Edmundas InciusTarptautinėje konferencijoje: yra mes, ir yra jie – taip dabar gyvena Pagėgių visuomenė

Edmundas Incius: yra mes ir yra jie
meslaisvi.lt

Šie Pagėgių bendruomenės pirmininko, nevyriausybinių organizacijų koordinatoriaus Edmundo Inciaus kone vieninteliai  atspindintys tiesą apie Pagėgių socialinę padėtį žodžiai, nuskambėjo Tarptautinėje mokslinėje – praktinėje konferencijoje „Socialinės rizikos grupių kokybiškas užimtumas ir socialinė aprėptis“. Renginys  vyko Pagėgių Kultūros centre birželio 25 dieną. Jame dalyvavo daug svečių iš užsienio valstybių, Danijos, Norvegijos, Italijos, Lenkijos. Užsienio piliečių pasisakymus konferencijos dalyviai turėjo galimybę klausytis ausinėmis transliuojamu vertimu. Daug gražių žodžių skambėjo iš Pagėgių socialines paslaugas teikiančių darbuotojų pasisakančiųjų lūpų apie socialinės atskirties mažinimą, tačiau svečiai iš užsienio turbūt nebūtų sužinoję visos tiesos, jei ne Pagėgių bendruomenės pirmininkas Edmundas Incius. „Reikia dar daug pastangų, kad žmonės Pagėgiuose nebūtų pagal principą- čia mes, čia jie. Susiskaldžiusi  visuomenė pas mus. Ne visi gali čia jaustis savi tarp savų, daugeliui tenka išgyventi jausmą svetimas tarp savų. Ir tai yra viena iš priežasčių, dėl ko žmonės emigruoja iš Pagėgių. Čia daug gyventojų nematančių tikslo  savivaldybėje”-kalbėjo E.Incius

Tokius E.Inciau žodžius patvirtina ir paskutinių dienų įvykiai susiję su šia konferencija. Apie renginį informacija Pagėgių savivaldybės internetinėje svetainėje pasirodė birželio 23 dieną, pirmadienį, t.y. likus dviems dienoms iki konferencijos. Skelbime buvo nurodyta, kad norintiems dalyvauti, reikia užsiregistruoti. Todėl visi ne „jie” turėjo tik dvi dienas  užsiregistruoti į šį renginį, o  registratoriai, Pagėgių socialinių paslaugų centras, iki pat konferencijos pradžios net nepranešė apie registraciją. Čia gal ir smulkmena, tačiau atvykusi į renginį Pagėgių visuomeninės organizacijos, Informacijos analizės asociacija  narė nors ir buvo įleista į salę, tačiau dalyvės kortelės, kokią turėjo „jų” visuomeninės organizacijos negavo.  Pagėgių socialinio paslaugų centro vadovė Nijolė Kovaliova socialiai atskirtus labiausiai įvardija alkoholio priklausomybę  turinčius žmones, tačiau kad šios Pagėgių valdžios politikai dalį visuomenės socialiai atskyrė dėl kitų priežasčių, ji matyt pripažinti nedrįsta.

Vėliau kalbėjo ir svečiai iš užsienio. Norvegijos sveikatos ir socialinio forumo prezidentas Steinar Eraker pasakojo apie tai, kad Norvegijoje aukštas pragyvenimo lygis, tačiau egzistuoja savižudybės, moksleiviai nebaigia mokyklų. Yra įsteigti nakvynės namai moterims nukentėjusioms nuo narkomanijos ir prostitucijos.

Danijos nevyriausybinės organizacijos ‘Sprigboard” atstovės Kirsten Holm ir Birgitte Lykke sakė, kad į jų organizaciją ateina problematiški, daugiau nei du metus darbo nerandantys žmonės, kuriems jie stengiasi padėti. Tai ne pelno siekianti organizacija, kuri negauna jokių lėšų iš vyriausybės. „Springboard” išsilaiko tik iš savanoriškos žmonių piniginės paramos. Visuomenininkai ieško darbdavių, kurie sutiktų įdarbinti besikreipiančius pagalbos. Darbo turėjimas yra vienas iš svarbiausių veiksnių Danijoje, kad žmogus jaustųsi socialiai integravęsis į visuomenę. Organizacija dirba su benamiais, neįgijusiais išsilavinimo žmonėmis. Pirminės vertybės Danijos socialiniuose padaliniuose, kad kiekvienas pilietis yra vertingas, kad surastų savo vietą gyvenime. Savigarba probleminiams žmonėms didžiausias dalykas, nes dėl tėvų kaltės  jie jos nėra įgyją. Norintys įsidarbinti į „Springboard” visų pirmą gauna klausimą, kodėl jie čia nori dirbti, juk čia ateina murzini žmonės, juos reikia sutvarkyti. Todėl į darbą priimami tik tie, kurie argumentuotai pateikia, kodėl nori dirbti.

Italijos savivaldybių socialinių paslaugų centrų konsorciumo direktorius Emilio Tartaglia papasakojo istoriją, kokiu būdu buvo užtikrinta socialinė gerovė 40- čiai neįgalių vaikų. Dviejų aktorių pagalba buvo nupirktas ežeras, kuriame pradėta organizuoti žvejyba. Norintys žvejoti turėjo susimokėti mokestį, kuris buvo naudojamas neįgaliųjų vaikų gimtadienių šventimui. Patys vaikai taip pat noriai merkė meškeres į savo ežerą. Baigdamas kalbą Emilio Tartaglia apgailestavo , kad  neišklausęs užsienio valstybių patirties Pagėgių Kultūros centro salę anksti paliko Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis.

Edmundo Inciaus kalbos fragmentas:

meslaisvi.lt