Įforminęs senus nuotekų tinklus kaip naujai įrengtus, buvęs „Aukštaitijos Vandenų „vadovas keliaus į belangę

Panevėžio miesto apylinkės teismas, 2014 m. balandžio 17 d. išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir piktnaudžiavimo buvusį „Aukštaitijos vandenų“ generalinį direktorių R. L. Teismas jam skyrė 3,6 metų laisvės atėmimo bausmę ir ketverius metus uždraudė dirbti vadovaujamą darbą.
Teismas pripažino kaltais dėl sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo ir kitus asmenis: „Aukštaitijos vandenų“ meistrą V. J. G., AB „Panevėžio statybos trestas“ filialo „Gerbusta“ vyriausiąjį inžinierių K. K., „Gerbustos“ statybos darbų vadovus M. J. ir J. Č. „Aukštaitijos vandenų“ meistrui V. J. G. teismas skyrė beveik 13 tūkst. litų baudą, AB „Panevėžio statybos trestas“ filialo „Gerbusta“ vyriausiasis inžinierius K. K nubaustas 26 tūkst. litų bauda, „Gerbustos“ statybos darbų vadovui M. J. teismas skyrė beveik 20 tūkst. litų baudą, o J. Č. – beveik 17,5 tūkst. litų baudą. UAB „Aukštuminių statybų technologijos“ direktorius D. S. taip pat pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir teismas jam skyrė beveik 26 tūkst. litų baudą.
Teismas baudžiamąją bylą UAB „Technik LT“ direktoriaus Z. V. atžvilgiu nutraukė už jį laidavus sutuoktinei.
Atlikdami ikiteisminį tyrimą, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai nustatė, kad bendrovėje „Aukštaitijos vandenys“ buvo imituojami nuotekų tinklų tiesimo darbai. Susitarus su AB „Panevėžio statybos trestas“ filialo „Gerbusta“ vadovais buvo suplanuota, kaip neteisėtai gauti valstybės ir Europos Sąjungos lėšų. UAB „Aukštaitijos vandenys“, rengdama 1,8 mln. Lt darbų sąmatą, į ją įtraukė ir darbus, kurie jau buvo atlikti. Suklastojus dokumentus, seni nuotekų tinklai buvo įforminti kaip „Gerbustos“ naujai nutiesti. Taip atsirado galimybė gauti atlyginimą už tariamai atliktus darbus. Piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir sukčiaujant, klastojant darbų, neva atliktų Paviešečių kaime, aktus ir kitus dokumentus, apgaule galėjo būti pasisavinta daugiau kaip 120 000 Lt. Tačiau STT Panevėžio valdybai išaiškinus šią apgaulę, Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra, administruojanti Europos Sąjungos lėšas, dėl nustatyto pažeidimo sumažino bendrovei „Aukš
taitijos vandenys“ šiam projektui skirtus pinigus beveik 160 tūkst. Lt.

STT informacija

meslaisvi.lt