbą rengiant įstatymų projektus komiteto kompetencijai priklausančiais klausimais;

3) svarstyti ir teikti pasiūlymus dėl valstybės sveikatos politikos formavimo;

4) atlikti sveikatos sistemos institucijų ir kitų su asmens ir visuomenės sveikatos problemų sprendimu susijusių institucijų parlamentinę kontrolę, teikti pasiūlymus ir rekomendacijas dėl jų veiklos pagerinimo;

5) kontroliuoti sveikatos apsaugos reformos įgyvendinimą ir Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos kūrimo procesą.

6) svarstyti Vyriausybės pateiktą tvirtinti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto projektą ir teikti išvadas Seime svarstant kartu su Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektu;

7) atlikti nuolatinę Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto vykdymo kontrolę;

8) svarstyti ir teikti išvadas dėl Privalomojo sveikatos draudimo fondo konsoliduotųjų ataskaitų rinkinio.

meslaisvi.lt