Pagėgiškius užplūdo loterijos laiškai- būkite atidūs ir nepildykite jokių anketų

20150729_183631  Paskutiniu metu  pagėgiškių pašto dėžutes užplūdo laiškai su pasiūlymu dalyvauti loterijoje, kurioje galima laimėti 35 000Eur. Gavę tokį laišką gyventojai turėtų būti atidūs ir nepasiduoti emocijoms. Loterijos organizatoriai kviečia užpildyti anketą ir išsiųsti ją jiems iš anksto apmokėtu voku, kuris įdėtas kartu su pasiūlymu dalyvauti loterijoje. Pridėtas ir dar vienas vokas, į kurį jums siūlo taip pat įdėti atsakymą jeigu jūs nesutinkate dalyvauti siūlomoje loterijoje.20150729_185952 Skirtumas tik tas, kad šis vokas jau neapmokėtas. Loterijos organizatoriai užsimina, kad sutikdami dalyvauti loterijoje, jūs taip pat įgyjate teisę nusipirkti jų siūlomą knygą net su 72% nuolaida. Va čia ir pakastas „šuo”. Greičiausiai siūlomų pinigų jūs niekuomet nelaimėsite, tačiau nusiuntę atsakymą „Taip” garantuotai gausite knygą,ir sąskaitą už ją. Tokiu būdu pakliūsite į pinkles, kurios vėliau jums gali kainuoti daug pinigų ir nervų. Greičiausiai jums visiškai neįdomios knygos pradės plūste plūsti, už kurias jūs būsite priversti mokėti pinigus.20150729_185959 Loterijos organizatorius UAB „Arpresa” praneša, kad knygą jeigu ji jums nepatiks, galėsite grąžinti per keturiolika dienų ir atgausite savo pinigus, tačiau ar tikrai kiekvienas sugebės pasinaudoti įstatymais grąžinant jam neįtikusį daiktą?

Bendrovės „Arpresa“ direktoriui dar 2009 metais buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už asmens duomenų tvarkymo pažeidimus – asmens duomenys buvo naudojami be pačių asmenų sutikimo, prieš tai asmenų apie tai neinformavus. Bendrovei paskirta 600 litų bauda.

Ar turi teisę prekybos atstovai, loterijų organizatoriai, prašyti asmens duomenų? Kuo loterijos dalyvis rizikuoja, pateikdamas savo asmens duomenis?

Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė, Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė, pažymėjo, jog duomenų valdytojams, duomenų tvarkytojams ir kitiems asmenims, pažeidusiems asmens duomenų taikymo tvarką, taikoma įstatymų numatyta atsakomybė.Specialistė informavo, jog Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija nuolat gauna skundus dėl „Didžiojo žaidimo” loterijos.

„Loterijų, žaidimų organizatoriai turi teisę prašyti asmens duomenų, jeigu tam yra teisinis pagrindas, pavyzdžiui, organizuojant konkretų žaidimą. Tačiau kiekvienu tokiu atveju būtina gauti asmens sutikimą dėl tolesnio duomenų naudojimo“, – pabrėžė R. Sinkevičiūtė-Šečkuvienė.20150729_190251

Pildant anketas, kuriose prašoma nurodyti asmens duomenis, specialistė pataria žmonėms būti ypač budriems. Kiekvienas turi teisę klausti, kam duomenys bus naudojami?

„Užpildžius anketą, jus gali užplūsti laiškai, įvairūs pasiūlymai. Pavyzdžiui, anksčiau to paties žaidimo organizatoriai, turėdami asmens duomenis, atsiųsdavo laišką su pasiūlymu. Ir jeigu žmogus nepranešdavo, kad siūlomo daikto neįsigis, būdavo atsiunčiamas leidinys, už kurį prašoma sumokėti“, – apie neteisėtą naudojimąsi asmens duomenimis pasakojo specialistė.

meslaisvi.lt