„Meliovestos” sąskaitos areštuotos, koks bus darbuotojų likimas

„Bankrotas” tik skambus žodis, tai kažkam labai naudinga

Didžiausia Pagėgių savivaldybės įmonė UAB „Meliovesta” dažniausiai laimi vykdomus Pagėgių savivaldybėje milijoninius projektus, nepaisant to, šiai statybos firmai gresia bankrotas. 2014 metais birželio 6 dieną Šiaulių apygardos teismas išnagrinėjo bylą, kurioje prašoma areštuoti „UAB Meliovesta” priklausančius kilnojamuosius ir nekilnojamuosius daiktus už 400 721,28 Lt sumą, uždraudžiant šį turtą išnuomoti, perduoti panaudai, parduoti ar kitaip perleisti nuosavybės teisę į jį bei įkeisti. Tokį skundą teisėjams įteikė UAB „Dovirma”, statybos įmonė registruota Telšiuose. Už kokias paslaugas Pagėgių statybininkai neatsiskaitė su žemaičiais duomenų neturime, kiek mums yra žinoma, UAB „Dovirma” Pagėgiuose statė komercinės paskirties pastatą, kuriame dabar yra įsikūręs prekybos centras „Norfa”. Šį skundą Šiaulių teismas tenkino, todėl nuo birželio 6 dienos UAB „Meliovesta” sąskaitos buvo areštuotos. „Meliovestos ” vadovybė tokį sprendimą apskundė aukštesnės instancijos teismui. Savo prašyme teismui „Meliovestos” atstovai teigė, kad įmonės piniginių lėšų areštas paralyžiuoja jos ūkinę finansinę veiklą, bendrovė negali išmokėti atlyginimų darbuotojams, sumokėti mokesčių valstybei, nusipirkti kuro, statybinių medžiagų, reikalingų vykdant statybos rangos darbus, kurių dauguma finansuojami savivaldybių, valstybės ir Europos Sąjungos lėšomis. Pažymėjo, kad šiuo metu vykdo statybos rangos sutartis, sudarytas su Pagėgių savivaldybės administracija ir UAB „Pagėgių komunalinis ūkis“, kurių vertė – 5 942 179,76 Lt. „Meliovestos” teigimu, dėl pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių kyla reali grėsmė, jog bendrovė negalės įvykdyti pasirašytų statybos rangos sutarčių, taigi negaus už darbus sutartos kainos bei privalės sumokėti delspinigius. Todėl UAB „Dovirma” turi būti įpareigota pateikti atsakovo galimų nuostolių užtikrinimą 6 156 098,20 Lt sumai. Tais pačiai metais rugpjūčio 4 dieną Šiaulių apygardos teismas panaikino areštą UAB „Meliovesta“ piniginėms lėšoms ir leido  iš areštuotų lėšų išmokėti darbuotojams darbo užmokestį, kitas su darbo santykiais susijusias išmokas, mokesčius valstybei, socialinio draudimo įmokas bei kitus privalomuosius mokėjimus, taip pat areštuotas lėšas naudoti būtiniausioms išlaidoms ūkinei veiklai vykdyti. Tačiau tokiu sprendimu Bubliškės kaime registruotos įmonės savininkai džiaugėsi neilgai. UAB „Dovirma” kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, kuris nustatė papildomų aplinkybių, dėl kurių UAB „Meliovesta” sąskaitoms vėl buvo uždėtas areštas. Pasirodo, kad greta šių įvykių dar vienas Klaipėdos apygardos teismas yra gavęs kreditorių skundą, dėl bankroto bylos UAB „Meliovesta” iškėlimo. Nors procesas dar nesibaigęs, tačiau  didelė tikimybė, jog „Meliovesta” toliau vykdyti savo veiklą bus pripažinta „neįgali”, kitaip tariant jai bankrotas. Tokį sprendimą teismas paskelbė rugsėjo 15 d.

Ko gali tikėtis šios įmonės darbuotojai, kurie jau keletą mėnesių negauna atlyginimų. Apie tai klausėme išgyvenusio kelių įmonių bankrotus, Pagėgių savivaldybės gyventojo, statybos inžinieriaus Donato Jančaro.

– Viskas rodo, kad „Meliovesta” žengia link bankroto, todėl visiems negaunantiems atlyginimo ilgiau nei tris mėnesius, siūlyčiau daugiau nedirbti šioje bendrovėje, o savo pinigų teks palūkėti apie porą metų. Ten dirbantiems reiktų sekti įvykius ir jei bus paskelbtas „Meliovestos” bankrotas, kreiptis į bankroto administratorius su kreditoriniais reikalavimais. Patirtis rodo, kad bankrutavusios įmonės neturi tiek turto, kad galėtų atsiskaityti su visais skolininkais, todėl greičiausiai darbininkai savo atlyginimus atgaus iš valstybinio garantinio fondo į kurį įmokas moka visos Lietuvoje registruotos įmonės, tačiau tam reikės laiko. Šis fondas kompensuoja trijų mėnesių nesumokėto darbo užmokesčio, todėl pradžioje ir minėjau, kad ilgiau nei šis laikotarpis be atlyginimo dirbti neverta. Be to, garantinis fondas gražina kiek pamenu tik 80 procentų ne didesnio nei vidutinis darbo užmokestis dalį. Manau kad  „Meliovestoje” greičiausiai daugelis sudarę sutartis, kuriose įrašytas  minimalus  atlyginimas, todėl tikėtis gauti kažko daugiau iš valstybės nevertėtų. Net neabejoju, kad lygiagrečiai su prastėjančia „Meliovestos” padėtimi jos savininkai  kuria ir kitą statybos bendrovę, o gal ir kelias, todėl darbuotojams bus siūloma pereiti dirbti po kita „vėliava”, gal tai bus „Meliovesta 2” arba kokia „Chomskiovesta” na pavadinimas ne tiek svarbus, svarbiausia palinkėčiau, kad naujose bendrovėse stabiliai mokėtų atlyginimus”,- sakė D. Jančaras.

Naujausiais duomenimis  iki šios dienos UAB „Meliovesta” turi ir 121 175.74 Lt socialinio draudimo skolą.

meslaisvi.lt