Parašų rinkimas-keistas sutapimas?

Šiuo metu Lietuvoje renkami parašai , kad Lietuvos piliečiai  galėtų sumažinti referendumui  organizuoti parašų skaičių iki 100 tūkst. , išsaugoti Lietuvos žemę Lietuvos piliečiams – savo vaikams ir anūkams. Apsaugoti Lietuvos žemės gelmes, gamtos išteklius. uždrausti keisti referendumu priimtas nuostatas ne referendume. Kad  tauta galėtų skelbti referendumą, dabar reikia surinkti 300 tūkst. parašų .Tačiau šis straipsnis ne apie tai. Informacijos analizės asociacija atliko parašų rinkimo iniciatyvų Lietuvoje, vykusių  Nepriklausomybės laikotarpiu analizę. Po to, kuomet Lietuvos piliečiai 2003 metai nusprendė įstoti Į Europos Sąjungą, buvo keletas bandymų surinkti parašus, kad Lietuvoje įvyktų vienoks ar kitoks referendumas. Taip 2008 metais  buvo bandoma surinkti žmonių parašus, kad įvyktų referendumas dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo. Reikiamo parašų kiekio iniciatyvinė grupė iki nustatyto laiko nesurinko, bet pasinaudojus kitu įstatymu spalio mėnesį vykusiuose  rinkimuose į LR Seimą, kartu įgyvendintas ir šis referendumas.Tiesa, jis buvo tik patariamasis.Norime priminti, kad šis straipsnis ne apie referendumus, bet apie parašų rinkimus jiems surengti. Iš karto po šių parašų rinkimų, 2009 metai vyko rinkimai į LR Prezidento postą. Tą kartą juo tapo Dalia Grybauskaitė. Šį kartą parašai renkami taip pat prieš  rinkimus į svarbiausią valstybės vietą. Parašų rinkimo vajus yra persikėlęs ir į Savivaldybes. 2011 metais vyko rinkimai į Savivaldybių Tarybas. Pvz. Pagėgių savivaldybėje prieš pat šiuos savivaldos atstovų rinkimus buvo renkami parašai, kad Pagėgių mieste visą naktį būtų įjungti gatvių šviestuvai. Kai kurie politinių partijų kandidatai į LR 2011 metų Seimą taip pat rinko parašus, neva tam, kad jie galėtų kandidatuoti į šią valstybės instituciją. Tik va vienas bet, jiems būnant partijos sąraše, tokių parašų surinkti nereikia. Parašus rinkti turėjo tik nepriklausomi kandidatai. Matant tokį parašų rinkimo bumą, natūraliai kyla abejonė, ar iš ties tie parašai renkami tam, kam deklaruoja jų rinkimo iniciatoriai.

Viena iš versijų, kam gali būti renkami gyventojų parašai prieš pat įvairaus lygio rinkimus, yra ta, kad kai kurios  grupuotės, bando naudotis mažu rinkėjų aktyvumu rinkimų laikotarpiu. Tokiu būdų, turėdami didelį kiekį Lietuvoje gyvenančių žmonių parašų, suinteresuoti asmenys gali juos panaudoti savo tikslams pasiekti. Įsivaizduokite, kad jūs turite 5000 tūkst. vienos iš rinkiminių apygardos rinkėjų parašų. Iš šio skaičiau rinkimų metu savo valią pareikšti atvyksta tarkime 3000 tūkst. žmonių.Balsuojant reikia pasirašyti vieną kartą, prieš gaunant rinkimų biuletenį. Todėl eilutėje tų , kurie neatvyko į balsavimą, lieka tuščia vieta. Ir rinkimų biuletenis nepanaudotas. Turint originalų rinkėjo parašą atsiranda unikali galimybė suklastoti jį, juolab, kad dėl jo autentiškumo, galėtų kreiptis tik pats pilietis, už kurį buvo pasirašyta. Kaip jūs manote, ar atsiranda tokių, kurie visą gyvenimą nevaikščioję į rinkimus skųsis, kad būtų patikrintas jų parašas? Greičiausiai kad ne. Tačiau čia tik versija, kuri nebūtinai gali būti tikroviška, bet toks parašų rinkimo vajus prieš kiekvienus rinkimus sukelia įvairių jausmų.

Jeigu  jūs pasirašėte už kokią nors iniciatyvą ir ketinate per artimiausius rinkimus juose dalyvauti, tuomet galite būti ramus- jūsų parašo vieta bus užimta originaliu raštu.

Informacijos analizės asociacija

meslaisvi.lt