Nuo balandžio 22 d. daugeliui pagėgiškių prasidės ilgalaikis košmaras

Balandžio 22 diena daugeliui mažųjų pagėginukų ir jų tėvelių gali tapti pačia baisiausia diena metuose. Šią dieną Pagėgių lopšelinukai bus perkelti į darželio pastatą, kuriame kol juos po darbų pasiims tėveliai, turės leisti laiką kartu su darželinukais.  Tokia būtinybė atsirado dėl to, kad prasideda Pagėgių lopšelio-darželio rekonstrukciniai darbai, išplečiant patalpas ir pritaikant  jas vaikų globos namų reikmėms. Dėl  šios padėties Pagėgių vaikų lopšelio-darželio direktorė Nijolė Ulberkytė sukvietė visus tėvelius į visuotinį susirinkimą. Tiems, kas turi galimybę vaikučius prižiūrėti namuose, vadovė rekomendavo atsiimti atžalas parašant sutikimą, kad vaikas laikinai nelankys įstaigos ir kad nelankymo metu būtų išlaikyta vieta darželyje. Kada baigsis visas šis „košmaras” direktorė atsakyti negalėjo. Pasak jos, tai priklauso nuo statybininkų. Trys ilgi statybos metai, toks laiko tarpas numatytas sutartyje, kurią pasirašė UAB „Meliovesta” ir Pagėgių savivaldybės administracija. Tačiau 2017-01-28 šios patalpos turėtų atverti duris tėvų priežiūros netekusiems Pagėgių savivaldybės vaikams, o darželinukai turėtų persikelti į dabartinių vaikų globos namų pastatą. Kaip ir buvo galima tikėtis, konkursą šiems darbams laimėjo būtent ši statybos bendrovė, pasiūliusi mažiausią projekto įvykdymo kainą. Daugiausiai turinčios UAB „Meliovesta” akcijų Pagėgių vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Linos Augustinavičiūtės įmonė paskaičiavo, kad visus reikiamus darbus sugebės atlikti už 2 mln. 690 tūks. Lt. Tai lygiai 300 tūkst. mažiau, nei antrą vietą konkurse užėmusi kita bendrovė.

Grįžkime prie to, kada  mažųjų pagėgiškių tėveliai galės lengviau atsikvėpti ir savo atžalas vesti į naujai įkurtas patalpas dabartiniuose vaikų globos namuose. Deja, bet šis klausimas kol kas atviras. Paskelbusi viešą pirkimą kapitalinio remonto darbams vaikų globos namuose, Pagėgių savivaldybės administracija sulaukė nemažai norinčių įgyvendinti šį projektą statybos bendrovių. Dėl vienų ar kitų priežasčių pusę iš jų buvo atmestos kaip neatitinkančios reikalavimų o toliau dėl darbų konkuruoti  liko trys. Jų tarpe žinoma ir Būbliškės kaime registruota įmonė. Tačiau už vaikų globos namų rekonstravimą UAB „Meliovesta” pasiūlė didžiausią 1 mljn. 663 tūkst. 750 Lt. kainą. Tai dvigubai brangiau, nei mažiausią kainą siūlanti statybų bendrovė. Konkurso vertinimo kriterijuose nurodyta, kad renkantis rangovą visų pirma tūri būti atsižvelgta į statytoją, siūlantį mažiausią statybos darbų kainą. Ar tikrai vaikų globos namų kapitalinį remontą atliks mažiausią kainą siūlantys statytojai turėtumėm sužinoti artimiausiu metu, tačiau kuo ilgiau Pagėgių savivaldybės administracija užtruks renkantis rangovą, tuo ilgiau daugelis Pagėgių vaikų, bei jų tėvelių gyvens chaoso sąlygomis. Kol kas neaišku ir kaip bus vykdomas vaikų globos namų kapitalinis remontas, kuomet juose gyvena 44  tėvų priežiūros netekę vaikai.

Panašu, kad Pagėgių valdžia su savo projektais didelę dalį visuomenės stumia į didžiulius nepatogumus, kurie užtruks mažiausiai tris metus. O tie sutikimai dėl laikino vaikų nevedimo į darželį su galimybe išsaugoti vietą vaikui toliau jame lankytis, kuriuos užpildė ne vienas darželio susirinkime dalyvavęs tėvelis, greičiausiai taps niekiniais, nes kol baigsis šis Pagėgių valdžios užsuktas  košmaras, dabartiniai darželinukai apie darželį bus seniai pamiršę, nebent jų tėveliai pasistengs ir į dabartinių vaikų rezervuotas vietas atves jau visai kitus mažučius.

meslaisvi.lt