Finansų ministerijos puslapyje galima žaisti kompiuterinius žaidimus

Žaidimas Finansų ministerijos puslapyje

Šiuo metu euras yra bendra 18 Europos Sąjungos valstybių (Airijos, Austrijos, Belgijos, Estijos, Graikijos, Ispanijos, Italijos, Kipro, Maltos, Latvijos, Liuksemburgo, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Slovakijos, Slovėnijos, Suomijos ir Vokietijos) valiuta. Lietuva siekia įsivesti bendrąją Europos Sąjungos valiutą nuo 2015 metų. Finansų ministerija yra parengusi planą, kaip tą padaryti. Yra sukurtos šešios darbo grupės, kurios ir turėtų  koordinuoti naujos valiutos atsiradimą Lietuvoje. Tai verslo aplinkos darbo grupė su Ūkio ministru priešakyje, vartotojų teisių apsaugos ir socialinių reikalų darbo grupė, kuriai vadovaus  Socialinės apsaugos ir darbo ministras, teisinių klausimų darbo grupė, vadovas Teisingumo ministras. Likusioms trims darbo grupėms vadovaus Lietuvos bankas. Tai visuomenės informavimo darbo grupė, grynųjų pinigų darbo grupė ir Lietuvos atitikties konvergencijos kriterijams stebėsenos darbo grupė.

Tame pačiame finansų ministerijos tinklapyje yra įdėtas net žaidimas vaikams, mokantis susipažinti su Euro kupiūromis. Norintys  pažaisti  galite padaryti tą  čia:  žaidimas

Akivaizdu, kad Lietuvos vyriausybė yra visiškai užtikrinta, kad ši nauja valiutą įžengs į Lietuvą kaip ir suplanuota, 2015 metais. Tačiau prieš keletą dienų  Referendumo prieš žemės pardavimą užsieniečiams iniciatyvinė grupė paskelbė, kad rengiasi atsiklausti tautos  ir dėl 2015 m. planuojamo euro įvedimo. Penktadienį naujienų agentūros ELTA konferencijų salėje referendumo idėjos rengėjai kalbėjo, jog euro įvedimas yra žingsnis prieš piliečių valią, o Lietuva dar nėra pasirengusi įsivesti bendros ES valiutos. Nepriklausomybės Akto signataras Romualdas Ozolas teigė, kad Konstitucijoje yra numatyta, jog pagrindiniai valstybės klausimai yra sprendžiami referendumu, o valiutos keitimas – vienas tokių. „Baltijos šalių puikaus susitvarkymo su krize faktorius buvo tai, kad jos galėjo naudotis savo nacionalinėmis valiutomis. (…) Kol vyks pasirengimas referendumui, valdžia turės galimybę tautai išaiškinti, kodėl vis dėlto skubama ir, jei išaiškins taip įtikinamai, kad tauta balsuos pagal ją, vadinasi, bus toks laisvas pasirinkimas. Dabartinis euro įvedimo projektas yra dar vienas prievartos prieš lietuvių tautą aktas”, – sakė signataras.

Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka teigė, jog euro įsivedimas Lietuvai kainuos maždaug 1 mlrd. litų. Jis euro įvedimą palygino su 1940 m. prievarta Sovietų Sąjungos Lietuvai primestu rubliu.

„Dabar nėra 1940 m. ir manau, kad tauta atstovės savo vertybes ir savo teisę nuspręsti”, – sakė jis.

Pasak jo, Lietuva siekia įsivesti valiutą, ant kurios nebus nė vieno lietuviško žodžio. „Ant rublio bent jau buvo užrašyta lietuviškai, nors ir buvo įvestas prievarta”, – teigė J. Panka.

Ekonomistas, signataras Audrius Rudys kalbėjo, kad nors stojimo į ES sutartyje yra sąlyga, kad euras būtų įvestas, tačiau nėra nurodyta data.

„Yra pažymėta, kad euras bus įvestas tada, kai valstybė pribręs. Euro įsivedimas yra mūsų įsipareigojimas, tačiau data yra iš esmės laisvas valstybės pasirinkimas”, – sakė A. Rudys.

meslaisvi.lt