Priešais Kėdainių savivaldybės langus girtuokliaujantys varguoliai ir peiliais prekiaujantys čigonai

Toks vaizdas Kėdainių centre įprastas reiškinys

Toks vaizdas Kėdainių centre įprastas reiškinys

Nuo šiol meslaisvi plečia savo veiklą ir pradeda rašyti apie įvairius Lietuvos regionus, kurių aktualijos nepakliūva į  masines informavimo priemones. Ši apžvalga bus iš Kėdainių, iš pačio miesto centro. Tai ką pamatėme miesto dalyje, kuri yra prieš pat savivaldybės langus švelniai tariant nustebino. Čia susibūrę miesto varguoliai ir greičiausiai Rumunijos čigonai. Pirmieji visiškai nesivaržydami prašo praeivių išmaldos ir surinkę reikiamą kiekį centų skuba į šalia esantį prekybos centrą nusipirkti „velnio lašų”, kurie juos ir pavertė tokiomis būtybėmis. Nusipirkę ugninio vandens jie prieš pat savivaldybės langus tęsia savo maldos akciją jau vartodami savo pirkinio turinį.  Greta viso šito reginio dėmesį patraukia ir kitas Kėdainių centro atributas. Čia iš pažiūros panašūs į čigonus asmenys prekiauja peiliais. Pasak vietinių gyventojų tai įprastas reiškinys Kėdainiuose, o prekeiviai yra atvykę iš Rumunijos, valstybės kuri 2007 metais įstojo į Europos sąjungą.

Čigonai Kėdainiuose lyg nuosavame Turguje

Čigonai Kėdainiuose lyg nuosavame turguje

Lyg turguje besijaučiantys romai pusiau rusiškai pusiau rumuniškai užkalbina kiekvieną praeivį. Jie siūlo nusipirkti iš jų atseit keramikinius peilius. Ant visiškai atsitiktinių automobilių demonstruoja jų kokybę, pjausto popierių, plastmasę ir kitokias medžiagas, kad įtikintų pirkėjus pirkti prekę. Pradžioje „komersantai” paaiškina, kad toks peilių rinkinys parduotuvėje kainuoja 130 Eur, o iš jų galima nusipirkti tik už 30eur. Nesutikus pirkėjams pirkti čigonai kainą leidžia iki 20-ies, o galop ir iki 10 Eur. Pirkti atsisakiusius praeivius romai taip lengvai nepaleidžia, eidami iš paskos jų vis dar bando įpiršti savo peilius ir garsiai šaukia „desiat evro i vsio..” iš kur gavo savo prekes, pardavėjai paaiškinti nesugeba, greičiausiai jie net nesupranta, ko iš jų norima.

Peilių rinkinį romai siūlo tik už 10 Eur

Peilių rinkinį romai siūlo tik už 10 Eur

Nusistebėję tokiu vaizdu užsukome į Kėdainių rajono savivaldybę, pro kurios langus tikrai matosi šie vaizdai. Valdžios institucijoje aukštų valdininkų neradome, tačiau ten buvusi specialistė sakė, kad tikrai Kėdainiai tokią problemą turi, tačiau kodėl jos nesprendžia ji nežinanti. Ji padėkojo kad atkreipėme į tai dėmesį ir patikino, kad perduos svečių nuomonę apie Kėdainius savivaldybės merui.

Žemiau pateikiame pokalbio su peilių pardavėju audio įrašą:

meslaisvi.lt