Karas dėl žemių tarp „bajorų” ir valstiečių Pagėgiuose tęsiasi, kol kas laimi žulikai

A.Grublys spaudžia ranką B.Jankauskienei meslaisvi.lt nuotr.

Jau rašėme, kuomet Pagėgių savivaldybės, Bardinų kaimo ūkininkė Birutė Jankauskienė smarkiai nukentėjo nuo Vilkyškių seniūno pavaduotojos Evelinos Popendikytės- Stonienės. Ši valstybės tarnautoja pasistengė, kad B.Jankauskienė ilgus metus nomavusis 25 ha žemės paskirties žemės sklypą jo neteko. Prie šios apgaulės prisidėjo Tauragė-Pagėgių skyriaus žemėtvarkos darbuotojai, kurie neatsiuntė B.Jankauskienei įstatymo numatyta tvarka pasiūlymo pirkti šią žemę kaip pirmumo teisę turinčiam asmeniui. Šį žemės lopinėlį įsigijo jau minėta Vilkyškių seniūno pavaduotoja, nors į dabartinę žemės būklę neinvestavo nei cento. Tačiau tai dar ne viskas. B.Jankauskienės kantrybės taurė persipildė, kuomet ūkininkė iš Nacionalinės žemės tarnybos Tauragės ir Pagėgių skyriaus gavo laišką , kuriame buvo rašoma kad dar vienas jos nomuojamas žemės plotas yra perleidžiamas tai pačiai E.Popendikytei-Stonienei. Visiškai sugniuždyta B.Jankauskienė, praėjusi visos instancijos teismus teisybės taip ir nerado. Atsitiktinai sužinojęs apie B.Jankauskienės situaciją   Pagėgių savivaldybės Tarybos narys Algis Grublys nusprendė pabandyti padėti ūkininkei. Šiuo metu Žemės ūkio ministro pareigas eina Virgilijus Jukna, deleguotas Darbo partijos, tos pačios, kuriai  priklauso ir  A.Grublys. Pasinaudodamas šia dėkinga padėtimi, A.Grublys suderino ūkininkės susitikimą su pačiu ministru. Birželio 12 d. 8.30 Žemės ūkio ministerijos slenkstį peržengė Birutė Jankauskienė ir dar vienas  panašiai nukentėjęs  ūkininkas iš Pagėgių savivaldybės. Po susitikimo su V.Jukna B.Jankauskienė sakė, kad  ministras pažadėjo sudaryti komisiją, kuri imsis atlikti tyrimą Pagėgių savivaldybės žemės reikaluose.

Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje žmogus turėjęs 15 ha žemės buvo vadinamas bajoru. To meto bajorai- buvo teisiškai priveligijuotas kilmingųjų luomas. Jie vieninteliai turėjo pilietines ir politines teises.

Panašu, kad norint vadintis bajoru mūsų laikais, pakanka patekti į valstybės tarnybą, o jau ten galima daryti viską, ką širdis geidžia. Akivaizdu, kad kai kuriems  Pagėgių savivaldybės tarnautojams ir politikams labiausiai širdis geidžia įsigyti kuo daugiau žemių. O tada jau bus galima save priskirti Bajorų- bajorams. Vieną tokį čia mes jau turime. Gal spėsite kas jis toks?

Meslaisvi.lt